15:20 hodin - Bez zranění se obešla nehoda, která se stala v 15:10 v ulici Na Ohradě ve Strakonicích. Dvě havarovaná vozidla nicméně tvoří překážku na vozovce. Jeden jízdní pruh je neprůjezdný, při jízdě tímto místem je třeba dbát zvýšené opatrnosti, a to zhruba do 17:15 hodin.

15:11 hodin - U Zátoně stále pokračují vyprošťovací práce havarovaného kamionu. Podle sdělení mluvčí HZS Jihočeského kraje Venduly Matějů se pod projíždějícím kamiónem utrhla krajnice a ten skončil na boku v příkopu. "Průzkum ukázal, že z kamiónu vytéká olej. Hasiči únik zastavili. Dalším jejich úkolem bylo přečerpání přibližně 400 litrů nafty. Velitel zásahu si proto vyžádal další posilovou jednotku z prachatické stanice. Zásah v tuto chvíli stále trvá," dodala mluvčí hasičů.

14:34 hodin - Záchranné a vyprošťovací práce komplikují dopravu na silnici 00359 u obce Bujanov na Českokrumlovsku. Jeden jízdní pruh je uzavřen z důvodu vyprošťování havarovaného vozidla, a to zhruba do 15:15.

13:51 hodin - Složky integrovaného záchranného systému zmobilizovala ve 13:45 nehoda u Libějovic na Strakonicku. Na silnici I/20 havarovalo osobní vozidlo do stromu. Probíhají záchranné a vyprošťovací práce. Při jízdě v tomto úseku věnujte zvýšenou pozornost řízení. Odstraňování nehody a jejích následků může trvat do 16:45 hodin. 

12:19 hodin - Zdržet vás může až do 15. hodiny odstavené nákladní vozidlo na silnici 163 u Frymburku. Vozidlo je porouchané, provoz je momentálně možný kyvadlově jen jedním pruhem.

Nehoda kamionu u Zátoně.Zdroj: Jakub Vlášek, Šumavská asistenční a odtahová služba11:47 hodin - Pozor dejte při cestě do Lenory a dál na Zátoň. Až do 15:15 by měly trvat vyprošťovací práce. Důvodem je havárie převráceného nákladního vozidla na silnici 14143. Aktuálně probíhají záchranné a vyprošťovací práce.

V Prachaticích mezi Kahovem a Podolím kolem čtvrt na dvanáct havarovala dvě vozidla, nehoda je hlášena se zraněním. Podledoplňujících informací mluvčí hasičů Venduly matějů se jednalo o nehodu osobního vozidla a dodávky. "Zasahující profesionální hasiči z prachatické stanice z jednoho z aut museli hasiči vyprostit zaklíněnou osobu. Zdravotníci ZZS si do své péče převzali celkem dva zraněné. Zároveň s vyproštěním hasiči havarovaná auta zajistili proti požáru a úniku provozních kapalin," dodala mluvčí.

K další nehodě došlo také na Táborsku. Na silnici 19 u obce Tábor došlo ke střetun osobního vozidla se zvěří. Ta zůstala po nehodě ležet na vozovce.

11:01 - Prosinec, nebo duben? Na snímcích Luďka Sásky ze zadova a Churáňova to je totiž dost rěžko k poznání, ale opravdu, tak to vypadalo na Šumavě ve čtvrtek 27. dubna.

11:00 - Další dopravní nehoda je hlášena z Českého Krumlova. V Kaplické ulici se kolem půl jedenácté střetlo osobní auto s traktorem. Nehoda se obešla bez zranění, ale počítejte s komplikacemi v dopravě. Průjedz místem nehody je možný se zvýšenou opatrností, a to až do 12:35 hodin. 

9:39 hodin - Že dělá současné počasí těžkou hlavu ovocnářům, je jasné. Nízké teploty ale trápí i rybáře. 

Kardašova Řečice - Deštivé počasí posledních dnů kazí mnoha lidem náladu, zemědělcům ztěžuje jarní práce. Mohlo by se zdát, že radost z vody by mohli mít alespoň rybáři, kterým po podzimních výlovech v rybnících stále mnohde voda chybí.

Jak ale vysvětlil výrobní ředitel Rybářství Kardašova Řečice Ladislav Štercl, není to tak jednostranné. "Bez vody to na planetě nějde, to ja dané. Ale přesto, i když takhle prší a zdá se, že prší dost, tak pořád máme některé rybníky, které, přestože vodu zadržujeme, stále nenatekly," říká.

Typický příklad je podle něho například rybník Pěnenský, kterému stále chybí přibližně 1,2 metru vody. Dalším takovým je třeba Polom, což je podle Ladislava Štercla dalších padesát hetkarů, kde také chybí stále víc než metr vody. "Jsou to oblasti, kde jsou větší rybníky s menším povodím. Jinde se ale třeba už jednou otočila, objem zadržený v rybnících odtekl dál. Ale pořád jsou tady ještě rybníky, které vodu nemají a ani nedotečou a je jasné, že letos na plné vodě nebudou," upozornil.

I když deště přinášejí potřebnou vodu, rybáře v současné době trápí především zima. "Co je nepříjemné, už teď víme, že přijdeme o měsíc produkce, na kterou jsme byli zvyklí v posledních zhruba třech letech, kdy duben už se dal považovat za měsíc, který byl produkční, kdy už byly přírůstky. Letos můžeme duben škrtnout a uvidíme, jak to bude v polovině května. Předpoklad je, že do poloviny května ryby nebudou mít šanci," konstatoval. K tomu, aby ryby rostly, totiž potřebují trávit a k tomu potřebují určitou teplotu. Bez toho se s přírůstkem nedá počítat. "To je poměrně zásadní problém. Chladno pro nás dobře není," uzavřel Ladislav Štercl.

9:26 hodin - V Táboře v ulici U Kovárny počítejte s omezením provozu. Na místě policisté vyšetřují dopravní nehodu. Pět minut po deváté hodině se tu srazila dvě osobní vozidla. Nehoda se obešla bez zranění, ale vyšetřování nehody a odstranění jejích následků může trvat až do jedenácté hodiny. 

9:07 hodin - Zraněním skončila nehoda motocyklu. Stala se ve tři čtvrtě na devět na silnici 02025 u obce Vrcovice na Písecku. V tuto chvílí jsou na místě policisté a nehodu vyšetřují. Omezení zde očekávejte zhruba do jedenácté hodiny.

Kolem osmé hodiny ranní havarovala nedaleko Vrcovic řidička skútru. "Pravděpodobně nezvládla řízení. Žádné jiné vozidlo tam nebylo," informovala písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová. Řidička je zraněná.

8:53 hodin - Opatrnosti dnes evidentně nezbývá při jízdě po jihočeských silnicích. Dopravní nehody řeší momentálně policisté na Českokrumlovsku a Strakonicku. Na silnici 15811 u obce Pohorská Ves havarovala dvě nákladní vozidla. Silnice je neprůjezdná. Odstranění nehody by mělo trvat zhruba do třinácté hodiny. 

O něco dříve by měl být normální provoz na silnici 1407 v obci Čejetice na Strakonicku, kde kolem osmé hodinjy ráno havarovala dvě osobní vozidla. I zde je na silnici překážka v dopravě, jeen jízdní prih je neprůjezdný, jízda v tomto místě je možná se zvýšenou opatrností. 

Kromě problémů na silnicích ranní a noční sněžení působí problémy také energetikům. "Aktuálně evidujeme výpadky na čtyřech linkách vysokého napětí v okolí Prachatic a Vimperku. Řádovw se jedná o jednotky zákazníků. naši technici jsou v terénu a pracují na odstranění poruch. Příčiny jsou zřejmé, větve a stromy napadané vinou těžkého sněhu do vedení," uvedl tiskový mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Nový sníh připadl v noci na čtvrtek v jižních Čechách. Na šumavském Churáňově přibylo 17 centimetrů sněhu a podle meteorologa Gustava Sysla tam ve čtvrtek ráno bylo naměřeno celkem 19 centimetrů.

Noční sněžení hlásil například i Byňov v Novohradských horách, nebo Velešín na Českokrumlovsku.

„Bílo, bílo, bílo," okomentoval Petr Aksamit z Horní Stropnice, co ve čtvrtek ráno viděl kolem sebe. „Byl to šok, když jsem ráno roztáhl závěsy," doplnil s tím, že vrstva sněhu ale nebyla nikterak vysoká. „Je tu hezky pocukrováno, jak se říká. Když se ale podívám na kopce směrem k Dobré Vodě a Hojné Vodě, všude tam je sníh," připojil Petr Aksamit, jenž autem nejezdí, a tak mu téměř májová sněhová nadílka výrazně nezkomplikovala cestování za prací.

Déšť se sněhem padal i v nižších polohách například v Českých Budějovicích. Pršelo třeba v Jindřichově Hradci nebo Vyšším Brodě.
Podle Gustava Sysla bylo teplotní rozhraní velice malé, v Českých Budějovicích byla ráno prakticky 0 °C, Churáňov hlásil -1°C. Proto se také vyskytovaly smíšené srážky na mnoha místech kraje. Sněžilo hlavně na Šumavě, ale místy mohlo i v nižších polohách.

Ve čtvrtek očekávají meteorologové další srážky. "Nad osm set metrů očekáváme i přes den sněžení," uvedl Gustav Sysel pro Deník. Na Šumavě by mohlo přibýt deset, možná až patnáct centimetrů sněhu. Déšť se sněhem nebo déšť se budou vyskytovat na celém území kraje. Sníh by mohl v noci padat i v nižších polohách. Maximální teploty by v jižních Čechách měly podle meteorologů být 4 - 7°C. V pátek bude počasí obdobné. V sobotu se má počasí zlepšovat, oblačnost bude proměnlivá s přeháňkami a teplotní maxima kolem 11°C. V neděli má být ještě tepleji.

A jak to vypadalo v tomto období s počasím v uplynulých letech?

Počasí České Budějovice zpětně:
Minimální a maximální teploty

27. duben 2016: 0 °C, 7 °C, sněžení déšť
27. duben 2015: 8°C, 25°C
27. duben 2014 10°C, 18°C, déšť
27. duben 2013 13°C, 23°C
27. duben 2012 8°C, 27°C
27. duben 2011 6°C, 18°C, déšť
27. duben 2010 8°C, 20°C
27. duben 2009 12°C, 26°C
27. duben 2008 3°C, 19°C

Zdroj: freemeteo.cz