Hosté se sejdou ve čtvrtek 15. srpna v 18 hodin v hale pro lední metanou ve Furtmühle, kde Franz Gumpenberger připomene od 20 hodin vrcholy setkání minulých let. V pátek bude v malém kostele  ve Sv. Tomáši v ČR celebrována mše. Účastníci se pomodlí také v Rychnově.  Od 19 hodin začne v hale v St. Oswaldu zábava s muzikou a tancem. V neděli bude na programu mše u rychnovského památníku v St. Oswaldu a od 19 hodin začne závěrečná zábava v oswaldské faře.

Proti rakovině zdarma

Očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) bude v Rakousku placené a má být organizováno ve čtvrtých třídách základních škol od února příštího roku.  Podle Wikipedie asi 30 typů HPV může vyvolat změny buněk mj. sliznice děložního hrdla, ale i hrtanu apod. Bez léčby se tyto abnormální buňky mohou někdy změnit v rakovinné buňky. „Kolem očkování se v Rakousku vedly dlouhá léta vášnivé diskuse, protože bylo spojováno s neobjasněnými případy úmrtí," napsal deník OÖN. „Kromě toho bylo sérum velmi drahé, rodiče museli za dítě platit kolem 600 eur."

S vyšší dodávkou látky očekává ministerstvo zdravotnictví nižší cenu.  Momentálně je proočkovanost v zemi kolem dvou procent, zatím co třeba ve Rwandě, ale také ve Skotsku je proti HPV imunizováno více než 90 procent lidí. Rakousko chce dosáhnout téměř sto procent a být první zemí v Evropě, která toto očkování zaplatí dívkám i chlapcům, říká úřad ministra. Stát chce hradit očkování vždy jednomu ročníku, starším dětem a mladistvým je musejí hradit rodiče.

Podle odhadů se v Rakousku ročně vyskytne na 700 onemocnění vyvolaných HPV, kterým by bylo možno zabránit. Očkováním by mohl být výrazně snížen i dnešní počet částečně preventivních operací děložního hrdla. Jeho rakovině by prý mohlo v 70 procentech očkování zabránit.

Trochu méně narozených

V prvním pololetí se v Rakousku narodilo 36 492 dětí, o 1,5 procenta méně než loni (37 059).  „Očištěno" o přestupný den je rozdíl jedno procento. Největší propad nastal v Horních Rakousích, kde bylo o 4,7 procenta porodů méně (v Burgenlandsku o 3,9, v Dolních Rakousích 2,5), přírůstek 1,7 procenta naopak zaznamenali ve Vídni. V počtu dětí narozených mimo manželství vedou Korutany s 53,5 procenta. Ve Vídni je jich nejméně – „jen" 33,6 procenta (celorakousky 41 procent). „Hornorakouské ženy mají průměrně 1,55 dítěte, což je ve spolkovém průměru dobré číslo, ale také nestačí k naplnění ,generační smlouvy´ - dvou dětí na matku," píší OÖN.

Oblíbený „Hotel Mamá"

K úternímu Mezinárodnímu dnu mládeže, jak 12. srpen vyhlásila v roce 1999 OSN, připomněly OÖN studii, podle níž 54 procent pracovně činných rakouských mužů a 40 procent žen stále ještě bydlí u rodičů. Nejde přitom jen o –áctileté, kterým se nechce vyletět z mateřského hnízda – ve skupině 20-29 let využívají Hotelu Mamá 42 procenta mužů a 41 procent žen, v dělnických kategoriích dokonce 62 procent.

Záchrana ze vzduchu

Vrtulník záchranné služby "Christophorus Europa 3" se základnou v hornorakouském Subenu absolvoval letos o 30,7 procenta víc letů než v prvním pololetí 2012. Vrtulník provozovaný německým a rakouským automotoklubem byl letos ve vzduchu 825krát. Lety mířily ze 66 procent do oblasti Pasova, ve zbytku do Innviertlu. „Vedoucí základny a pilot Johann Schöffl uvedl, že jsou využíváni stále častěji i k pomoci při lehčích zraněních z důvodu nedostatku lékařů na venkově. Nejčastěji lety míří k srdečním infarktům a mozkovým příhodám," napsal deník PNP.

Nechali se snést

O „neakutním" případu naopak napsal linecký list OÖN. Nizozemský pár (30 a 27 let) vystoupil letos v červnu na Malý Göll (1753 m) v solnohradském Tennengau. „Vzhledem k očividně kluzkému a mokrému terénu nechtěli, nebo si netroufli, z vrcholu sestoupit a krátce po šestnácté hodině vyslali tísňové volání. Policejní vrtulník je pak snesl do údolí," píše list. Jeden z alpských policistů ale narazil ve vrcholové knížce na podezřelý zápis: „H. a M. z Holandska byli na vrcholu. Zpátky ,jdeme´ helikoptérou."

Okresní velitel z Tennengau Helmut Fürst poté po dvojici začal požadovat regres. Jak řekl, v tísnivé situaci by samozřejmě pomohli, ale „vzdušné taxi zdarma" nebude. Právě i z důvodu obecné prevence holandským turistům vyúčtoval náklady letu ve výši 2300 eur se zdůrazněním, že nejde o trest. „Tuto tendenci chceme v zásadě posílit a jasně signalizovat, že pomocné a záchranné zásahy či hledání jsou namístě jen tehdy, jsou-li bezpodmínečně nutné, protože pro záchranáře jsou vždycky spojeny s určitým rizikem," řekl.

„Zachránění" Holanďané už účet za pomoc zaplatili. Trestněprávní řízení proti nim bylo zastaveno s tím, že nešlo o trestný čin.

Výstava a neděle

Odbory a soicálnědemokratický kandidát pro volby do rakouské Národní rady Mario Moser-Lugner odmítají úsilí lidoveckého Svazu hospodářství o povolení nedělní otevírací doby obchodů během přeshraniční zemské výstavy. „Odbory v návrhu vidí dokonce opovážlivý pokus zrušit nedělní klid," napsaly OÖN.

Johann Hammerschmied, předseda Hospodářského svazu, prý rozruchu nerozumí. „V Bad Leonfeldenu není v rámci výstavy žádný obchod, a tak chybí možnost turistů si tu něco nakoupit. Tuto mezeru bychom chtěli zaplnit, protože jsou zájemci, kteří si nedělní prodej dovedou představit," řekl. Hospodářský svaz má prý jinak úpravu nedělního klidu za smysluplnou a v žádném případě ji nechce „pohřbít". Aktuální situaci je podle něho ale třeba individuálně posoudit. „Když už zemskou výstavu máme, musíme návštěvníkům v Bad Leonfeldenu také něco nabídnout. Jen v tomto smyslu a po omezenou dobu jsme pro nedělní prodej."

Podle něho už ale otázka není aktuální, podnikatele prý kvůli tahanicím přešla na nedělní prodej chuť …

Daňové úlevy klubům

Finanční úřady mj. Mühlviertlu začaly tlačit na sportovní kluby a vyzvaly je k předložení daňových dokladů zpětně od roku 2007. Mnohým předepsaly značně vysoké doplatky. „Část z nich byla existenčně ohrožena, četní funkcionáři skládali funkce a venkovské kluby hledaly pomoc u regionálních politiků," napsal linecký deník Volksblatt.

Posléze ministryně financí Maria Fekterová vydala výnos, který klubům uleví. Zpětně od 1. ledna tohoto roku jsou od daně z obratu osvobozeny tzv. „malé klubové slavnosti" v trvání maximálně 48 hodin za rok. Z výnosu všech dalších klubových oslav pro základ daně mohou organizace odečíst výdajový paušál 20 procent a daň z podnikání budou klubové kantýny odvádět až při obratu více než 10 000 eur za rok. Úlevy dopadají i na všechny další spolky, třeba kulturní a folklorní, nebo na dechové kapely.

„V celém Rakousku jsou zhruba tři miliony občanů aktivní ve více než 116 500 spolcích,  jen ve 3000 sportovních klubech Horních Rakous se dobrovolně angažuje kolem 60 000 funkcionářů," dodává Volksblatt.

Stop kolenům

Na lázeňský koncert v Bad Füssingu nepustili v horké neděli pár starších hostů kvůli krátkým kalhotám pána. Ti se podivili – ještě ve středu byla návštěva ve stejném úboru bez problémů možná.

Biletářka argumentovala výtahem z programu, kde stálo: „Prosíme o přiměřený oděv." Ředitel lázní Rudolf Weinberger vysvětlil deníku PNP, že chtějí při koncertech udržet určitou úroveň a k ní patří i přiměřený úbor náštěvníků. Tím jsou při lázeňských koncertech dlouhé kalhoty, důstojná košile nebo jiný horní díl. Povinnost saka nebo kravaty není, upřesnil.

Plaší kroupy

Letecká „protikroupová obrana" v Rosenheimu absolvuje ročně asi 20 letů nad okresy Rosenheim, Miesbach a Traunstein a nad třinácti sousedícími obcemi rakouského okresu Kufstein. Pilot malého letadla Georg Vogl či někdo z jeho čtyř kolegů „očkují" na varování meteorologů tmavé bouřkové mraky ve výšce kolem tisíce metrů směsí acetonu a jodidu stříbra, která „drobí" molekuly vody v mraku a brání tvorbě velkých krup.

První experimenty s metodou "Cloud Seeding" začaly už v třicátých letech, uvádí PNP. Vědecky je ale metoda sporná. Posudek Německého centra pro letectví a kosmonautiku v roce 1993 konstatoval, že její efekt není vědecky prokázán, a bývalý expert na počasí stanice ARD Jörg Kachelmann před lety řekl, že peníze na „plašiče krup" by se rovnou daly vyhazovat z letadel.

Klaus Dieter Beheng z Institutu pro meteorologii a výzkum počasí z Karlsruhe toto vyjádření shledává příliš drastickým, jsou učité odborné závěry, že by na metodě něco mohlo být. Každopádně na ní trvají zemědělci a piloti jsou na kroupy nasazováni ve vinařských a ovocnářských regionech Německa, ale i dalších evropských zemích, v Kanadě, Argentině, v Číně, v Rusku a USA.

„Kroupová obrana" v Rosenheimu stojí ročně čtvrt milionu eur. 25 procent nákladů nese klub, zbytek okresní úřady a rakouské obce.