Pühringer navrhuje víc individuální podpory talentům a nadaným, aby měli možnost úspěšně rozvinout svou cestu za vzděláním. Každý žák by měl být testován na zvláštní potenciály a výsledky by měly být základem pro individuální a cílené vedení každého jednotlivého školáka (a školačky, jak se má v Rakousku systematicky uvádět, aby dámy neměly pocit, že jsou kráceny - pozn. red.). Je třeba také odpovídajícím způsobem adaptovat hodnotící systém, v němž by mimořádná kvalita dítěte v některých oborech mohla kompenzovat slabší výsledky z jiných předmětů (ovšem při dodržení minimálních standardů, dodává hejtman).

Soutěž o novou hymnu?

Rakouská ombudsmanka Gertrude Brineková (62) navrhla vypsat autorskou soutěž o novou státní hymnu – hudbu i text. Pozvány by k ní měly být hudební školy. Také současná hymna Pauly Preradovicové byla na objednávku, argumentuje Brineková.

Míní, že kromě aktuálního sporu o doplněné „dcery" do původního textu s pouze „velkými syny" neodpovídají době i další pasáže hymny. Například označení „země kladiv s budoucností" už nesedí na dnešní společnost informačních technologií. Řada veršů byla časová a odpovídala tehdejší době, ale dnes by podle ombudsmanky bylo záhodno se podívat, jak by mohla vypadat hymna nová. Připomněla, že také ve Švýcarsku se vede obdobná diskuse.

„V souvislosti se sporem o tzv. spojovací ,I´  ve výrazech nahrazujících samostatná oslovení mužů a žen dále navrhla zkoušet nějakou dobu užívání generických feminim, tedy jen ženských označení profesí a skupin,  a říci, že jsou tím míněni i muži," píše deník OÖN.

Kasu vykrmují pokuty

V uplynulých sedmi letech se příjmy z pokut a správních sankcí za přestupky v dopravě v Rakousku zvýšily ze 125 na 225 milionů eur, píše list Volksblatt. Příjmy z pokut za chybějící dálniční známky vyrostly z deseti na 25 milionů. Některé pokuty do bilance nejsou zahrnuty, například za špatné parkování, protože není jasné, kolik zaplatilo třeba ve Vídni přistižených 1,23 milionu řidičů.

To je hlava!

V Neubibergu u Mnichova se konalo německé mistrovství v paměti, tzv.  "Memo Masters". Vyhrál je mnichovský právník Simon Reinhard (35), který si během 30 minut dokázal zapamatovat 1479 čísel a během 15 minut 186 tváří s příslušnými jmény, píše PNP. Vytvořil tím světové rekordy. Vítězové mistrovství se kvalifikovali pro světový šampionát v prosinci v Číně. Startovali „pamětníci" z celé SRN, ze Švédska, z Dánska a Slovinska.

Šampioni ve šňupání

V bavorském Berg im Gau proběhlo 19. mistrovství světa ve šňupání. Od roku 1979 se koná ob rok, většinou v Bavorsku. Zúčastnilo se jej 325 borců (a borkyň) z Německa, Rakouska, Švýcarska a USA, z toho rekordních více než 80 žen.

Soutěžící měli minutu čas na „nasání" pěti gramů tabáku do nosu. Rozhodčí poté zvážili na miligramy zbývající tabák v miskách a pořadí určily co nejmenší „zbytkové" hodnoty.

Letos vyhrál organizátor šampionátu Christian Knauer z klubu šňupání Dettenhofen, který si do nosu dokázal nacpat 4,988 gramu. V soutěži žen zvítězila Belinda Winklerová se 4,936 gramy.