Odpad a další tisíce tun kontaminované zeminy jsou už dvacet let pro Lhenice a okolí ekologickou zátěží. Nejprve společnost odveze látky obsahující vysoce nebezpečné polychlorované bifenyly a chemikálie, jejichž součástí jsou také výbušné a žíravé látky. „A mohou ohrozit zdraví lidí,“ říká Radek Halbich, vedoucí oddělení sanace starých zátěží ze společnosti AVE CZ.


„Dnešek je pro nás začátek šťastného konce,“ řekla nadšeně Marie Kabátová, starostka Lhenic. Z celého areálu musí firma odklidit na 750 tun nebezpečných látek, které tam leží od devadesátých let minulého století. Firma, která je tam navezla za účelem likvidace, zkrachovala a odpad zůstal bez majitele.

Nebezpečný odpad ve Lhenicích:- Opad je ve Lhenicích od 90. let. Uskladnila ho firma a původně ho chtěla zlikvidovat, jenže zkrachovala.
- V areálu je asi 750 tun odpadů s PCB a další asi tuna chemikálií.
- Likvidace vyjde na 20 mil. Kč. Provádí ji firma AVE CZ.


„Před dvaceti lety skončilo navážení nebezpečných látek. Od té doby se hledá řešení, jak odpad bez majitele odvézt a zlikvidovat. Jsou tu sudy z olejem, materiál obsahující polychlorované bifenyly a další neidentifikovaný odpad,“ popsal Karel Bičovský, ředitel firmy CZ Bio, která připravovala projekt na likvidaci odpadu.


Odstraňování odpadu bude trvat přibližně půl roku. Firma AVE CZ na odstraňování vyčlenila patnáct lidí, kteří musejí pracovat v ochranných oblecích. „V některých případech dokonce i v plynových maskách,“ doplnil. To bude v části objektu, kde se nachází asi tuna chemikálií. Odpad z devadesáti procent skončí ve spalovně v Ostravě.

Otázka pro: Radka Halbicha, vedoucího oddělení sanace starých zátěží společnosti AVE CZ

Radek HalbichZdroj: Deník / Leona FröhlichováHrozí lidem, kteří budou provádět sanaci zdravotní rizika?
Všichni byli před začátkem proškoleni z požární ochrany, prošli vstupními prohlídkami a po ukončení prací prohlídky absolvují znovu. Při dodržení všech opatření by se nemělo nic stát.
Víte přesně kolik odpadu se v areálu nachází?
Evidenci odpadů máme a nemělo by nás nic překvapit. I tak ale množství odpadu stanovené na 740 tun není přesné číslo, je to odhad. Kromě přibližně tuny agrochemikálií by tu ovšem neměl by tu být jiný odpad než ten s obsahem polychlorovaných bifenylů. 

DÁLE ČTĚTE: Lheničtí se dočkali, likvidace toxických odpadů začala