Nový na něm je nápis Veselé Vánoce, vytvářený více než 1600 LED-svítidly. Paní domu výzdobu rozsvicuje každý den v 16.30 hodiny. „Začali to před více než třiceti lety docela v malém, jedním osvětleným stromkem. Pak byla dekorace rozšířena také na okna, a každým rokem rodina objevuje některá další stinná místa, která prý musejí také svítit. Stará se o to jejich syn, vyučený svářeč. Ten také v létě zhotovil nový nápis,“ informuje PNP.

Jak se bude žít Němcům

Od nového roku bude v Německu řada změn. Daně z příjmu budou občané platit až z příjmu vyššího než 9000 eur (dosud 8820), manželé a registrovaní partneři od 18 000. Příspěvek na dvě první děti se zvyšuje za každé o dvě eura na 194 eur měsíčně, u třetího potomka na 200 a na každého dalšího na 225 eur. Sociální podpora, tzv. Hartz IV, se pro samostatně žijícího zvyšuje o sedm eur na 416 měsíčně, u párů o šest na 364 pro každého.

„Vzhledem k dobře naplněné kase pojišťovny“ (PNP) poklesne zákonné pojistné z 18,7 na 18,6 procenta. „Při měsíčních 3000 eurech hrubého se tak pracujícímu uleví o 1,50 eura.“ Od července může 21 milionů starobních důchodců počítat s vyšší penzí, očekává se jejich asi tříprocentní nárůst.

„Aby se zmenšil rozdíl v platech mužů a žen, mohou zaměstnanci v provozech s více než 200 zaměstnanci v novém roce požadovat informace, jak jsou placeni jejich kolegové za práci stejného druhu. Tím mají být snáze rozpoznatelná a napravena případná znevýhodnění,“ uvedl list.

Další novinkou je, že po sto letech končí německý monopol na pálení kořalky z ovoce. Tisíce malých producentů už nebudou muset prodávat surový alkohol správě státního monopolu, který za něj dosud platil garantovanou cenu daleko vyšší než tržní, dodal deník.

Pro pečovatelky do Ásie

„Dříve bylo otázkou, jak domovy seniorů naplním. Teď je otázkou, kdo tam o ně bude pečovat,“ říká v PNP Peter Huber, ředitel odvětví skupiny Azurit Hansa v okrese Pasov-venkov. List připomíná, že počet lidí závislých na péči v Německu trvale roste, už na 2,9 milionu. Současně musí sektor bojovat o kvalifikované síly. Skupina Azurit, spravujicí také pět domovů v okrese Pasov, vyslala tým „skautů“ do Vietnamu, Bosny a Číny, aby přesvědčili tamní mladé k získání kvalifikace. V září příštího roku začne v okrese Pasov pečovatelské vzdělávání dvanáct Vietnamců.

Peter Huber si je jistý, že nouze o pečovatelské síly přichází pomalu, ale jistě i do Dolního Bavorska. Je třeba stále víc personálu, stále víc lidí odchází do důchodu, stále těžší je získat kvalifikované síly i zájemce o obor. Odborný pracovník si dnes může vybrat domov, kde chce pracovat. Mnoho školených lidí má dnes smlouvu se zprostředkovatelskými firmami, které je pak „půjčují“ hledajícím zájemcům. „Je to obrovský problém, my za takovou sílu platíme skoro 50 eur na hodinu, a to si nemůžeme na trvalo dovolit,“ říká Huber. „Kdo chce pracovat v pečovatelství, má dnes nejlepší možnosti a perspektivy. Pokud mu tedy nevadí sloužit na směny a v neděli.“

Huber patří do týmu, který pracovníky hledá v cizině. V říjnu byl ve Vietnamu, na univerzitách a v jazykových školách. „Lidé jsou tam velmi lační jít do Německa. Učí se ve své vlasti němčinu na úrovni B1, tedy aby porozuměli běžné dobře artikulované řeči, byť se žádostí o opakování některých slov a obratů, aby pochopili hlavní body televizního vysílání na téma jim známé. Mohou číst v novinách komentáře a rozhovory, v nichž někdo zaujímá stanovisko k aktuálnímu tématu nebo události, a porozumět obsahu. Rozumí jednoduchým sdělením a standardním dopisům. Mohou si pravidelně dopisovat. Umí v takovém osobním dopise popsat děj filmu nebo knihy. Mohou písemně reagovat na inzeráty a v kostce napsat životopis. V Německu pak absolvují speciální jazykový kurs zaměřený na práci, aby pro ně řeč nebyla překážkou v denní činnosti.“

Utekl jim vrah

S touto fotkou hledá policie uprchlého.Zdroj: Deník/repro PNP

Ve čtvrtek utekl během výletu na Bodamské jezero 42letý vězeň odsouzený v roce 1997 na doživotí za vraždu, píše PNP. Podle informace tamních novin cestoval v doprovodu dvou členů vězenské stráže do Friedrichshafenu, kde se měl setkat v kavárně s rodinou. Při odchodu na toaletu „zdvihl kotvy“, uvedl pasovský list. Policejní mluvčí v Kostnici deníku v sobotu potvrdil, že uprchlý ještě nebyl dopaden.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Bádenska-Württemberska PNP sdělil, že dotyčný nebyl ve volném režimu a už proto samozřejmě takto nemohl utéct, byť by se prý vycházelo z toho, že pro veřejnost není nebezpečný. V příštím týdnu měl soud rozhodnout o jeho podmíněném propuštění na svobodu, uzavírá list.

Drahá klukovina

Sedmnáctiletý motorkář v Ludwigsburgu se 32krát nechal úmyslně „vyblejsknout“ policejním radarem. Podle údajů města překračoval po tři měsíce vždy u stejného radaru povolenou rychlost v obci až o 43 kilometrů v hodině. Jeho „značkou“ byl při tom symbol Victory dvěma vztyčenými prsty. Prý nepočítal s tím, že ho jako motocyklistu dopadnou. Jak se to nakonec policii podařilo, město neprozradilo, ale jezdce v každém případě čekají pokuty ve výši 7000 eur, 36 trestných bodů do karty řidiče a nejméně na patnáct měsíců zákaz řízení, napsala PNP.

A není v tomto „oboru“ sám – začátkem listopadu odchytili jiného 17letého po více než padesáti úmyslných porušeních pravidel.

Církevní sbory mizí

V Bavorsku je stále méně klasických chrámových sborů, napsala PNP. V evangelické církvi jich v roce 1999 bylo ještě 1895, v roce 2015 už jen 1355. Katolická církev celkovým číslem nedisponuje, protože ne všechna biskupství data uvedla. V biskupství Augsburg ale poklesl počet sborů za uplynulých deset let z 905 na 680, ve würzburském za sedmnáct let o 175. Jen v řezenském počet kostelních sborů v posledních letech stoupl.

Odpovídají za Ježíška

Už na více než 40 000 dopisů s přáními dětí z celého světa odpověděli v bavorském jediném vánočním poštovním úřadě Himmelstadt, asi 20 kilometrů od Würzburgu v okrese Main-Spessart. Byl založen v roce 1986 a je jednou ze sedmi oficiálních adres Santa Clause, Mikuláše a Ježíška v Německu. Každý rok rozesílá před Vánocemi na 80 000 odpovědí. „Teď tady začíná pro 33 dobrovolných pomocníků závěrečný spurt,“ píše PNP a cituje Rosemarie Schotteovou, která úřad vede od roku 1994: „Je toho pekelně! Chodí bedny dopisů školáků, kteří chtějí odpověď ještě před prázdninami…“ Měli by si ale pospíšit, protože podle poštmistrové je posledním přijímacím dnem 18. prosinec, aby odpovědi došly ještě před svátky.