Poplatek nesmí škrtit

Pasov – Obce nesmějí ukládat držitelům za psy bojových plemen libovolně vysoké poplatky, řekl Spolkový správní soud v Lipsku. Je poprávu, když daň za určité rasy je vyšší než za jiné psy, aby tak komuny omezily jejich chov,  ale ani platba za bojové psy nesmí mít žádný „škrticí účinek". „Je jasné, že účel taktiky, který obec sleduje, nesmí plnit fakticky funkci zákazu," řekl předseda senátu Wolfgang Bier. „Když bude poplatek nastaven tak, že žádný rozumný člověk už takového psa chovat nebude, obec překračuje svou daňovou kompetenci."  „Hranice bolestivosti" je v tomto případě překročena, jestliže daň překročí průměrné jednoroční náklady na chov zvířete.

Spolkový soud rozhodoval k žalobě manželů z bavorského Bad Kohgrubu. Obec požadovala  za jejich fenku rotvajlera 2000 eur za rok. Advokát žalobců Michael Fingerhut zdůraznil, že četné obce, zejména v Bavorsku, přešly na to, aby si poplatky ze psů plnily měsrtské kasy. Žalovaná obec zase uvedla, že jí jde o pořádkové opatření – vyšší daň má potlačit chov psů.

Majitel Wolfgang Seidelmann (66) a jeho žena si „Monu" vzali v roce 2011 z útulku pro zvířata. Absolvovala test chování a byla ohodnocena jako nikoliv nebezpečná, popisuje deník PNP. Obec ale konstatovala, že jde o bojového psa II. kategorie, která je zpoplatněna dvěma tisíci eur za rok. „Normální" pes stojí v Bad Kohlgrubu 75 eur. Seidelmannovi poté fenku vrátili do útulku, ale pořád si ji občas „půjčovali". Ještě před rozhodnutím soudu oznámili, že kdyby obec daň změnila, vzali by si Monu opět nastálo. Seidelmann řekl, že jsou připraveni platit tak 800 eur, dodává PNP.

Aby se neutrhla z keře.Rajčata s podprsenkou

Kuriózní, nejspíš jedinečnou techniku užívá Elfriede Hoferová (62) na své zahradě: svá obří rajčata „volská srdce" podpírá podprsenkou, popisuje pasovský list PNP.

„Dříve mi vždycky nějaké spadlo, a tak mne napadlo podepřít je horním dílem bikin," říká. Momentálně obří plody dozrávají na zahrádce ve třech pestrých podprsenkách její dcery. Pro jistotu je ještě přisponkovává k dřevěné konstrukci.

„A ,volská srdce´ se děkují za šetrné zacházení," rozvíjí PNP. Její nejtěžší kus vážil letos 820 gramů. „Velmi masité plody podle paní Hoferové chutnají velmi dobře. Na rajčatově-mozzarellový salát pro dvě osoby stačí jedno – nakrájeno na plátky vypadá velmi dobře,"ujišťuje amatérská pěstitelka. Protože ve dvou by plody svých čtyř keříků nespotřebovali, z části úrody dělají protlak a část rozdávají. „Letos jsou obzvlášť krásná," chválí si rajčata majitelka, která je sama množí. Od konce ledna je má za oknem, dodává list.

Divná smrt vězně

Minulý pátek byl v cele vězení v maďarském Szegedu nalezern mrtvý 36letý Rakušan odsouzený nepravomocně 25. září za usmrcení rakouského policisty na motocyklu při kolizi s jeho „Hummerem" k odnětí svobody na 15 let. Internetový portál "Hir24" ve středu večer napsal, že v cele byl nalezen vězňův deník, v němž oznamoval svou sebevraždu. Podle privátního vysílače RTL Klub podrobně popsal způsob,  jakým to hodlá učinit, uvádí linecký list OÖN. Příčiny smrti přesto stále nejsou známy a výsledky pitvy mají být oznámeny ve čtvrtek.

Rakušanův obhájce Janos Buza v odpovědi agentuře APA sebevraždu svého klienta vyloučil, maďarská policie zase vyloučila cizí zavinění. Maďarská média ve čtvrtek napsala, že spoluvězni „smrtelnému zápasu kolegy nečinně přihlíželi", pokračují OÖN.  Podle bulvárního

listu "Blikk" byl obviněný na společné cele se sedmi spoluvězni. Žádný se prý nepokusil mu pomoci. Tloukli prý jen na dveře cely, aby upozornili bachaře. Nejsou ale žádné údaje o tom, kolik času uběhlo od ztráty vědomí vězně do poskytnutí odborné pomoci.

Filozofující stylistka.Stylistka se prosadila

Ukrajinka Tetyana Aleksandrovychová (30) pracuje tři roky jako stylistka v salonu Gerta Bachmayra v Linci. „Než se dostala ke svému vysněnému povolání, ušla ale dlouhou cestu," píše list OÖN.

Přišla do Lince jako au-pair s cílem studovat tu dějiny umění. „Rodiče ale takový obor nechtěli financovat, proto jsem nejprve začala studovat doma na Ukrajině ekonomii," říká a směje se: „Když pomyslím na to, že se naší zemi špatně daří, pak je to proto, že hospodářství studují takoví lidé jako já…"

V Linci se před osmi lety zapsala nakonec na obory dějin umění a filozofie Katolicko-teologické univerzity. Obě studia ukončila bakalářskými zkouškami. „,Doma se ale vždycky spíš cítila u make-upu a stylingu – říká, že estetika je pro ni důležitá," pokračují OÖN. Absolvovala proto učení u Bachmayra – „a jak se zdá, se zdarem," dodávají. Stala se totiž hornorakouskou vítězkou International Beauty Stylist Award pořádané značkou "La Biosthétique". V této soutěži porota posuzovala čtyři fotografie modelů, pro něž soutěžící vytvořili kompletní vzhled. Hodnoceno bylo technické provedení a komplexní kreativita střihu vlasů, barvy a stylingu. Nešlo o uplatnění vlastních nápadů, ale  o dotvoření, akcentování osobností modelů. Inspiraci hledala v knihovnách,  v muzeích, taky v muzikálech. A z ocenění je šťastná: „To totiž není jako vyhrát v lottu – to je uznání za něco, čeho člověk dosáhl," míní.  „Myslím, že mé povolání je něco jako umění na lidech."

Finále soutěže bude 26. října za účasti vítězek 23 národních přehlídek