„Projekt chceme spustit od prvního července. Ve všední dny na jednu takovou jízdenku budou moci jet jeden dospělý a jedno dítě, o víkendech dokonce dva dospělí a až tři děti. Platit bude celý den s přesahem do třetí hodiny ranní následujícího dne," nastiňuje hejtman Jiří Zimola s tím, že k dostání bude u všech do projektu zapojených dopravců a pořídit se bude dát i v síti infocenter.

Se síťovou jízdenkou JIKORD+ budou moci využívat jak místní spoje, tak i rychlíky a dálkové autobusové linky či dokonce „zabloudit" i za hranice kraje. Bonusem bude možnost využití takzvaných zelených autobusů v oblasti Šumavy a mezinárodní linky Telč Dačice Slavonice Raabs an der Thaya v celé své trase, tedy na území Dolního Rakouska i Kraje Vysočina. Platit bude i v městské hromadné dopravě, tu českobudějovickou nevyjímaje. „Na přípravě projektu společné jízdenky spolupracujeme a samozřejmě budeme patřit mezi dopravce, kteří budou společný jízdní doklad prodávat a uznávat," potvrzuje Radek Filip, mluvčí budějovického dopravního podniku.Využití takové služby si dokáže představit Jitka Kohlová. „S manželem chceme o prázdninách jezdit po jižních Čechách na výlety s vnučkami. A nechceme se spoléhat jen na auto, určitě budeme jezdit i vlaky a autobusy," plánuje.

Podobné by to mělo být i u dalších třinácti smluvních dopravců. „Podmínkou je úspěšné dokončení jednání s Českými drahami. Se všemi ostatními dopravci v kraji jsou již dohody uzavřeny, nebo tato jednání vrcholí," naznačil hejtman Jiří Zimola.

Podle něj kraj očekává, že nový produkt přispěje k rozvoji cestovního ruchu a vyššímu využití veřejné dopravy, především při rekreačních cestách zdejších obyvatel i turistů. „Zejména pak rodin s dětmi, pro které bude víkendové cestování velmi výhodné," dodal.

Zavedení jízdenky vítá i Jaromír Polášek, nový ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu. „Je to dobrý počin, může Jihočechy i turisty nalákat k veřejné dopravě a přivést je k subjektům, které jsou na ni napojeny, jako jsou třeba nádraží či informační centra. Pokud se jízdenka osvědčí, tak pevně věřím, že v tomto projektu budeme pokračovat i v dalších letech," uzavřel.

Jízdenku JIKORD+ by měli uznávat dopravci:České dráhy, Jindřichohradecké místní dráhy, Dopravní podnik města Č. Budějovice, ČSAD JIHOTRANS, ČSAD AUTOBUSY Č. Budějovice, COMETT PLUS, ČSAD STTRANS, ČSAD Jindřichův Hradec, ICOM transport, ARRIVA PRAHA, Josef Štefl tour, Dopravní podnik města Vlachovo Březí, Verkehrsverbund Ost-Region (VOR) na mezinárodní lince WA5 Telč Dačice Slavonice Raabs/Th, Národní park Šumava zelené autobusy.