Kolem půl desáté tedy povolali dobrovolné hasiče. Když přijeli, byl kůň už pod sedativy a dohledem veterináře. Záchranáři roztáhli hydraulickým heverem mříže a nohu ležícího Benedikta vysvobodili. Mříž poté uvedli do původního stavu. „Den nato navštívila část zasahujícího družstva svého ,pacienta´ a jako malou útěchu mu přinesla svazeček mrkve,“ uvedli hasiči.

Čech zahynul v lavině

Pád laviny na ledovci Hintertuxer v tyrolském Zillertalu si ve čtvrtek vyžádal lidskou oběť, 41letého Čecha, napsaly OÖN. Muž byl na volném lyžařském svahu stržen asi 150 metrů širokou a 100 metrů dlouhou lavinou. Záchranáři ho vyprostili z asi půldruhametrové hloubky už mrtvého.

Policie zprvu vycházela z toho, že nešťastník, který byl na cestě se třemi přáteli, ztratil na zajištěné sjezdovce lyži a hledal ji v nehlídaném prostoru. Později se ale ukázalo, že pravděpodobně z důvodu špatné viditelnosti přehlédl v ostré pravotočivé zatáčce kraj sjezdovky a mohl se tak dostat do přírodního terénu. V něm po asi patnácti metrech ztratil lyži, jel ještě asi dvacet metrů, pak upadl a tím uvolnil lavinu. Jeho kolegové ihned zavolali záchranáře. Ti muže po asi 20 minutách našli, ale už mu nemohli pomoci.

„Jam“ volného pohybu

V halách gymnázia v Ramsauské ulici v Linci bude o nadcházejícím víkendu posedmé "X-Mas Marmelade 7.0", festival trendových sportů parkúru a freerunningu, informují OÖN. Stručně řečeno s Wikipedií, jde o umění pohybu, sportovní disciplínu, překonávání překážek různými originálními akrobatickými způsoby. Akci organizuje Team Obsession kolem Martina Friedricha v kooperaci s Unii sportu v halách gymnázia. V jedné budou soutěže ve zdolávání dráhy s lešeními, paletovými a jinými překážkami, v hale trickingu a akrobatiky mj. na trampolínách bude postavena také airtracková plocha, v další tělocvičně bude také hrána nově atraktivní vybíjená atd. Jam začne v sobotu v 9 a skončí v neděli v 16 hodin. „Diváci jsou samozřejmě vítáni,“ informují pořadatelé v OÖN.

Stromek stojí různě

Test hornorakouské Zaměstnanecké komory ukázal, že cena vánočních stromků se liší až o sto procent, uvedly OÖN. 60 procent obchodníků dodrželo loňské ceny, čtvrtina je zvýšila a asi 15 procent snížilo. Ochránci spotřebitele prověřili 73 prodejních míst v centrálním prostoru spolkové země. Za metr jedle kavkazské se platí 11 až 23 eur, v průměru 18,89 eura, za stromek vysoký 170 cm tedy mezi 22,89 a 44,96 eura, v průměru 32,10.

Zreformovali zdravotní pojištění

Rakouská Národní rada přes kritiku opozice rozhodla hlasy vládní koalice ÖVP a FPÖ o sloučení dosavadních devíti územních zdravotních pojišťoven do jediné. Samostatně budou nadále fungovat už jen pojišťovny řemeslníků a zemědělců, zfúzovaly také pojišťovny úředníků a železničářů. Volksblatt poznamenává, že ve všech grémiích byla významně posílena moc zaměstnavatelů. Rada seniorů už v nich zastoupena nebude, což její grémium chce napadnout u ústavního soudu.

Národní rada dále umožnila spolkovým zemím zavést ve svých nemocnicích také ambulance zvláštní třídy. Námitky, že jde o zavádění dvoutřídní zdravotnické péče, se koalice snaží mírnit dodatkem zákona, podle něhož zdravotnické výkony musí být co do kvality, rozsahu a pořadí poskytovány nezávisle na pojištovně pacienta. Opozice dál kritizuje třeba to, že není jasné, co bude v ambulancích „všeobecnou třídou“ a co „extratřídou“. Poslankyně SPÖ Selma Yildirimová varovala, že zavedení „byznys-třídy“ může vést k tomu, že třeba zraněné dítě bude muset čekat, než bude ošetřen výše pojištěný pacient…

Jak Čech „vyzrál“ na řidičku

Před soudem v Řezně.Zdroj: Deník/repro PNP

Okresní soud v Řezně projednává případ 35letého Čecha obžalovaného z loupeže. Lstí vylákal 57letou řidičku na okresní silnici mezi Arnschwangem a Grubem z auta a odjel s jejím mercedesem. Ženu nechal na místě samotnou, bez mobilu a bez peněz, popisuje PNP.

Obžalovaného v poutech „na medvěda“ přivedli do jednačky dva muži vězeňské stráže z vazby. Nezapíral, že 31. března jel vlakem za přítelkyní. Protože prý dvě předchozí noci vzhledem ke konzumu drog nespal, ve vlaku si zdřímnul, zapomněl vystoupit a přejel až do Furthu im Wald. Protože další spoj jel až za tři hodiny, rozhodl se jít pěšky. Zkoušel stopovat, aby se dostal domů. „Když nikdo nezastavil, napadla mě ta hloupost,“ vyprávěl. Vytahal z příkopu větve a položil je na silnici, aby to nějakého řidiče u nich přinutilo zastavit. Chtěl prý počkat, až vystoupí, a pak mu vozidlo odcizit. První dvě auta ale zase nechal odjet, protože v nich bylo příliš mnoho lidí. Napotřetí jela v mercedesu osamělá žena. Když uviděla větve, zastavila u nich a odklízela je stranou. Obžalovaný zatím vnikl do vozidla a odjel s ním. Ihned mu prý bylo jasné, že udělal „velmi velkou hloupost“. Ujel jen asi kilometr, vzal 100 eur z peněženky a šel dál pěšky. Dvě hodiny bloudil v lese. U poškozené mezitím zastavilo jiné auto a jeho řidička vyrozuměla policii. Zloděj pak byl vypátrán a zatčen.

Do naší uzávěrky nebyl rozsudek znám.