Jako předloha k postavě posloužil autorovi akvarel mnichovského grafika Eugena von Baumgartena (1863 - 1919) z roku 1905. Michael Lauss říká, že jde o karikaturu. Zemská patronka Bavaria je na ní jako číšnice nesoucí piva v doprovodu lva, který má Bavorsko ve znaku jako symbol moci. Ten se na akvarelu i na soše ovšem zdá být podnapilý, což má být vtip a ironie, jak Lauss řekl.
O ikoně pro výstavu bude informovat v úterý i Bavorská televize ve svých podvečerních zprávách.

Jak rodí Rakušanky

98,5 procenta porodů v Horních Rakousích v roce 2013 bylo v nemocnicích, jen 1,2 procenta doma. 16 dětí se narodilo na cestě do porodnice. 89 procent dětí bylo v podélné hlavičkové poloze, pět procent v pánevní. Císařským řezem přišlo na svět 26,2 procenta dětí, což je oproti roku 2008 jen o 1,4 procenta víc. 85 procent žen rodilo na lůžku (proti roku 2008 o šest procent méně), šest procent vsedě, asi čtyři procenta ve vodě.

Jarní očista stezek.Jarní očista stezek

Více než 60 kilometrů dobře označených turistických cest v okolí obce Neustiftu v Mühlviertlu uklízejí před sezonou jejich strážci Franz Weidinger a Hermann Wallner – čistí značky, obnovují lavičky, odklízejí ze stezek následky polomů. Oceňují, že letos na cestách není skoro žádný odpad. V obci jako známém turistickém centru loni přenocovalo ve třinácti ubytovacích zařízeních více než 24 000 hostů.

Norsko matkám zaslíbené

Podle srovnávací studie organizace pro ochranu dětí "Save the Children" nabízí Norsko matkám nejlepší podmínky na světě, napsal linecký Volksblatt. Pro svůj už šestnáctý index organizace zjišťovala podmínky ve 179 zemích Logo péče o děti.v pěti kritériích – úmrtnosti matek a dětí do pěti let, průměrnou dobu vzdělávání, příjem na hlavu a podíl žen ve vládě. Norsko letos odsunulo na 2. místo loňského lídra Finsko, a také další přední místa patří opět Skandinávii – 3. Island, 4. Dánsko, 5. Švédsko. Další pořadí: 6. Nizozemsko, 7. Španělsko, 8. Německo, 9. Austrálie, 10. Belgie, 11. Rakousko. Z dalších umístění: 23. Francie, 24. Británie, 25. ČR, 33. USA (s úmrtností matek 1:800 jsou nejhorší z vyspělých zemí), 34. Slovensko atd. Deset nejhorších zemí je v Africe, v devíti z nich probíhá válka. Zhruba každá matka tu ztrácí dítě mladší pěti let, v nejlepších deseti zemích „jen" každá 290. Podrobný přehled je na www.savethechildren.org.

Stále hledají příbuzné

Vyhledávací služba Bavorského Červeného kříže pomáhá stále častěji běžencům hledat své rodinné příslušníky, uvedla PNP. Loni stoupl Z archivu hledací služby.počet uprchlíků, kteří se na ni obracejí, o více než 200 procent. Služba jim poskytla 2200 porad, zatím co v roce 2013 jen 670. Celkově poskytla 8400 pomocí. Lidé přes ni hledají už 70 let příbuzné, s nimiž ztratili kontakt v důsledku válek, katastrof, vyhánění nebo migrace. Služba pracuje celosvětově, ve spolupráci s dalšími společnostmi Červeného kříže a Červeného půlměsíce. V Evropě umožňují hledání osob s předpokládaným pobytem v některé zemi kontinentu například online na www.familylinks.icrc.org/europe.

Neumějí jíst

Poruch stravování především u dívek a mladých žen v Bavorsku přibývá. „Stále častěji jim pomáhá jen stacionární ošetřování, které trvá déle než padesát dnů," píše PNP. V roce 2013 zaevidovaly kliniky v zemi 3107 takových onemocnění, o 7,5 procenta víc než rok předtím.
Podle ministryně zdravotnictví Melanie Humlové jsou příčinou falešné ideály krásy prezentované televizí a módními show. Dívky a mladé ženy tvoří 90,3 procenta nemocných. Kolem 55 procent trpí anorexií, 23 procent bulimií. Podle další studie si 80 procent 17letých dívek myslí, že jsou příliš tlusté. Začínají s tím už kolem deseti let věku a pocit roste s dospíváním. Přitom 78 procent z nich má normální váhu.
Deník PNP čísla připomíná ke středečnímu mezinárodnímu dnu proti dietám zaměřenému proti nucenému hubnutí.