V novele o ochraně přírody chce Senát změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Kritici tvrdí, že úpravy navržené senátory by mohly vést až ke konci národních parků jako nejcennějších chráněných území. Odpůrci sněmovního znění se naopak obávají dopadů normy zejména na šumavské obce, hrozilo by podle nich v nejzazším případě i jejich vylidnění.

Radní pro životní prostředí Jihočeského a Plzeňského kraje Pavel Hroch a Radka Trylčová vydali před jednáním poslanců společné prohlášení, v němž uvádějí, že „Jihočeši a Plzeňáci chtějí Šumavu obydlenou, zelenou a přístupnou".

„Pokud by zákon prošel, nejvíce by na něj doplatila Šumava. Na polovině území by přestala platit ustanovení lesního zákona, a tak ředitel parku už nebude muset zasahovat proti kůrovci, nebude muset ani zalesňovat výsadbami nových stromků. Na celém území bude moci ředitel parku zakázat lov zvěře a při zařazování území do jednotlivých zón ochrany se nebude muset dívat na žádná odborná kritéria pro jejich zařazení," píší v prohlášení Pavel Hroch a Radka Trylčová.

Radní obou krajů rovněž připomínají, že na Šumavě je nyní vstup zakázán do 13 procent plochy parku, která je zařazena do první zóny. Vstoupí-li novela v platnost, mají prý správci šumavského parku již připravena klidová území s omezeným vstupem na 25 procent plochy NP Šumava. „Šumava by se tedy jednou tolik více uzavřela," upozorňují radní.

Tématu novely zákona o ochraně přírody se věnují také v západních Čechách. Více čtěte na Plzeňském deníku ZDE.