Jeden z nejvýznamnějších prezidentů Brazílie má jihočeský původ. Jeho předci žili na Třeboňsku 
a po původu rodiny už několik let pátrají i zaměstnanci zdejšího archivu. Minulý týden sem navíc na exkurzi dorazila skupina brazilských poslanců ze státu Minas Gerais.

„Na zahraniční návštěvy jsme zvyklí. Lidé z ciziny 
k nám často jezdí, když se dozvědí, že nějaký jejich předek pocházel z Čech. Další zájemci píší. Jsme v kontaktu i se skutečně špičkovými zahraničními badateli," doplnila Laděna Plucarová ze Státního oblastního archivu v Třeboni.

Bývalý brazilský prezident se jmenoval Juscelino Kubitschek (Kubíček). V jižních Čechách se narodil jeho pradědeček. Třeboňští to věděli, 
a proto se hledání prezidentovy rodiny věnovali archiváři už i dříve. „Po desetiletích pátrání je však původ jeho předků stále obestřen nejasnostmi. Dosud není bezpečně prokázáno, odkud přesně Kubíček do Brazílie přišel," připomněla Laděna Plucarová.

Jedna z hypotéz například říká, že Jan Nepomuk Kubíček pocházel z obce Kolný. Dalším možným adeptem je Josef Kubíček z Domanína. Archiváři ale již zjistili, že prezidentův pradědeček odešel z třeboňského panství někdy před rokem 1830. V roce 1835 už měl podle dochovaných zápisů v brazilském městě Diamantina vlastní dům a truhlářskou dílnu a založil rodinu.

Juscelino se narodil 12. září 1902. Vystudoval lékařskou fakultu státu Minas Gerais a stal se chirurgem. Od roku 1940 byl starostou města Belo Horizonte a v letech 1956 až 1961 zastával funkci prezidenta.

Byl jedním z nejvýznamnějších brazilských politiků. „Dokázal zemi přeměnit v rozvinutý a ekonomicky silný stát a společně se světovým architektem Oscarem Niemeyerem vybudoval nové hlavní město. Metropole Brasilia vyrostla za pouhé tři roky a sedm měsíců a stala se klenotem moderní urbanistiky," připomněla Laděna Plucarová.

Po skončení prezidentského období pronásledovaly Juscelina Kubitscheka jako vlivnou osobu vlády, které se dostaly 
k moci prostřednictvím vojenského puče. Bývalá hlava státu zahynula při dosud neobjasněné dopravní nehodě.

Podle Laděny Plucarové si celý příběh i v současnosti žádá spoustu sil a času k rozpletení záhady. „Sestavování rozsáhlých rodokmenů ale samozřejmě trvá vždy velmi dlouho. Často je to práce i na několik let," doplnila.

Návštěvu brazilských poslanců hodnotí jako příjemnou a milou. Líbilo se jí, že se cizinci o archiv hodně zajímali a myslí si, že se určitě ještě vrátí. „V Diamantině dokonce stále žije prezidentova dcera. Je to už stará paní a prý by si ještě přála podívat se do Čech anebo by alespoň chtěla, aby někdo odsud přijel za ní," řekla Laděna Plucarová.

Brazilští poslanci navíc chtějí s Třeboní navázat spolupráci. „Jsme příjemně překvapeni krásou města i tím, jak dobře pečujete o památky. Zároveň děkujeme České republice, že nám poslala tuto významnou osobnost, která změnila Brazílii a Brazilce," uvedl při návštěvě šéf delegace Otavio Elisio Alves de Brito.