VYBRAT REGION
Zavřít mapu

JÁ A MOJE ZAHRADA: Při uzení se nesmí nic uspěchat

Jižní Čechy - Z každého okresu se jeden čtenář podělil o své zkušenosti s uzením či grilováním.

7.7.2012
SDÍLEJ:

Z udírny vyndá na podzim Luboš Kovářík dvacet kilových špalíků masa. Foto: Kateřina Krejčová

Táborsko

Při uzení se nesmí nic uspěchat

Měsíc trpělivého čekání a nakonec gurmánský zážitek. „Dávám přednost uzení masa před grilováním, i když si na konečný výsledek musíte dlouho počkat," směje se Luboš Kovářík, který si na dvorku postavil udírnu.
„Pracovali jsme na ní společně s taťkou. Je z pálených cihel a vestavěná do zdi. Důležité je, aby měla správné topeniště, tah a komín. Je to jedno s druhým. Udíme tak dvacet kilo masa," vypráví.
Maso si i sám připravuje. Nakládá ho do kameninového soudku. „Krkovici a bůček nakládám jen v solném roztoku. Maso omyji, asi kilové špalíčky navážu provázkem, aby je bylo za co zavěsit, obalím v soli a zaleju vodou. Za dva týdny se ještě musí maso v soudku přeložit," popisuje.

Takto upravené maso musí být uchované v osmi stupních asi měsíc. Pak stačí rozehřát udírnu a čekat na výsledek. „Udržuji teplotu osmdesát stupňů a používám dřevo z olše. Musí být bez kůry, aby nekouřila. Nesmí se to uchvátat. Maso dám do udírny v osm ráno a k večeru si na něm pochutnám," říká.
Uzení je podle Luboše Kováříka jarní či podzimní záležitost. Naložené maso je totiž nejlepší uchovávat ve sklepě. „Přes léto si jen něco ugriluji a čekám na chladnější dny."

Českobudějovicko

Rožnovem voní hovězí a bylinky

Křehkého básníka by to místo jistě okamžitě oslovilo. Šumící jez, řeka čaruje, a co teprve večerní měsíc na nebi plném hvězd. Ale na své by si v Rožnově přišel také gurmán, který nikdy nepohrdne pořádným kusem masa.
Především šťavnaté hovězí hamburgery totiž v poslední době pravidelně voní kolem domu rodiny Štefanských, která žije nedaleko jezu na Vltavě.
Na svém dvorku mají už přibližně sedm let krásný krb, na který nedají dopustit, a jak prozradila Simona Štefanská, využití najde dokonce i v zimě. „Je to tak, i když napadl sníh, tak jsme si tu pekli buřty. Ale mnohem raději grilujeme naložené maso, špízy a také děláme hamburgery, ty jsou teď u nás doma nejoblíbenější. Já mám také v oblibě zmíněné špízy," vyjmenovala Simona Štefanská, matka dvou synů, která má na grilu nejraději hovězí maso.
To je o to chutnější, že na jeho přípravu používají v Rožnově čerstvé bylinky, které si doma sami vypěstují. „Stačí si jen vybrat a utrhnout. Často tak používám například rozmarýn, tymián, oregano, či petržel, zkrátka to, co mi přijde pod ruku," doplnila SimonaŠtefanská s tím, že výsledek je vždy báječný.

Prachaticko

Pod krbem zatápějí hlavně v předvečer Anenské pouti

Krb na zahradě za svým domem chtěla mít Anna Pfeferová vždycky. Asi před deseti lety jim ho postavil zedník ze sousedství. „Kamarád si v té době také stavěl krb, tak jsme si ho nechali postavit podle jeho návodu. A jsme spokojení," vzpomínala Anna Pfeferová, která si dnes u krbu ráda posedí i na lavičce. Pod krbem samotným už zatápí málokdy.

„Nejvíce masa se na něm upeklo vždycky před Anenskou poutí, když za námi do Lhenic přijeli známí a rodina. Večer před poutí se končí vždy až po půlnoci," doplnila Anna Pfeferová.

Písecko

Komín prochází opěrnou zdí

Krb na zahradě Zdeňka Milera z Písku vznikl vlastně náhodou. „Mezi naším domem a domem sousedním byla stráň, která potřebovala nějak zpevnit. Hned mě napadlo, že by se tam hodil krb, u kterého bychom se mohli scházet s rodinou. Nechal jsem si tedy navozit žulové kameny a začal stavět opěrnou zeď, kterou jsem nakonec pokryl ještě střešní krytinou. Pod ní vzniklo krásné sezení a střešní krytina chrání před nepřízní počasí. Pro samotný krb jsem potřeboval ještě další materiál: šamotové cihly, železnou armaturu a komínovky," říká Zdeněk Miler.

Jako takovou vychytávku považuje udírnu, která vznikla v komíně procházejícím opěrnou zdí. A jak vlastně udírna funguje? „Nasadím na komín starý noční stolek, na který zavěsím pochutiny, které chceme s rodinou vyudit. Nejčastěji to jsou ryby, avšak vnučkám také velmi chutnají uzené špekáčky."

Krb nekouří a velmi dobře hoří. „Na zatápění používám pouze třísky, rozhodně ne plastové nebo jiné materiály. Přikládám vyschlým listnatým dřevem například břízou nebo třešní. Vzniklý popílek pak použiji do zahrádky jako hnojivo," chválí si majitel.

Českokrumlovsko

Na Kleti mají rozhledny už dvě

To, že na Kleti najdete rozhlednu ve tvaru připomínajícím hradní věž, to je fakt všeobecně známý. Je to takzvaná Josefova věž, kterou dal vystavět v roce 1822 kníže Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenberku. Od Vánoc loňského roku tady ale stojí tyto už historické věže dvě. Tou druhou je totiž přes dva metry vysoká udírna stojící na terase vedle horské chaty. Dlužno podotknout, že to není žádná replika, ale skutečná plně funkční udírna.

„Nápad postavit ji jsem dostal ve chvíli, kdy jsme se byli podívat v dílně Milana Korostenského v Českých Budějovicích," okomentoval majitel horské chaty Ladislav Faktor. „Uviděl jsem totiž u něj udírnu ve tvaru železniční lokomotivy a tak mě ihned napadlo, proč by nemohla mít tvar naší rozhledny."

Slovo dalo slovo a po měsíci prací byl Milan Korostenski (na snímku vpravo) hotov. Výška udírny dva a půl metru, váha zhruba 350 kilogramů. Udírna má velký úspěch hlavně u labužníků a dětí.
„Co mi z ní nejvíc chutná? Samozřejmě vepřové, mírně prorostlé," okomentoval Ladislav Faktor.

Strakonicko

Ozdobou krbu jsou mušle z dovolené

Eva Stolariková (48) s manželem se před patnácti lety nechali inspirovat sousedem a na zahradě si vlastnoručně postavili krb. „Soused má krb venku i v bytě a to se nám líbilo. Navíc máme hodně rádi jídlo, což pro nás bylo dalším důvodem ke stavbě krbu a udírny."

„Krb jsme si postavili sami s pomocí souseda, který už v tom měl praxi a navíc je také hodně šikovný. Trvalo nám to asi necelé dva měsíce a to jsme ani předem nevěděli, jak bude vypadat. Jeho vzhled vznikal až během stavby."
Krb Evy Stolarikové je však zvláštní tím, že nemá pouze praktickou funkci, ale je spojen i s určitými vzpomínkami. „Jako ozdobu krbu jsem použila mušle, které jsme si přivezli z dovolené v Itálii. Tam jsem jimi viděla hodně ozdobených teras, zaujalo mě to, a tak jsem to vyzkoušela i u nás doma."
„Co se ale krbu týče, není pro mě nejdůležitější ani tak to dobré jídlo, které si na něm připravujeme, ale spíše to, že při grilování se vždy sejde celá naše rodina."

Jedinou chybou je podle Evy Stolarikové to, že ohniště umístili příliš nízko a člověk se tak k němu musí ohýbat. Nyní se ale chystá na výstavbu krbu nového, protože ten starý dostala dcera, a této chyby se tak může vyvarovat.

Jindřichohradecko

Napíchnout si buřt a koukat do ohně

Na zahradě u svého domu na samotě u obce Dolní Pěna tráví Karel Hulík prakticky celé léto.
Ke chvílím odpočinku patří samozřejmě i posezení u dobrého jídla, proto lze vitálního důchodce najít na houpačce u kamenného ohniště skoro každý večer. „Když je pěkně, opékám skoro denně. Ve vedrech totiž nemám přes den na jídlo ani pomyšlení, tak si to vynahrazuji po setmění," vypráví Karel Hulík.
Moderní vymoženosti, jako jsou zahradní krby nebo značkové grily, bývalému trampovi příliš neučarovaly. „Mám rád klasické ohniště. Napíchnout si buřt a koukat do plamenů, tomu se nic nevyrovná. Takovou pohodu vám dřevěné uhlí neudělá," míní romanticky založený penzista.
I on si prý ale občas dopřeje i jiný kulinářský zážitek, než je obligátní uzenina. „Mojí specialitou je králík plněný uzeným masem, kterého zvolna peču na rožni zabaleného v alobalu. To se každá návštěva olizuje," směje se Karel Hulík.

Autor: Redakce

7.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlajka Motorfans a znak hokejového klubu dnes ozdobily českobudějovickou Černou věž.

Na tři zářijové dny zavřou Černou věž

Ilustrační foto.

Zloději dnes ukradou i kadibudku

AKTUALIZOVÁNO

Mladý řidič při nehodě vypadl z auta, později zemřel

Lipí - Devatenáctiletý řidič podlehl zraněním, která utrpěl při vážné dopravní nehodě. Stala se v úterý mezi obcemi Mokré a Lipí.

Motor dal Plzni pět gólů v přesilovkách, Gřegořek definitivně ukončil kariéru

Strakonice – S blížícím se startem sezony začínají hokejisté ČEZ Motoru ukazovat svou sílu. Extraligovou Plzeň doslova deklasovali po výborném výkonu na strakonickém zimním stadionu 6:1 a zaujali především úžasnou produktivitou v přesilovkách, ve kterých nastříleli pět gólů. Ve čtvrtek je čeká další přípravný duel ve Znojmě (18).

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

V sobotu rozezní parkán rock, ska i punk

Prachatice - Hospic music fest 2017 - nultý ročník jednodenního hudebního festivalu, odstartuje již tuto sobotu. Bavit se a pomáhat můžete od 13 do 22 hodin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení