Společnost pro turistiku a marketing (BTM) v Bodenmaisu zaslala na 25.000 e-mailových adres sdělení, že bude-li v Bavorském lese do pršet tři dny za sebou přinejmenším čtyři hodiny, dostane turista, který se v tuto dobu bude zdržovat v Bodenmaisu, poukázku cestovního portálu  www.ferienfabrik.de v hodnotě 200 eur.  Akce platí pro období od května do září.

Ředitel BTM Andreas Lambeck se neobává žádného prodělku . V deníku PNP potvrzuje, že cílem je hlavně dostat Bodemais do médií, a ta mají ráda takové skurilní nápady…  

 Lambeck vyčíslil náklady na akci na 5000 eur. „V nejhorším případě počítáme se stovkou bonusů,“ říká. Z každého pobytu turisty zajišťovaného přes BTM má společnost kolem 150 eur, při vyplacení sta bonusů „ferienfabrik“ tedy na každém prodělá 50 eur. „Oproti tomu stojí celostátní reklama ve sdělovacích prostředích pro oblast,“ dodává. „Komerční“ inzeráty za 5000 eur by zdaleka takový ohlas nepřinesly.

První efekt už ostatně přinesly internetové stránky obce, kde centrum své sdělení rovněž umístilo. „Aktuálně máme až šedesát objednávek přes internet denně,“ chlubí se Lambeck.

Otevřeně říká, že letní počasí v Bavorském lese není tak špatné, jak se o něm říká. „Může to někomu tak připadat, ale tři dny se čtyřhodinovým deštěm za sebou jsou ve skutečnosti velmi vzácné,“ tvrdí. Každá žádost rekreanta o poskytnutí bonusu z tohoto titulu bude ostatně porovnána s daty německé meteorologické služby. „Markus Wittenzeller, který sleduje počasí pro PNP, upozorňuje, že počet deštivých dnů v oblasti se pohybuje od třinácti (leden a květen) po osmnáct (prosinec), a říká, že v průměru je každý druhý den bez deště,“ uvádí list.

Mladí lupiči na výletě

Linecký deník Volksblatt přinesl v sobotu podrobnosti  k dopadení lupičů, kteří ve středu přepadli 26letou řidičku v Kaplici a odcizili jí Audi A 6. „V něm pak prchali k rakouské hranici,“ píše list. „Česká policie iniciovala v rámci přeshraniční spolupráce pátrání po obou pachatelích. Hledané Audi A 6 zahlédla policejní hlídka okresu Freistadt na hraničním přechodu ve Wullowitzu. Protože podezřelé vozidlo ujíždělo velkou rychlostí po B310 ve směru na Freistadt, byla na kruhovém objezdu Sever ve Freistadtu zřízen zátaras z policeních vozidel a nákladního auta. Podezřelí – osmnáctiletí mladíci - byli následně zadrženi. Byly u nich zajištěny poplašné zbraně k nerozeznání podobné ostrým. Zadržení byli umístěni do věznice v Linci,“ sděluje deník.

Co se nesmí dovážet

Celníci na lineckém letišti v Hörschingu loni cestujícím zabavili při namátkových kontrolách 135 kilogramů sýrů a salámů, 100 kartonů cigaret, 40 kg rostlin, 40 kusů koženého oblečení a 25 zlatých šperků. Oproti roku 2010 je to při konstantním počtu odbavovaných lehké zvýšení, napsal deník  Volksblatt.. Většina „pašeráků“ zásah akceptovala včetně uložených pokut. Prý jim nebylo známo, že  nesmějí dovážet víc než 200 kusů cigaret a víc než litr alkoholu a žádné potraviny, rostliny, zvlášť cenné předměty atd.  U těch má mít cestující doklad, že je nabyl v zemi EU.

Za nedovolený dovoz se platí až 120 eur pokuty a částka dosahující až desetiny hodnoty zboží.

Češi, musíte!?

Bavorský předseda policejních odborů Hermann Benker se v deníku PNP „rozkřikl“ na Čechy. „V boji proti pervitinu požaduje odborový svaz důraznější kontroly v příhraniční oblasti s Čechami,“ píše list. „K tomu prý bude třeba uzavřít jedovaté kuchyně v ČR a zastavit přísun drogy z Čech do Bavorska.“ Předák současně vyzdvihl význam společného centra spolkové, bavorské a české policie. „To je základem pro bilaterální dobrou spolupráci a tím i pro boj proti pervitinu,“ cituje ho PNP.