Za to mladé manžele vyznamenali ministr Ludwig Spaenle a generální konzervátor Mathias Pfeil pamětní medailí ochrany památek. Na udělení tohoto „Oscara" bavorské památkové péče došlo loni přes 150 návrhů, ocenění bylo propůjčeno 31 osobám a institucím z celého Bavorska.

Manželé Geissovi s ministrem Spaenlem.Zdroj: Deník/repro PNP
Starou usedlost v Abtschlagu obývali do sedmdesátých let prarodiče Stefanie Geissové, pak postupně upadala. Geissovi ji začali předělávat na rodinný dům, v němž by v žádném případě nemuseli rezignovat na komfort, uvedl list. Řezenský architekt Günter Naumann získal památkáře ke mnoha kreativním řešením, například pro stěnu ze skla a oceli, která chrání před větrem vchodové dveře, nebo pro ocelové schody do horního patra, zmiňuje deník. V bývalé maštali si rodina zřídila prostorný obývák, atd. Od loňského října tu Geissovi bydlí se dvěma syny předškoláky.
Na snímku jsou Stefanie a Raimund Geißovi s ministrem kultury Ludwigem Spaenlem (vlevo).

Učitelé musí s důchodem počkat

Vzhledem k nedostatku učitelů na základních a středních školách v Bavorsku nesmějí pedagogové zatím odcházet do předčasného důchodu, informuje pasovský denik PNP. Žádostem podaným na únor 2018 ministerstvo nevyhoví. Výjimku budou mít jen učitelé zdravotně postižení nebo neschopní služby. V únoru příštího roku odejdou v zemi v zákonné lhůtě do penze tisíce kantorů a není kým je nahradit – noví dokončí vzdělávání až v létě 2018.

Fronta na kabaretiérku

Stáli hodiny frontu na kabaretiérku.Zdroj: Deník/repro PNP
Německá herečka a kabaretiérka Monika Gruberová (46) přijede znovu do Deggendorfu. „Sice až v listopadu, ale protože jsou její vystoupení vždy rychle vyprodána, vytvořila se v sobotu před městskou halou dlouhá fronta zájemců o lístky, které se začaly prodávat v 11 hodin. První fandové se na ně řadili už v 5.30," napsala PNP. Mnozí se prozíravě vyzbrojili slunečníky a sedacími garniturami…

Vypustili 25 000 holubů

Vypustili tisíce poštovních holubů.Zdroj: Deník/repro PNP

Šestnáct speciálních klimatizovaných transportérů dovezlo do Osterhofenu na 25 000 poštovních holubů, které majitelé z asi 40 chovatelských klubů v sobotu brzy ráno vypustili na zhruba 550 kilometrů dlouhou cestu domů do Porúří. Let jim trval šest až sedm hodin – za minutu dokáží holubi urazit až dva kilometry, uvedla PNP. Kromě Osterhofenu startovali mj. i z Welsu (630 km).

Likvidovali 60 tun válečné munice

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/repro PNP

Pyrotechnici loni v Bavorsku likvidovali přes 60 tun válečné munice a zneškodnili téměř 200 leteckých pum, nalezených především při stavebních pracích. Centrále občané ohlásili přes 11 000 takových nálezů. Na první svátek vánoční muselo být například v Augsburgu evakuováno na 54 000 obyvatel kvůlii bombě těžké 1,8 tuny, uvádí PNP. Země do odstraňování válečného dědictví investovala zhruba 900 000 eur.
„Experti odhadují, že asi deset procent shozených trhacích a tříštivých pum nevybuchlo," pokračuje list. „Majitelé pozemků a stavebníci jsou proto odpovědní za to, že při podezření na nález neexplodované munice rychle pověří odborné firmy jejím hledáním a při nálezu informují policii," cituje PNP ministra vnitra Joachima Herrmanna.

Pan Tau se vrátí?

První Pan Tau, Otto Šimánek.Zdroj: Deník/repro PNP

V sedmdesátých letech patřil k největším hvězdám televize pro děti Pan Tau, píše PNP. Nyní si produkční firma Caligari Film po čtyřletém maratonu vyjednávání zajistila práva na dobrosrdečného gentlemana s magickou buřinkou a nového představitele hlavní role bude příští měsíc hledat v castingu: Otto Šimánek (*1925), původní hrdina německo-českého fantazijního seriálu, totiž zemřel v roce 1992, uvedl list.
„V příštích třech letech bude nová řada Pana Tau jako fantazijního rodinného seriálu v německé televizi," řekla v PNP šéfová Caligari Gabriele Waltherová a poděkovala společenství dědiců za důvěru. Od roku 1970 do roku 1978 vzniklo 33 pokračování klasického příběhu podle předlohy Oty Hofmanna a Jindřicha Poláka ve společné produkci WDR a Československé televize, dodal list. K 50. výročí premiéry, tedy 2020, chce Caligari Film začít s novou řadou seriálu. Na jaké stanici, ještě prý není jisté.

Dlouhý Anton na cestách

Dlouhý Anton měřil asi 240 cm.Zdroj: Deník/repro PNP

Více než 400 let stará kostra muže velkého asi 240 centimetrů vyrazila na cesty, uvedla PNP. Mimořádný preparát marburského muea Anatomicum byl v pondělí v náročné akci naložen k přepravě do Norimberka. „Tam má skelet známý jako Dlouhý Anton být několik měsíců k vidění ve velké výstavě Germánského národního muzea, než se vrátí zpět do města ve středním Hessensku. Lékařskohistorické muzeum Anatomicum patří marburské univerzitě a uchovává sbírku zhruba 3000 exponátů. Nejstarším je přes tisíc let stará mumie," dodává pasovský list.