Návrh je podle něho „uvazováním občanů na vodítka". Centrála spotřebitelů v Bavorsku naopak takové varování vítá. Na láhvích by podle ní mělo stát, že pravidelný konzum alkoholu ohrožuje zdraví.
Podle Koblera není proti prevenci v zásadě co namítat, plánované etikety by ale občana spíš degradovaly než chránily. Připomněl jiný obdobný „zákrok" sjednocené Evropy – Evropský soudní dvůr v roce 2012 zakázal německému vinařství označovat svůj produkt na etiketě jako zdraví prospěšný. To jsou podle Koblera „hloupé jednotlivé případy", které lidem jenom „kazí chuť". Každý trochu informovaný člověk prý sám zná škodlivou míru. Dlouhodobé studie dokládají, že sklenka červeného denně dokonce prodlužuje život, říká.
Delegáti v Pasově pranýřovali loňský požadavek britské sněmovny na takové nápisy na láhvích piva, vína a tvrdého alkoholu. Bavorská Europa-Union Britům oponuje, že na rozdíl od cigaret konzum těchto produktů neobtěžuje spoluobčany. Zevšeobecňující nápis Pití zabíjí je navíc nepravdivý. Podle mluvčí centrály spotřebitelů Daniely Krehlové jsou ale studie, které tvrzený pozitivní efekt přiměřeného konzumu alkoholu vyvracejí. Jednu nedávno zveřejnil například "British Medical Journal".

Rovnátka na pokladnu

Svaz zdravotních pojišťoven a komora zubních lékařů v Rakousku se dohodly na poskytování rovnátek „na pokladnu", bez finanční spoluúčasti rodičů, od 1. července. „Požadovali jsme to mnoho let. Děti už nebudou závislé na tom, zda si jejich rodiče mohou dovolit zabezpečit tuto zdravotní službu privátně za zhruba 5000 eur," říká v deníku OÖN Albert Maringer z hornorakouské územní pojišťovny, který vyjednávání vedl. Stupeň postižení skusu, které poskytnutí zdarma odůvodňuje, bude moci stanovit každý čelistní ortopéd.
List dodává, že z dohody by mělo profitovat odhadem ročně kolem 30 000 dětí. Pojišťovny vycházejí z navýšení výdajů o 80 milionů eur.

Kastrujte kočičky!

Spolek ochrany zvířat „Čtyři pracky" v Rakousku vyzývá ke kastrování koček, které se v tuto dobu připravují na páření. „Kdo nechce být v máji překvapen koťátky, musí se teď starat," říká Irina Fronescuová. Připomíná, že podle nařízení o chovu zvířat musejí být kastrovány všechny kočky s pravidelným volným přístupem do přírody. Množit by se tedy měly jen kočky držené pro chov a v selských usedlostech. Čtyři pracky se ale zasazují o zrušení výjimky z povinné kastrace pro kočky na statcích a upozorňují, že populace „tulaček" stále roste. Mívají dvakrát ročně asi po třech koťatech a jejich mládata jsou sama schopna páření už po čtyřech až pěti měsících.

Ubývá hospod

Do napětí před očekávaným naprostým zákazem kouření v restauracích v Rakousku přišla statistika odborné skupiny gastronomie v hornorakouské Hospodářské komoře. Podle ní loni poklesl v této spolkové zemi počet klasických hostinců o dalších dvanáct, na 1545, píše deník OÖN. Celkově bylo od roku 2000 uzavřeno odhadem více než 400 podniků, především na venkově. „Přežívajícím" se tenčí výnosy – údajně jim zůstávají v průměru jen dvě až tři procenta jako zisk. Zákazem kouření prý budou ohroženi další. Dosavadní rakouskou praxi obhajuje v listě i předseda dotčené sekce komory Robert Seeber. Dovolává se i právní jistoty těch, kteří podle úpravy z let 2009/10 investovali do oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor – je skeptický k tomu, zda jim budou tyto výdaje, které se nyní ukazují zbytečnými, skutečně kompenzovány, jak vláda tvrdí. Branže kritizuje i nařízení o zveřejňování alergenů v nabízených jídlech či přísné pracovněprávní normy.

Nehoda českého kamionu

V pondělí kolem šesté hodiny řídil 22letý Čech návěs se 24 tunami drátu po rychlostní silnici S10 směrem na Linec. „Za tunelem v Neumarktu dostalo vozidlo z neznámých důvodů smyk, narazilo do několika betonových prvků a převrátilo se na bok," popisují OÖN. Řidič a jeho spolucestující, rovněž Češi ve věku 39 a 41 let, vyvázli z nehody bez zranění, na kamionu jsou ale podle listu totální škody. Tunel v Neumarktu byl uzavřen do 14.45 hodiny, doprava byla vedena obcí.

Umění do prázdných obchodů?

Půjčili první prostor umělcům.„Nevyužité obchodní prostory v centrech měst působí bezútěšně a většinou nejsou dobrou vizitkou," píše PNP. V některých bavorských městech proto hledají koncepty jejich dočasného využití. Ve Würzburgu tak studenti spustili projekt "LeerRaumPioniere". „Chceme naše město udělat živějším a zároveň vnést do centra víc umění," říká spoluorganizátorka Anne Stengelová. Z 524 obchodů vnitřního města je asi 35 prázdných. Iniciátoři chtějí být prostředníky mezi mladým, dosud neetablovanými, tvůrci a majiteli aktuálně nevyužitých prostor. Na snímku předává Simonu Hornovi z „Pionýrů" klíče od prostoru 200 metrů čtverečních jeho majitelka a městská radní Charlotte Schlossarecková. Podobné záměry mají také bv Augsburgu, Norimberlu, Řeznu a Bayreuthu.
V tomto týdnu profitoval z nápadu první autor, pokračuje pasovský list. V postranní uličce centra otevřel v takovém prázdném obchodě sochař Daniel Grimme svou výstavu.

Jak sousedé vidí domov

Z prezentace almanachu od sousedů.„Jak občané regionu Mühlviertler Alm vidí svůj domov? Na čem jim záleží? Jaké tradice jim přirostly k srdci? – Odpovědi na takové otázky přináší ,Alm-Anthologie Land & Leben´, krátce AlmA, která byla oficiálně prezentována v Bad Zellu," zaznamenaly OÖN.
Vyprávění, básně a obrázky do almanachu dodalo 73 autorů ze všech deseti obcí severní části Horních Rakous při české hranici, sdružených do tohoto uskupení. Jsou mezi nimi žáci obecních škol stejně jako běženci v uprchlickém zařízení v Bad Zellu či 92letá paní, popisuje list. Řada příspěvků má přesgenerační záběr, například 16letá Helene Mairböcková zaznamenala všední den své babičky Theresie.
„Redaktoři a realizátoři projektu Zita Ederová a Karl Hackl jsou obzvlášť hrdí na autenticitu knihy," uvádějí OÖN. Na textech je vidět, jak velice jsou lidé zakořeněni v místě, kde žijí. Zvlášť silné jsou podle nich příspěvky tématizující všední život lidí v těžkých časech, třeba děveček na statku, školu v době mezi válkami nebo týdny plné nejistoty v konci druhé světové války.
Knihu o 235 stranách prodávají za 17 eur všechny obecní úřady regionu.