Právě problémům s omamnými látkami se věnuje letošní 13. ročník Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog 2015, který odstartoval minulé pondělí v Orlové v Moravskoslezském kraji. Stovky běžců a cyklistů, známých osobností i hostů chtějí svými sportovními výkony poukázat na nedostačující znalosti veřejnosti v oblasti ilegálních návykových látek. Za 12 dní urazí téměř 1300 kilometrů přes 40 českých a moravských měst. Tedy v průměru 130 kilometrů denně.

V jižních Čechách byli dnes (16. června) k vidění v Třeboni (12.30-13.30 h.) a Budějovicích (15.30-16.30 h. na náměstí). Pavel Mudra ze sdružení Řekni NE drogám řekni ANO životu vysvětlil, že cyklo-běh se koná u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který v letošním roce připadne na pátek 26. června. „V průběhu tohoto maratonu navštěvuje desetičlenný tým cyklo-běhu představitele čtyřiceti měst a mluví s nimi o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě ve zvýšené protidrogové osvětě v daném městě a jeho okolí. Zároveň bude městům prezentovat efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé fungující výhradně bez použití náhražkových drog," poznamenal Pavel Mudra.

Města se mohou připojit k akci v den průjezdu. Přímo na trase se zastaví tým lektorů a zdarma dodává přednášky pro děti s názvem Pravda o drogách. „Studie naznačují, že lidé, kteří nezačali brát drogy do svých 21 let, již pravděpodobně nikdy nezačnou," doplnil Pavel Mudra.