Oběti násilí volají o pomoc

Linec - 10 893 Rakušanů volalo loni na tísňovou nonstop linku pomoci (0800 112 112), kterou provozuje Bílý kruh bezpečí z pověření ministerstva spravedlnosti, napsaly OÖN.
Ve špičkových dnech bylo až 80 telefonátů, průměrně za den 23, z toho asi 60 procent od žen. 69 procent volání bylo od obětí trestných činů, dalších 13 procent od jejich rodinných příslušníků. Více než čtvrtina hovorů se týkala útoků proti životu a zdraví, 20 procent proti cizímu majetku a 17 procent deliktů proti svobodě, především výhrůžek a tísni.

30 let od přistání na Rudém náměstí

Historie… Cesna na Rudém náměstí!Zdroj: Deník/repro

28. května 1987 přistál 18letý Němec Mathias Rust z Wedelu u Hamburku se svou Cessnou 172 v Moskvě, připomněl linecký deník OÖN.
Toho dne kolem 18.40 zakroužil nad Rudým náměstím a zastavil u chrámu Vasila Blaženého. „Ledabyle se opřel o letadlo - v červeném svetru, s tmavými slunečními brýlemi, a přesto působil bezradně, co by si měl počít se senzací, kterou vyvolal," píše list.
Po asi třiceti minutách ho naložil moskevský policejní šéf do černé limuzíny a ptal se ho, co že to má znamenat. Kolemjdoucí to překládal. Rust odpověděl, že chtěl dát svým letem mírové znamení. Nakonec ho KGB zatkla. „Případ Rust nadělal tajným službám bolení hlavy. Ani KGB, ani spolková BND o teenagerovi z Wedelu nevěděly nic. Ještě dnes se sovětští generálové dohadují, jak se amatérskému pilotovi mohlo podařit strávit tolik hodin v sovětském prostoru, aniž by ho vzdušná obrana nedonutila k přistání – uprostřed studené války!" pokračuje deník.

Odvážný pilot tehdy a dnes.Zdroj: Deník/repro
Podle něj měl mladý muž při své hře s ohněm zkráka štěstí. Letoun sice zaznamenalo víc ruských radarových systémů, ale pokládaly jej buď za let ruského žáka pilotní školy, nebo za vrtulník záchranářů. Dokonce i stíhačky, které vzlétly, aby neohlášený objekt identifikovaly, ho nechaly pokračovat. „Selhání vzdušné obrany ale mělo důsledky. Tehdejší šéf Kremlu Michail Gorbačov tak dostal příležitost odstavit vnitropolitické nepřítele, mezi nimi ministra obrany Sergeje Sokolova," uvádí OÖN.
Pro Rusta skončil husarský kousek vězením. Dostal čtyři roky nucených prací, ze kterých musel odsedět 14 měsíců v moskevské věznici. „Po předčasném propuštění už svůj život nezvládal. Dva a půl roku po moskevském letu pobodal zdravotní sestru, která ho odmítla. Byl potrestán odnětím svobody na 15 měsíců. Pak byl stíhán pro loupež a šekový podvod, jeho dvě manželství se rozpadla. Podle vlastních slov si dnes vydělává na živobytí pokerem, jako poradce a učitel jógy," uzavírají OÖN.

Honili emu

Emu toulku přežil…Zdroj: Deník/repro PNP

Uprchlý pštros emu vzrušil v pátek oblast Ortenburgu v okrese Pasov, píše deník PNP. „Nakonec ho odchytil Frank Schobesberger, majitel zooparku Irgenöd, a teď doufá, že se jeho majitel přihlásí," uvádí list.
Schobesberger listu řekl, že už v minulých dnech přicházely z okolí Bad Griesbachu opakovaně zprávy o ptáku podobném pštrosovi. Když v pátek lidé volali skoro v minutových intervalech a pták se pohyboval u silně frekventované rychlostní silnice, udělal si obrázek o situaci sám, a protože v místě už kvůli ptákovi řada aut musela intenzivně brzdit, rozhodl se po dohodě s policií jej odchytit.
„S trouchou štěstí" a s pomocí manželky se mu to povedlo a dopravil emu do ptačího parku. „Tam už je pět exemplářů stejného druhu, ale ,nováček´ musí být držen o samotě, není možné jej integrovat do stávající skupiny," řekl Schobesberger.

Drony zachraňují srnčata

Dva myslivci ze Švábska zachránili s pomocí dronů v uplynulých dvou týdnech kolem 80 srnčat před sekačkami, píše PNP. Rupprecht Walch a Dieter Hampel kontrolují s drony vybavenými termokamerami každé ráno pole v severní oblasti Švábska. „Kůzlata vyzařují teplotu asi 25 stupňů. Brzy zrána jsou tedy vidět nejlépe," říká Walch. Nalezená srnčata zabalují do trávy a „odklízejí" je z pole. Zemský svaz ochrany ptactva označil podle PNP akci jako úctyhodné nasazení k záchraně srnčí před sekačkami.
„Kůzlatům v prvních čtyřech týdnech života chybí útěkový instinkt. Proto se nenechají velkými a hlučnými stroji odehnat a místo toho se krčí do trávy. Dobrý úkryt je pak při kosení smrtonosnou pastí," vysvětluje PNP.