Působíte ve Slovinsku na jednom místě, nebo své pozice střídáte?
Velitelství se nachází stabilně v Kasárnách generála Maistra v Mariboru, kde jsou ubytováni jak ženisté z našeho 151. ženijního praporu, tak zdravotníci z polních nemocnic z Hradce Králové. Zdravotní skupina má rozvinuto své polní zdravotní pracoviště na hraničním přechodu Šentilj, ženijní skupina působí společně s našimi slovinskými partnery na různých místech východní a jižní hranice Slovinské republiky.

Můžete přiblížit obsah vaší činnosti?
Jedná se zejména o praktický výcvik v součinnosti našich a slovinských ženistů při zřizování drátěných zábran na určených místech. Zdravotnická skupina poskytuje společně se slovinskou jednotkou zdravotnickou pomoc v souvislosti s migrační krizí na hraničním přechodu Šentilj.

Lze tuto misi porovnat s jinými misemi?
Nejedná se o zahraniční misi, ale mezinárodní vojenské cvičení s názvem BLED 2015. Na rozdíl od jiných působení v zahraničí se pak jedná o relativně malé samostatné úkolové uskupení, které se soustředí na plnění svých odborných ženijních a zdravotnických úkolů a působí v bezpečném a přátelském prostředí.

Mění se postupně něčím vaše práce, je nyní jiná než třeba na začátku cvičení?
Pracovní náplň zůstává v podstatě neměnná. Dílčí změny nastávají pouze s ohledem na neustálé zdokonalování se jednotlivců či celých skupin, zvládání některých jasně daných standardních postupů, speciálních přípravků a náčiní či tak zvaných grifů, které je den ode dne lepší a slovinskou stranou vysoce oceňované.

Podléháte nějakému velení?
Spadáme pod přímé velení Společného operačního centra Ministerstva obrany České republiky a v místě pak plníme úkoly dle potřeb slovinské strany.

Kromě vás jsou na místě i jiní čeští vojáci? Pokud ano, jací?
Na cvičení BLED 2015 do Slovinska byla vyslána jen naše jednotka, další naše jednotka pak působí v Maďarsku v rámci cvičení Balaton 2015.

A kromě vás jsou na místě členové armády i jiných států?
Našimi partnery v místě jsou jen slovinské jednotky.

Museli jste řešit nějaké závažnější problémy?
Ne.

Jak vypadá váš běžný den? Liší se od sebe jednotlivé dny?
Jak je zmíněno dále, zdravotní skupina plní úkoly dle předem připraveného a schváleného rozpisu služeb a hotovostí. Ženijní skupina denně, kromě dnů, určených pro ošetření techniky a materiálu a takzvanou obnovu bojeschopnosti jednotky, vyráží do prostorů plnění úkolů. A to v koloně tak, aby za svítání dorazila na místo určení a maximálně využila krátké doby denního světla ke své činnosti. Se soumrakem skupina sbalí pracoviště a přesune se zpět, ošetří techniku po použití a připraví se na další den. Přesto jednotlivé dny nejsou stereotypní, stejně jako i v civilním životě. Vojáci pracují v různých lokalitách, střídají se jejich kolegové z Ozbrojených sil Slovinska a i spektrum úkonů při vlastním budování zátarasů nabízí celou řadu možností realizace.

Střídáte se ve službách?
Po zhruba pěti až šestidenním turnusu nasazení jsme pro ženijní skupinu stanovili den k ošetření techniky a materiálu a samozřejmě i nějakého osobního volna.

Celkem toto úkolové uskupení čítá 27 vojáků Armády České republiky, z nichž je 15 ženistů, kteří jsou nasazeni permanentně v plném počtu. Zdravotní skupina funguje ve standardním systému služeb a pohotovostí, jak je v této specializaci obvyklé.

Jak využíváte volno?
Máme k dispozici sportoviště OS Slovinska, při vycházkách do starobylého centra Mariboru zase máme možnost poznávat kulturu a historii města. Dále pak využíváme i naprosto pasivní odpočinek, který pomáhá k obnově sil vojáků.