Oficiální a obecně známé nudistické pláže, jako jsou například ty na Hostivařské nebo Brněnské přehradě, na jihu Čech chybí. Ale například v Českých Budějovicích u Velkého jezu na řece Malši je opalování bez plavek celkem běžné. Před vstupem do vody si však lidé plavky oblékají. Na naturisty můžete narazit rovněž na rybníku Dehtář, kam vede nejkratší cesta přes Zavadilku, a prý také na rybníku u Branišovského lesa na okraji krajského města.

Táborsko má na mapě nudistických pláží na webu naturista.cz dvě lokality, kde mohou koupající se odhodit textil. Jedna je na břehu Jordánu pod sladovnou, druhá pak u rybníka Košín v Košíně. V Táboře dojdete od autobusového nádraží Šafaříkovou ulicí k dětskému dopravnímu hřišti u sladovny a dále po břehu vpravo. Do Košína se dostanete po staré silnici na Prahu. Rybník je na začátku vesnice a pláž najdete na protějším více zalesněném břehu.

Zemí zaslíbenou by pro jihočeské naturisty mohlo být Třeboňsko, které je známé řadou pískáren. Jednou z nich je Cep I přibližně jeden kilometr od Suchdola nad Lužnicí, kde je neoficiální naturistická pláž na malém ostrůvku. Přístup k pískovně je z hlavní silnice z Třeboně do Suchdola nad Lužnicí. Lokalita s malými písčitými plážemi se nachází na této silnici asi 3,5 kilometru za Majdalenou ve směru na Suchdol po pravé straně. Další koupání, kde je neoficiální naturistická pláž, je u Jindřišské pískovny nedaleko Jindřichova Hradce. Ze silnice z Hradce do Jindřiše se tam dostanete od zastávky Jindřichohradeckých místních drah Jindřiš. Přístup do vody je z travnaté plochy.

Na plážích a březích orlické přehrady se někde lidé také koupou na Adama. Žádné vyhlášené místo pro naturisty tu však podle místních není.