Linec – V oblasti zdravotnictví a pečovatelství je v Horních Rakousích zaměstnáno kolem 50 000 lidí. Ve stacionárních zařízeních pro seniory je jich oproti roku 1994 téměř trojnásobek. Svazy sociální pomoci přesto hlásí potřebu dalších 828 odborných sil. V příštím roce není jisté obsazení dokonce 872 míst, přičemž nových absolventů přibude jen 446, píše deník OÖN. Letos poprvé zůstala neobsazena učební místa. Zejména mužů je v branži málo – odrazuje je mimo jiné nižší výdělek a nevalná prestiž oboru.

Zástupce zemského hejtmana Josef Ackerl má podle listu náhradní plán, jak situaci řešit: nový personál prý by mohl být vyškolen ve východní Evropě a „importován" do Rakouska k doplnění kvalifikace. Projekt je podle něho natolik připraven, že by mohl odstartovat kdykoliv. „S Polskem a Rumunskem už jsme vedli konkrétní rozhovory, také Slovensko by přicházelo v úvahu," říká Ackerl. Dosud ale Horní Rakousy vždycky vyšly se svými absolventy.

Jedna z dunajské flotily.Tlačenice na Dunaji

Zájem o plavby výletních lodí po Dunaji stoupá. Alespoň k jedné plavbě horním údolím řeky v příštím roce mezi Pasovem a Greinem se ohlásilo 181 kajutových plovoucích luxusních hotelů o délce až 135 metrů,  uvedly OÖN. K tomu přibývá asi 160 lodí na pravidelných plavbách.

Z ohlášených 181 „parníků" je 25 nových, z toho dvanáct rejdařství Viking. „Vypadá to, že už brzy by lodi na Dunaji mohly plout většinou pod vlajkou Malty, ačkoliv svůj domovský přístav La Valetta nikdy neviděly," zmiňuje deník daňové výhody na ostrově. V příštím roce ale bude ještě na špici flotily Švýcarsko s 51 loděmi před Německem se 43. Plavit se bude také šest bulharských a pět rumunských výletních lodí. Jedinou, která i v roce 2013 popluje pod rakouskou vlajkou, je Theodor Körner, uzavírá list.

Bohatí sousedé

Rakousko bylo v roce 2011 třetí nejbohatší zemí Evropské unie, zaznamenal deník Volksblatt. Oproti roku 2010 si polepšilo o dvě místa. Kupní síla jeho obyvatel – tedy hrubý domácí produkt poměřený počtem občanů - činí 129 procent průměru unie. Na špici je Lucembursko s 271 procenty před Nizozemskem 131. Tabulku uzavírají Rumunsko 49 a Bulharsko 46.

Ubylo úpadků

Počet privátních insolvencí v Horních Rakousích loni poklesl o 7,19 procenta na 1408 případů. Celorakousky byl pokles jen o 1,79 procenta na 10 670. Méně bylo i firemních úpadků – 722. V celém státě jich 1,98 procenta přibylo na 6239. V privátních insolvencích měli dlužníci v Rakousku závazky průměrně 107 100 eur (muži 128 100, ženy 73 600). Nápadné je zadlužování už v mládí – muži do 24 let mají průměrně závazky 32 600 eur.

Ilustrační foto.Povedená svatba 12.12.12.

Tuto zprávu šéfa policejní inspekce v Altöttingu pasovský deník PNP výjimečně ocitoval doslova. Informuje o jedné ze svateb v „kořalečním" termínu 12. 12. 2012. V 10 hodin byli novomanželé oddáni na zdejší radnici a ve 21.30 se poprvé pohádali, přičemž 37letá nevěsta byla zjevně pod vlivem alkoholu.  Za asistence policejní hlídky se s mužem dohodli, že první manželskou noc stráví na oddělených lůžkách. „Jenomže úředně dojednaný domácí mír trval bohužel jen do 23.15," sdělil velitel. „Po nové verbální konfrontaci se 49letý čerstvý novomanžel rozhodl dočasně se od choti, stolu a lože oddělit a opustit společný byt. Vzhledem k absenci jiné adresy a nočním mínus šestnácti stupňům pak strávil svatební noc v klidné, chráněné atmosféře teplé policejní cely na inspekci. Zda novomanželská hádka pokračovala i 13. prosince, není policii známo…"

Se špeky na kliniky

Stále víc lidí v Bavorsku musí kvůli obezitě do nemocnic, napsal deník PNP. Loni kliniky přijaly na lůžková oddělení 2059 takových pacientů, o 18 procent víc než v roce 2000. Z nich bylo 64 procent žen. Více než polovina nemocných byla ve věku 40 až 59 let.

Pošťáci stůňou nejvíc

Podle bavorských nemocenských pojišťoven jsou poštovní doručovatelé zvlášť často nemocní – v průměru 20,4 dne. Následují je závozníci s 19,1 dne. Mimořádně málo choří počítačoví technici – 6,8 dne. V průměru bavorští zaměstnanci stonají 13,1 dne. V celoněmeckém průměru je to 14,7 dne.

Loterie bez byrokracie

Loterie a tomboly musejí být v Bavorsku v každém jednotlivém případě povolovány úřady. Dolnobavorská vláda v Landshutu nyní povolila paušálně na dva roky třiceti obecně prospěšným organizacím od příštího roku pořádání peněžních i věcných loterií, při nichž budou moci od „hráčů" přijmout maximálně 40 000 eur. Podmínkou je, že pořadatel rozdá nejméně 25 procent příjmu ve formě výher a čistý výtěžek použije k obecně prospěšným, církevním nebo dobročinným účelům, například pro lidi odkázané na pomoc.

Čech v lavině

40letého lyžaře z Čech zavalila ve středu kolem desáté hodiny v Serfausu v tyrolském okrese Landeck lavina. Podle lineckého deníku OÖN ji mohl spustit sám při křižování svahu mimo zabezpečený prostor.  Dva společníci snowboardisté vyrozuměli o nehodě horskou službu. Muž byl ze sněhu vyproštěn z hloubky 120 centimetrů spolupracovníky místní lanovky po dvaceti minutách a po oživovacích pokusech vrtulníkem záchranné služby dopraven do nemocnice v Innsbrucku.

Riziko silnice

Od září 2011 do září letošního roku zahynulo na německých silnicích 4216 lidí. „To je denně jedenáct mrtvých a vedle nich ještě tisíc zraněných," dodává pasovský deník PNP. Podle statistik má každých pět minut nehodu jeden 18-25letý, každých dvanáct hodin jeden mladý řidič zemře…

Hrozí chudoba

Téměř pětina bavorských seniorů nad 65 let je podle sociálního svazu VdK ohrožena chudobou. Je to 435 000 lidí, uvedla zemská předsedkyně organizace Ulrike Mascherová. V západních spolkových zemích je riziko chudoby u 14,4 procenta starších lidí.

Sbory přes hranice

Hned po sametové revoluci v roce 1989 navázaly kontakty ženy z obou stran bavorsko-české hranice. Od roku 1996 pořádá diecézní svaz křesťanských žen v Pasově každoročně společný adventní koncert s českými sbory. Ten letošní bude v sobotu od 15 hodin ve farním kostele v Hinterschmidingu. Mezi účinkujícími budou také ženský komorní sbor Maraveja z Prachatic a církevní sbor Růženeckého kostela v Českých Budějovicích. Vstup je volný, dobrovolné dary připadnou pomocnému fondu pořádajícího svazu „Ženy v tísni".

Zemědělci živoří?

Reálný příjem pracovní síly v rakouském zemědělství letos meziročně poklesl o 10,2 procenta, píše list OÖN s odvoláním na ministra zemědělství Nikolause Berlakoviche. Tak málo vydělali zemědělci naposledy v roce 2006. V roce 2009 zaznamenaly jejich příjmy propad o 29 procent, pak následovaly růst o 17 a 14,3 procenta. Letos přichází zase pád. Podle prezidenta Agrární komory Gerharda Wlodkowského je Rakousko v tabulce příjmů zemědělců v Evropské unii čtvrté od konce.  Ministr Berlakovich k situaci dodal, že bez pokračujících subvencí by v zemi přestalo existovat drobné farmaření.

Pašují drogu z Čech

Policejní rakouští pátrači zachytili 13. listopadu ve Weigetschlagu dva muže z Lince, kteří chtěli propašovat k dalšímu prodeji deset gramů pervitinu. Získali jej u Kaplice. Žádný z dvojice neměl řidičský průkaz. Drogu jim policie sebrala a stíhá je na svobodě. Předtím 23. října zadrželi ve Wullowitzu 36letého Poláka, který jako drogový kurýr vezl do Rakouska a do Německa rovněž 100 gramů pervitinu. Koupil jej prý z laboratoře v okolí Prahy. Droga měla čistotu 77 procent.  Policie ho zatkla a skončil ve vazbě v Linci.

Vánoce, čas sebevražd

Linecký spolek Pro Mente varuje před sebevraždami, jejichž četnost tradičně v období Vánoc stoupá. Jak řekl primář Werner Schöny v OÖN, chladné a tmavé zimní období umocňuje samotářské tendence lidí s psychickými problémy a právě svátky zvýrazňují rozpor mezi ideálním obrazem „svaté rodiny" a reálnými rodinnými problémy. „Jen Červenému kříži bylo v minulých třech týdnech ohlášeno patnáct pokusů o sebevraždu," uvádí list.   Dodává, že loni si v Horních Rakousích vzalo život 239 lidí, z toho 49 žen. Je to největší počet za posledních devět let. Sebevražda je podle Schonyho nejčastější příčinou smrti lidí do 40 let, ještě před obětmi dopravních nehod. K podpoře a pomoci ohroženým těmito stavy má Pro Mente tísňovou telefonní linku. Za rok na ni volá na 15 000 lidí…