Je více než deset metrů vysoký a padlo na něj dvacet nákladních aut sněhu, píše PNP. Jak řekl Ekkehard Röder z turistické kanceláře, materiál sváželi z více než tisíc metrů vysokého Schneebergu. Od rána stavbu sledovali četní diváci. Ve finále Jakob dostal klobouk a tvář.
… včera ráno už to bylo horší.„Myšlenka se zrodila před třiceti lety v hospodě," vysvětlil Röder. K zajištění tradice postavení obra si jeho stavitelé zajišťují každou zimu sklady sněhu na okolních vrcholech. Zvládli to i letos, i když nepřekonali loňský rekord. Jakob 2015 z 27 nákladních aut sněhu po 1,2 tuny dosáhl výšky 12,60 metru a obvodu 29,60 m. Jen klobouk byl byl vysoký 2,5 metru, obvod jeho krempy 3,3 m. Stavěli jej jediný den, s pomocí bagru a výsuvné plošiny Manitou.
Letošní výsledek je na snímku vlevo. Vpravo je pak úterní záběr webové kamery nad náměstím v 7.43 hodiny…

Mladí na webu

Už čtyřicet procent žáků rakouských obecných škol má mobil, většinou s přístupem na internet, ze žáků starších 11 let dokonce 90 procent. Ti pak denně surfují na www průměrně kolem 2,5 hodiny. „Na síti ale na ně čekají nebezpečí, o nichž jejich rodiče prakticky nevědí," píše linecký deník Volksblatt. Hlavními riziky vedle stahování osobních dat jsou hlavně mobbing a konfrontace s obsahem nepřiměřeným věku uživatelů, varují zástupce hornorakouského hejtmana Thomas Stelzer a Christian Brauner ze zemského referátu mládeže u příležitosti úterního Dne bezpečnějšího internetu. Referát mládeže k němu nabídl mladistvým nechat si od 13 do 16 h například na Hlavním nádraží v Linci či ve střediscích referátu zdarma přezkoušet svá nastavení facebooku a whatsApp. Odborníci jim poradí i jak si chránit data.

103 mobily ve vězeních

Při pondělní razii ve všech 27 rakouských věznicích nařízené ministrem spravedlnosti Wolfgangem Brandstetterem bylo zadrženo 103 mobilů a 65 bicích a střelných zbraní, napsaly OÖN. Kromě toho byly v 97 případech nalezeny drogy. Prohlídky, které provádělo 1687 pátračů podporovaných policejními specialisty a psy, se dotkly 3000 vězňů.
Prohlíženy byly prostory, v nichž se vězni zdržují, a jejich pracoviště. V celách byl kontrolován nejen mobiliář a matrace, ale i další možnosti skrýší – zásuvky, odvzdušnění a podobně, K tomu byly i tělesné prohlídky, sdělilo ministerstvo. Nyní se vězeňská stráž pokouší přiřadit nálezy k jejich dřívějším majitelům, proti nimž by bylo zahájeno pořádkové řízení, řekla mluvčí Britta Tichy-Martinová.