Vyšel si udělat obrázek o problému, na který si občané u něho stěžovali až osmnáctkrát týdně. „V pátek navlékl plastikové rukavice, popadl vědro a vyrazil do obce, aby silnice a chodníky zbavil psích výkalů," uvedl list a citoval rozzlobeného starostu: „Během půl hodiny byl kýbl plný…" Nashromáždil 15,4 kilogramu exkrementů.
Ze psích „hovínek" se stal masivní problém Hofkirchenu. „Nechat trus jednoduše ležet je lenivost a intolerence k ostatním," říká Berger a ujišťuje, že osobně není nepřítelem psů. Je mu jasné, že nečistotu zaviňuje jen malá část majitelů zvířat. Přesto je hněv v obci velký.
Nyní chce starosta odstartovat iniciativu za změnu postoje nepořádných pánů a paniček. Věnoval tématu zvláštní vydání místních novin a vyzval občany, aby mu oznamovali takové jednání. Ke čtyřem stojánkům se sáčky na trus mají přibýt tři další. Navíc starosta uvažuje o finančních sankcích – dovede si představit, že obec zvýší poplatek z držení psů. „Chci obyvatelstvem pohnout, Hofkirchen můžeme udržet slušným místem k žití jen společně," říká v OÖN.

Víc porodů než pohřbů

V Linci se loni čtvrtým rokem za sebou narodilo víc lidí než zemřelo – maličkých přibylo 2214, úmrtí bylo 2025, informují OÖN. Dodávají, že desetileté srovnání porodů potvrzuje potěšitelný vývoj – v roce 2006 se ve městě narodilo 1930 dětí, loni o téměř 300 víc.

S azylanty společně

Sbor vskutku multikulturní.Zdroj: Deník/repro

Jedinečný projekt setkávání, který v Riedu iniciovala čtveřice občanů, měl v hale selského trhu v Riedu závěrečné vyvrcholení. Ke společenskému večeru se sešlo více než 400 domácích a běženců. Proběhl ve znamení společného zpívání, tance a jídla. „Pěvecký sbor z jedenácti různých zemí se scházel od začátku ledna ke společným zkouškám v zemské hudební škole," píší OÖN.
Multikulturní soubor doplnily školní skupina lidového tance a skupina kurdských tanců. Kromě kultury návštěvníci využili mezinárodního bufetu. Organizátoři byli nadmíru spokojeni – jak se vyjádřili, čistý výtěžek kolem tisíce eur podpoří projekty, které mohou běžencům často donuceným k nečinnosti poskytnout smysluplnou změnu.
Večeru se zúčastnili i starosta Riedu Albert Ortig, místostarostové Gabriele Luschnerová a Thomas Dim a další politici.

Učí se německy

Od jara minulého roku nabízejí v Horních Rakousích podporované kurzy němčiny pro azylanty. Podle zemského rady pro integraci Rudiho Anschobera (Zelení) je dosud absolvovalo už přes 10 000 běženců, píší OÖN. Do tohoto čísla nejsou zahrnuti uprchlíci, které učili dobrovolníci. Školení dotoval státní rozpočet 1,3 milionu eur. Na podzim ministerstvo vnitra vyjednalo další podporu pro letošní rok ve výši 4,5 milionu eur. Aktuálně běží v Horních Rakousích 185 jazykových kurzů se 2114 účastníky. Asi 30 procent z nich se učí v Linci-městě. V okrese Linec-venkov jsou organizovány jen dva kurzy.