Zákaz žebrání narazil

Rakouský ústavní soud zrušil zákon proti  žebrání ve Štýrsku s tím, že paušální zákaz bez výjimek je nevěcný a odporuje konvenci o lidských právech, napsal deník OÖN. K věci poznamenal, že ústavní soud posuzoval už podobné zákazy v dalších spolkových zemích a rozhodl, že nemá výhrady proti pravidllům zakazujícím určité formy žebrání, například za pomoci dětí, nebo jako v případě Horních Rakous zákaz agresivního a organizovaného žebrání.

Ústavní soud nepovolil Štýrsku žádnou přechodnou dobu, takže okamžitě začala opět platit stará norma – trestání toliko agresivního žebrání a žebrání s nezletilými.

Civilkáři a nacismus

Hornorakouský předseda sociální demokracie Josef Ackerl pobouřil prezidenta republiky a lidovce svým výrokem ve Welsu na shromáždění 450 funkcionářů své strany k získání jejich podpory zřízení profesionální armády v Rakousku. „Ve své řeči udělal mimořádně diskutabilní příměr – tlak na výkon civilní služby srovnal s tlakem na říšskou pracovní službu za nacismu," napsal deník OÖN.

Předseda poslaneckého klubu lidovců Karlheinz Kopf vyzval vedení sociální demokracie, aby se za Ackerlova slova omluvilo. Jeho srovnání prý také klade na roveň dnešní všeobecnou brannou povinnost s povinnou službou nacistického režimu. „Takto Ackerlovo vyjádření interpretoval i spolkový prezident Fischer a řekl, že označení povinnosti branné služby za ideu nacionálního socialismu je politováníhodný exces," pokračuje list.

Ackerl se cítí desinterpetován. Brannou povinnost prý nikdy do spojení s idejemi nacismu nedal, příměr civilní služby s říšskou pracovní povinností ale obhajuje jako snad „trochu horký", ale přípustný. „Řekl jsem jen, že v obou modelech byli a jsou lidé nuceni sloužit," opakuje.

Osahávaná a vyhozená

Krátce před Vánocemi v Deggendorfu pasažér taxíku osahával a nechutně urážel 27letou řidičku, která toto povolání vykonává už sedm let. Když s ní chtěl stejný muž později opět jet, nenechala ho nastoupit – a dostala za to výpověď, popisuje list PNP. Majitelka firmy deníku řekla, že jenom tímto způsobem může zaměstnankyni chránit před takovými přehmaty, a že dotyčná se pro taxislužbu nehodí.  Propuštěná žena se s ní ještě pokoušela domluvit, ale neuspěla. „Člověk holt musí být tvrdý," míní majitelka podniku, která sama 27 let řídí a už prý taky jednou měla pistoli na spánku. „Opilí klienti bohužel patří k věci…"

Nešťastná zaměstnankyně tehdy vezla pasažéra rozměnit do města pětistovku. Za jízdy jí začal sahat na stehno a sunul ruku výš. Když hněvivě protestovala, přestal. Když později oba vystoupili, hrubě ji urážel. „Místo aby ho poslala někam, statečně ho odvezla domů, řádně zkasírovala jízdné a až po směně incident oznámila," rozvádí list. Pět dní nato měla naložit zákazníka u pumpy a zjistila, že jde opět o „starého známého". „Spustila jsem okénko a řekla mu, že pro něho pošlu kolegu. Než ten přijel, klient ale zmizel," vyprávěla deníku. Po letech brigádnického taxikaření ji za to propustili ještě ve zkušební době. Šéfová o ní říká, že je velmi milá a vždycky pracovala spolehlivě.  „Nemůžeme se ale ptát každého volajícího zákazníka nejprve na jméno, ani si vybírat, koho chceme svézt," trvá na svém. „Takové věci jako jí se prostě stávají." Propuštěná žena už taxikařit nechce a hodlá se nechat přeškolit na úřadu práce.

Zakouřil za 400 eur

Voskování snowboardů ve středu v přístěnku vícerodinného domu ve Straubingu přišlo draho 40letému lyžaři. Průvodní silný kouř inicioval požární hlásič soukromé hlídací služby a lyžař nevěřil svým očím, když po chvíli dorazili hasiči, líčí PNP. „Sice nehořelo a nemuseli jsme zasahovat,  ale náklady zásahu ve výši 400 eur budeme od občana požadovat," řekl požární rada města Rainer Heimann.