Stavba obou lávek vyšla celkem na 13 milionů korun, tou dražší byla přitom lávka na Modravě, která stála 7,5 milionu.

Oba projekty byly spolufinancovány Evropskou unií z prostředků ERDF, Operačního programu životního prostředí (OPŽP). 

Od roku 2007 do letošního roku bylo v rámci správy NP a CHKO Šumava realizováno nebo se realizuje více než 10 projektů podpořených
z OPŽP.

Celkem Správa NP
a CHKO Šumava za podpory Evropské unie realizovala v šumavském regionu projekty za více než sto milionů korun.

Přes Studenou Vltavu 
u Černého Kříže na Stožecku stával v minulosti kamenný most, který byl po II. světové válce stržen. V roce 2009 se začala projektovat dřevěná lávka, která navíc drží jeden český rekord.

„Se svojí délkou sedmatřicet metrů se stala nejdelší dřevěnou obloukovou lávkou 
v Česku. Navíc je koncipována tak, aby odolala stoleté vodě," vysvětluje Jana Slonková, manažerka projektů Správy NP a CHKO Šumava. „Díky této lávce se v místě zvýší hlavně bezpečnost, protože dosud chodili lidé po železničním mostě," dodává Jana Slonková.

Lávka je určena pouze pro pěší a cyklisty, v zimě přes ni povede neudržovaná běžecká stopa. Naopak běžecká stopa se bude v zimě udržovat přes novou lávku na Modravě, která vyrostla přes Roklanský potok. Její šířka a nosnost totiž umožňují přejezd sněžné rolby. Turisté a lyžaři v zimě tak nastoupí na vyhledávanou trasu vedoucí na Rybárnu, Javoří Pilu a Poledník na novém místě.

„Tato nová trasa obchází nebezpečné místo, kde docházelo ke každodenním kolizím mezi turisty, cyklisty, běžkaři a motoristy. Díky nové lávce se zvýšila bezpečnost pro všechny," říká starosta Modravy Antonín Schubert.

„Navíc je tento úsek velmi atraktivní. Jedná se sice jen o zhruba pět set metrů nové trasy, ale díky tomu, že vede podél potoka, jsem přesvědčený, že se líbí," dodává starosta.

„Mosty a lávky vždy spojují většinou dva břehy a já bych byl velmi rád, pokud by tyto lávky spojovaly společné zájmy Správy Národního parku a CHKO Šumava a obcí, respektive regionu," říká Pavel Hubený, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

„Jejich realizace trvala sice delší dobu, ale ono není jednoduché získat na takové projekty peníze. My už máme připraveny další akce a já doufám, že se podaří stejně jako tyto," dodal.

JAN DVOŘÁK,
tiskový mluvčí NP Šumava