První tento vlak vyjede už nadcházející sobotu, další pak 22., 29. září, 13., 20. a 27. října. Odjezdy jsou v 10.17 z Nového Údolí. Zpátky německé turisty dopraví autobus. Podrobnější informace poskytne KuLaMu na tel. 08556-19433.

„Od roku 2013 má být projekt rozšířen o jízdy vlakem do jiných jihočeských center, například do Prachatic a do Českého Krumlova," píše deník PNP.

Vrátil stovku, ale pyká

Gernot Hofbauer (51) si šel do bankomatu v Altheimu pro peníze. Vložil kartu, ale přístroj nefungoval. Zjistil, že důvodem je stoeurová bankovka ve výdejním okénku, kterou tam patrně zapomněl jiný klient. Byla polední přestávka, v pobočce nikdo nebyl. „Já měl taky hlad, tak jsem si vyzvedl své peníze, cizí bankovku jsem vzal s sebou a šel se najíst. Pak jsem se vrátil do banky, předal tam sto eur a nechal si to potvrdit, " vypráví Hofbauer. „Ředitel mi ale řekl, že mě stejně musí oznámit – mínil, že jsem měl počkat na místě, nebo stovku vložit do obálky a vhodit do schránky."

Tak se stalo a „zatajení věci" projednával soud. Hofbauer opakoval, že neměl v úmyslu si cizích 100 eur ponechat. Podle jeho obhájce měl soud v případných pochybnostech o tom rozhodnout ve prospěch jeho mandanta. Soud v Braunau ho však uznal vinným krádeží a uložil mu peněžitý trest 240 eur nebo měsíc vězení. Soud v Riedu mu k odvolání trest snížil na polovinu, a to podmíněně, ale viny ho nezprostil…

Projekt ochrany stezek

Hornorakouský úřad ochrany životního prostředí vydal brožuru popisující koridory, po nichž by se měla divoká zvířata moci volně pohybovat. Pracovník úřadu Mario Pöstinger připomíná, že těchto stezek užívaných rysem, losy a dalšími je zejména v Mühlviertlu obzvlášť hodně.

Brožura s vyznačenými trasami podle intenzity ochrany by za určitých okolností mohla významně zasahovat do územního plánování dotčených obcí a Pöstinger připouští, že u červených zón tomu tak může být. Dokument sice není právně závazný, ale příslušní odborníci jej prý budou brát při rozhodování v úvahu. Pöstinger míní, že brožura je proto pro obce ulehčením a dává jim větší právní jistotu. Při plánování mimo vyznačená území mohou vycházet z toho, že tam nebudou mít problémy, ale v červených zónách mohou téměř jistě očekávat odpor. Podle něho by se mu vyhnuly posunutím záměru o pár stovek metrů.

Červené zóny se přitom dotýkají i hlavních silnic. Pokud prý například bude rychlostní silnice S10 budována severně od Freistadtu podle dosavadních plánů, nastane problém, zejména až se připojí česká dálnice. Tak by byl přerušen nejkvalitnější životní prostor rysa ve střední Evropě. „Na to je nutno reagovat při plánování," míní Pöstinger. „Jsou modely zelených mostů, které vedou buď pod silnicí, nebo nad ní. Momentálně to ale není tématem…"

Ocelář v bordelu

Linecká Voestalpine AG má pošramocenou pověst v Německu. „Poté, kdy s ní skončilo kartelové řízení kolem dodávek kolejnic pro státní dráhy a další s privátními provozovateli běží, jsou u sousedů diskutovány pravidelné návštěvy bývalého ředitele filiálky VOEST v berlínském nóblbordelu Bel Ami a jejich financování firemními penězi," píše deník OÖN. Ředitel měl v letech 2005-09 proúčtovat takto 71 276,24 eura. Za to byl na hodinu propuštěn a jeho žalobu zamítl okresní soud v Duisburgu. Zajištěné poznámky a jmenovité seznamy naznačují, že ředitel bordel navštěvoval s dalšími hosty v souvislosti se zmíněným „kolejovým" kartelem. To ale linecké VOEST popírají, šlo prý o pochybení jedince. Ten prý uvedenou částku také nahradil.

Větší starost dělá podle OÖN firmě jednání s DB o narovnání škody v důsledku potrestané kartelové dohody. Německý koncern Thyssen-Krupp má zaplatit pokutu 103 miliony eur. Voestalpine dohody „preventivně" sama úřadu oznámila, za což jí byl trest redukován na 8,5 milionu eur. Na náhradu škody státním drahám to ale nemusí mít vliv, píše linecký deník.

Vezmou se 12. 12. 2012.Nával na 12. 12.

Sňatkychtiví Rakušané so začali zajišťovat termín 12. 12. 2012. „Další datum s magickými čísly totiž bude až 2. 2. 2022," poznamenal deník OÖN. Nyní v prosinci si tak například na 12.12 hodiny zajistili termín na vodním zámku Ort v Gmundenu Chrristin Beranová a Christian Kirschenhofer (na snímku).  Dvanáct dvojic už „vyprodalo" matriku v Linci, která běžně ve středu oddává dva tři páry.

Hornorakouským rekordem v počtu církevních sňatků je 299, které byly uzavřeny 7. 7.  2007. O „normálních" letních sobotách jich je průměrně 120. V pátek 11. 11. 2011 se v Horních Rakousích vzalo v kostele jedenáct dvojic.