Potíže Kovosvitu nekončí ani vstupem investora, který desítkami milionů vyřešil nejkřiklavější problémy, jako byly výplaty zaměstnancům, dluh na energiích a nákup surovin pro výrobu. 

Na insolvenčním rejstříku se ale dnes  v poledne objevil znepokojující zápis: krajský soud na návrh pardubické firmy zahájil insolvenční řízení s Kovosvitem. Zároveň vyzývá všechny další věřitele, aby se se svými pohledávkami u insolvenčního soudu hlásili. Zatím ale nerozhodl, že návrh podaný pardubickou firmou je důvodný.

Kdo se přihlásil:Koresta Trade Pardubice podala 
k soudu v Českých Budějovicích návrh věřitele na konstatování úpadku dlužníka. Tedy Kovosvitu MAS Sezimovo Ústí. Firma do Ústí dodávala slévárenské surové železo a od odběratele jí chybí desítky tisíc euro.

Pro všechny zaměstnance nepříjemnou situaci potvrdil Táborskému deníku Petr Karásek, který je spolu 
s Ladislavem Musilem pověřen vedením firmy. „K tomuto skutečně zatím nemám co říct, ale ano, vím o tom, tu informaci jsem asi před hodinou dostal. V tuto chvíli se snažíme, aby lidé fungovali a tyto záležitosti 
s bankami řeší investor. Já podrobnosti moc neznám," uvedl včera odpoledne, kdy měli za sebou další setkání se zaměstnanci. I oni tuto informaci již dostali.

Pro ně však nebyla jedinou nepříjemnou. „Dozvěděli jsme se, že nám hrozí, že bychom mohli pracovat jen za 80 procent platu," říká jedna ze zaměstnankyň a dodává, že počítat teď nemají ani s žádnými benefity.

Za Kovosvit jsme získali stanovisko od mluvčího Karla Samce. Ten naznačil, že od investora mají Kovosvitu přijít další peníze. „Zaregistrovali jsme zahájení insolvenčního řízení, ale to ještě neznamená, že bude v dohledné době vyhlášen úpadek. Na druhé straně mohu potvrdit, že nyní již finišují smlouvy na druhý převod peněz, které má firma obdržet od potencionálního investora. To opět pomůže Kovosvit revitalizovat a stabilizovat," ujišťuje Karel Samec o postoji kupce Nordic Investors.

Obavy mezi lidmi přesto panují a spousty z nich má již podanou výpověď. Pokud ji nebudou mít důvod stáhnout, hlavně pro slévárnu to může být smrtící. „Řekli nám, že pokud se peníze v dostatečné míře neseženou, může se to tak stát. Upozornili nás sice na horší časy, ale zatím neplánují, že bychom chodili do práce jen na 60 procent," upřesňuje zaměstnankyně Kovosvitu, s čím vším vedení firmy nyní kalkuluje.

Podaný návrh na vyhlášení úpadku, bývá v podobných situacích obvyklý. Kovosvit veřejně přiznal své dluhy ve výši 700 milionů, proto se někteří věřitelé o své peníze včas starají.

Finanční problémy Kovosvitu, které vyplouvaly na povrch již s jarem, vyvrcholily v polovině srpna. Téměř sedm stovek zaměstnanců nedostalo výplaty a počkat si na ně muselo až do 31. srpna. To se už majiteli Františku Komárkovi podařilo přes společnost PWC sehnat investora, který je ochotný závod finančně zajistit. Stala se jím společnost Nordic Investors. Tato zpráva přišla posledního srpna včetně toho, že „záchrana Kovosvitu se blíží".