Odmalička pomáhala zvířatům – jako dítě nosila domů ptáčata vypadlá z hnízda a zachraňovala prý dokonce dešťovky ze silnice. Jednoho dne si začala ve spolupráci s organizací pomoci zvířatům Animalhope z Nitry brát k sobě nemocné psy z tamní „stanice smrti", aby je vyléčila a pak předala novým zájemcům. Kolik jich tak zachránila, sama neví, prý snad dva tucty.

Šest si sama drží už léta, k nim má nyní čtyři další „k vykrmení". „Zvládat deset čtvernožců najednou prý není při její kynologické průpravě vůbec žádný problém. Když přijde nováček, musí se nejdřív naučit, že je vůdkyní smečky,"  píše list. Nevěřící zvědavce také ujišťuje, že žít v bytě ve čtvrtém patře ve vnitřním městě s deseti psy může být pro někoho problém, ale pro ni ne. Paní Riederichovou sousedé akceptují, jinak by se prý už dávno musela vystěhovat. Se psy jezdí na víkendy na chalupu s velkým pozemkem v Mühlviertlu, kde se mohou vyřádit, ale kde je také každé dva týdny koupe a vyčesává.

K organizaci Animalhope (www.animalhope-nitra.at) deník připomíná, že pečuje mimo jiné o psy a kočky jednoho útulku v Nitře. „Ten byl založen, aby zvířata zachránil před ,stanicí smrti´ ," píše list. „Protože nedostává žádné peníze z veřejných rozpočtů, je špatně vybaven. Riederichová psy z Nitry přejímá, aby je v Rakousku předávala dál," opakuje list.

Trafikanti zbrojí

Předseda sekce Hospodářské komory Erwin Kerschbaummayr diskutoval na dvou setkáních s trafikanty Mühlviertlu na téma bezpečnosti. Anton Wachsenegger z hornorakouské kriminálky při tom zdůrazňoval tři základní potřeby: technické zabezpečení (mříže a rolety), elektroniku (kamery a hlásiče pohybu) a pouze malý sklad. Pokud dojde k přepadení, nemají poškození „dělat hrdiny", protože to situaci vyhrocuje,  ale o to bedlivěji pozorovat, aby policie měla dost podkladů ke stíhání.

Připraven dovézt rychle poštu.Velodoručovatel

Po měsících zkušenosti v Linci odstartoval 26letý student Peter Mitterhuber ve Welsu vlastní podnik - „PedrosPedals", cyklistickou doručovací službu. „Na závodním kole Bianchi z devadesátých let křižuje ekologicky a hladce centrem města – na zádech ruksak, v němž přepravuje věci ,od psacího stolu k psacímu stolu´," popisuje deník OÖN. Tedy zejména poštu, dokumenty, léky nebo tiskoviny. Věří, že se i v 60tisícovém Welsu taková služba vyplatí. V Linci jsou dvě obdobné firmy se šesti zaměstnanci.

Mitterhuber se nabízí v pondělí, v úterý a ve čtvrtek mezi 9. a 16. hodinou, ve středu a v pátek od 9 do 14 h, a to za každého počasí. Zásilky doručí ve vnitřním městě do hodiny. Chce za to osm eur. Pokud má něco dovézt dál nebo je to těžší než čtyři kilogramy, požaduje o čtyři eura víc. Na otázku, proč to dělá, říká, že je na kole na cestě každý den za každého počasí už dvanáct let, tak by si tím chtěl i něco vydělat.

Rysí slečna na cestě

Do Národního parku Kalkalpen v Horních Rakousích vypustí dalšího rysa. „Tím bude projekt dosídlení dokončen a dál budeme průběh pozorovat," říká ředitel parku Erich Mayrhofer. Po dohodě se zemským svazem myslivců, výzkumném institutu veterinární univerzity ve Vídni, svazem ochrany přírody a dalšími složkami osídlují oblast třemi rysy. Po Jurovi a Freie přichází na řadu poslední kolegyně. Osmnáctikilogramová kočka je nyní ještě ve švýcarském kantonu Jura na čtyři týdny v karanténě pod dohledem zvěrolékaře, pak poletí do Rakous.

Ředitel parku vypouští Freiu.O pohybu jejích předchůdců v parku dobře vědí díky vysílačkám na obojcích. Freia má dvě roční mláďata, jejichž otcem je podle DNA Juro. Těm teď začíná kritické období, musejí se samy naučit lovit. Strážci parku pozorovali, že se jejich rodiče teď na jaře opět našli jako pár. Současný stav má co do udržení populace druhu Mayrhofer za „věcně obhajitelný kompromis". Vedle starého rysa Klause, kterého mladí rivalové vytlačili z jádrové zóny parku, jsou na okraji oblasti předpokládány ještě dva další kusy.

Výrobci kaziči?

Podle odboru ochránců spotřebitele rakouského ministerstva sociálních věcí je podezření, že mnoho výrobků od mobilů přes pračky třeba po televizory je záměrně vyráběno tak, aby jejich opravy nebyly možné, nebo aby se nevyplatily, citují OÖN ministra Rudolfa Hundstorfera. Jde prý o možné plánované „opotřebování" produktu, odborně o obsolescenci, kdy jsou do výrobku například cíleně montovány poruchové součástky. Ministerstvo proto rozjíždí kampaň „k potírání podvodů" a vyzývá spotřebitele, aby shromažďovali a dokumentovali své negativní zkušenosti. Otevřelo k tomu webové stránky http://response.questback.com/vereinfrkonsumenteninformat/obsoleszenz.

Kozičky na export

Hornorakouský rada pro zemědělství Max Hiegelsberger se listu Volksblatt pochlubil, že loni bylo exportováno 2599 rakouských ovcí a koz, z toho třetina jako základ stáda do nově zřizovaného velkochovu na Ukrajině. Velká část vyvezených zvířat pocházela z Horních Rakous. Rada Hiegelsberger v té souvislosti zdůrazňuje, že ukrajinští importéři profitují ze zkušeností a znalostí rakouských chovatelů, neboť při vyšších stavech stád je nezbytný chov na profesionální bázi s následným dohledem. Také v Srbsku, Rumunsku a Turecku roste poptávka po rakouských ovcích a kozách.

Urazili uzenáře

Jádro sváru, vypasený hamburger. Společenství „Bonusfleischer", které sdružuje 115 výrobců masných produktů v Rakousku, se nechce spokojit s tím, že McDonald´s stáhli po jejich intervenci svou televizní, novinovou a plakátovou reklamu, která podle nich ponižujícím způsobem prezentuje „hladově vypadající žemli se salámem" proti hamburgerovi za jedno euro.  Deníku OÖN to řekl  manažer společenství Karl  Wegschaider ze Steyreggu s tím, že uzenáři reklamou řetězce utrpěli škodu na pověsti,  která musí být napravena.  Pro postup proti „donaldům" chce získat Hospodářskou komoru, protože soudní řešení prý přesahuje finanční možnosti společenství. Tvrdí, že pomlouvačná kampaň musí mít širší důsledky, aby k takovému jednání příště nedocházelo.  „Musí už přestat, aby velké koncerny mohly malé beztrestně takto špinit," říká.

Mluvčí McDonald's Ursula Rieglerová vyjádřila v e-mailu 7. března společenství politování, že jim prý nic nebylo vzdálenější než někoho určitého, nebo branži všeobecně, pomlouvat nebo ponižovat. Proto prý kampaň zastavili. Poslední plakáty prý budou přelepeny 14. a 17. března.