„Plašidla" jsou instalována z vrtulníku. Pasovský deník popisuje, jak se dobře zajištěný montér Marius Fiege vyklání k jejich upevnění na nulák ze sedačky na boku helikoptéry, kterou pilot klidně a bezpečně vede do těsné blízkosti drátů. K tomu mimo jiné potřebuje rovnoměrně natankovat do obou nádrží, aby stroj udržel ve váze při nebezpečném manévru.

Montují z vrtulníku plašiče ptáků.Zdroj: Deník/repro PNPOba jako sehraný tým jsou v nasazení pro Bayernwerk od poloviny července v Dolním Bavorsku a sousedícím území. V úterý pracovali v okrese Deggendorf. „Do konce tohoto týdne namontují 1644 těchto ,vlaječek´ na 43 kilometrech," uvádí PNP. Celkově projekt přijde Bayernwerk na asi 300 000 eur.

Protože ptáci také rádi na vedení „hodují", bude do konce roku 2017 opatřeno na 100 000 sloupů středního napětí ochrannými prvky, například krycími čepičkami, izolačními manžetami a zmíněnými plašiči. I tady hrozí větším ptáků, že při dotyku druhého izolátoru křídly mohou být zasaženi proudem, řekl mluvčí firmy Manuel Köppl.

Metodu práce z vrtulníku společnost „opsala" od amerických "Line-Cowboys", ale upravila ji tak, aby vyhovovala německým předpisům. Na snímku vpravo jsou pilot Martin Anz vpravo a montér Marius Fiege (foto Deník - repro PNP).

Rekordně nezletilých běženců

Loni přišel do Bavorska rekordní počet osaměle cestujících mladých uprchlíků, zaznamenala PNP.
Orgány péče o mládež převzaly do opatrování téměř 12 700 dětí a mladistvých, kteří dorazili bez rodičů. Jejich počet se tak proti roku 2014 zešestinásobil. Nezletilých bylo 10 700, meziročně o 540 procent víc. 87 procent mladých migrantů byli chlapci, děvčat bez doprovodu cestovalo jen 1640.

V celém Německu z těchto běženců požádalo o azyl teprve 53 procent. Důvodem je malá kapacita úřadů. Loni bylo v celé SRN přijato do opatrování péče o mládež asi 42 300 dětí a mladistvých. Mezi lety 2010 a 2013 se opatrovnická místa v Bavorsku ujímala 200 až 350 mladých uprchlíků, v roce 2014 jejich počet vyskočil na dva tisíce.

Vrátí se k sirénám?

Bavorská vláda zvažuje znovuzavedení poplašných sirén k varování obyvatelstva v tísňových situacích, napsala PNP. Ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová označila tyto signály civilní ochrany za důležitý nástroj včasného varování například při přírodních katastrofách.
Podle protipovodňového projektu ministerstva "2020plus" by mohly sirény známé z osmdesátých let doplnit úřední varovnou službu Katwarn (varování před katastrofami) poskytovanou na mobily. „App vám nepomůže, když spíte," zdůvodňuje ministryně.
PNP dodává, že v devadesátých letech byl v celém Německu varovný systém téměř 100 000 sirén z důvodů úspor silně zúžen.

Mají muže pro muže

Ombudsman pro muže Matthias Becker.Zdroj: Deník/repro PNPNorimberští muži se budou moci s problémy například po rozvodu, při sporech o mateřskou dovolenou a podobně svěřit „komunálnímu partnerovi k oslovení", napsala PNP. Od května jim tuto službu nabízí sociální pedagog Matthias Becker (52). Norimberk je prvním německým městem s takovým pověřencem pro záležitosti mužů. Kromě jiného Becker také vede obdobné poradenství na mnichovských vysokých školách.

„Po jednoročním modelovém projektu pod střechou norimberského výboru pro lidská práva se má rozhodnout, zda bude prodloužen," řekla vedoucí výboru Martina Mittenhuberová. Dosud Becker působí sedm hodin v týdnu, od září by měl pracovat na poloviční úvazek.

Je přesvědčen o nezbytnosti svého úkolu, uvedla PNP. Už v prvních třech měsících se na něho obrátila řada mužů o radu například po rozchodu s partnerkou, často jde také o spory s „bejvalkou" a právo styku se společnými dětmi. „Podle něho je nejvyšší čas zbourat tradiční obraz role mužů – například široce rozšířené mínění, že otevřeně nesmějí dát najevo emoce. Také téma zdraví je u mnohých mužů tabu, nebo je neberou dostatečně vážně. Říká, že mnoho chlapů pořád vidí své tělo jako auto – když se v něm něco porouchá, jdou k lékaři a věří po jeho návštěvě, že je všechno spraveno. Tvrdí, že těmito tématy je třeba muže oslovovat zcela jinak…," uzavírá PNP.

Školáci proti rakovině

V uplynulém školním roce nasbírali školáci v Mühlviertlu při pouličních sbírkách a při návštěvách domácností v rámci „květiny naděje" pro hornorakouskou Pomoc proti rakovině celkem 48 990 eur. Nejpilnější byli žáci freistadtského gymnázia před středními školami Königswiesen a Bad Leonfelden. V celých Horních Rakousích se na konto pomoci sešlo téměř 170 000 eur. „To je důležitý přínos poradenským místům a preventivním projektům Pomoci proti rakovině, které jsou z jedné třetiny financovány z této akce," uvádějí OÖN.