Je to tu znovu. Třiadvacet let po sametové revoluci studenti opět vyhlašují stávkovou pohotovost a hrozí demonstrací. Na třeboňském gymnáziu sílí protesty proti jmenování Vítězslavy Baborové (KSČM) krajskou radní pro školství a kulturu. Podporuje je i petice s více než čtyřmi tisíci podpisů.

Jeden z iniciátorů protestu, student Dominik Hořejší, ve svém prohlášení zmínil, že je skandální, aby členka totalitní strany vedla resort školství, který se přímo zasazuje o vzdělání, a tím i budoucnost národa. Zároveň Deníku potvrdil, že se třeboňští studenti chystají prohlášení odeslat jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi, jenž je zároveň lídrem ČSSD. Tedy strany, která s komunisty uzavřela smlouvu o koaliční spolupráci na řízení kraje v příštích čtyřech letech.

„Do čtvrtka dáváme panu hejtmanovi čas, aby k naší výzvě obsadit post radního nekomunistickým zastupitelem zaujal stanovisko," řekl Dominik Hořejší. „Pokud zůstane resort nadále obsazen kandidátem KSČM, jsme připraveni zorganizovat v sobotu odpoledne na budějovickém náměstí demonstraci," doplnil.

Třeboňští gymnazisté zároveň rozesílají studentům a kantorům z ostatních jihočeských škol žádost o podporu. „Zatím ji máme jistou z Gymnázia Pierra de Coubertaina v Táboře, přidají se k nám zřejmě i studenti z píseckého gymnázia," řekl Dominik Hořejší.

Proti jmenování Vítězslavy Baborové krajskou radní pro školství a kulturu protestují lidé i peticí, kterou inicioval učitel Martin Rosocha z Třeboně. V tuto chvíli má již přes čtyři tisíce podpisů.

Vítězslava Baborová už po ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva, které ji do funkce oficiálně uvedlo, přiznala, že ji zmíněná petice trochu ubíjí. „Jde o přirozený způsob vyjadřování názorů lidí, ale od mých cílů mě nejrůznější protesty neodradí," řekla.

„Trochu se divím, že se tímto způsobem vyjadřují třeba i mladí lidé, kteří si dobu před rokem 1989 nepamatují. Nerada bych, aby právě mladí byli k podobným akcím zneužívání," doplnila Vítězslava Baborová.

Hejtman Jiří Zimola ve svém dřívějším prohlášení uvedl, že Vítězslava Baborová musí nyní přesvědčit ředitele škol a učitele o své kompetentnosti. „Je ale třeba dát jí pár týdnů čas na hájení," dodal.

Ačkoli nová krajská radní tvrdí, že protest je aktivitou mladých lidí, petici podpořil i pětapadesátiletý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Ten se pro to rozhodl spontánně. „Špatně snáším atmosféru ve společnosti, která vedla až k letošnímu výsledku voleb. Velmi mě to mrzí, protože KSČM považuji za nedemokratickou stranu se zločineckou minulostí, a obávám se návratu této ideologie, pokud jí budeme dávat více prostoru v samosprávě," vysvětlil.

České školství se navíc podle něj nyní nachází v obrovských problémech a je důležité, kdo o něm bude rozhodovat. „Nedovedu si představit, že bude resort řídit členka komunistické strany a současně naplňovat demokratické principy výchovy i program své strany," doplnil. Pokud se v Českých Budějovicích uskuteční plánovaná demonstrace, rektor se jí rozhodně zúčastní.

Proti obsazení resortu školství a kultury zástupcem komunistické strany protestuje také nově zvolený senátor 
za Českobudějovicko a Třeboňsko a ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták. „Prohlášení komunistů, že je třeba posvítit si na soukromé a církevní školy a pomocí legislativy je okleštit, je nanejvýše varující. Vždyť například českobudějovické Biskupské gymnázium Jana Nepomuka Neumanna patří mezi deset nejlepších škol v republice," uvádí na svém webu. Svěření oblasti školství zástupcům KSČM považuje za krajně nevhodné a pobuřující i na základě historické zkušenosti.

Petice, jejímž iniciátorem je Martin Rosocha, se podepisuje v aule třeboňského gymnázia. Studenti ale k akci vytvořili také webové stránky a na sociální síti Facebook ohlašují stávkovou pohotovost. Pokud hejtman nezmění stanovisko, chystají na sobotu 17. listopadu, tedy výročí sametové revoluce, demonstraci v Českých Budějovicích.