Na svých toulkách mezi póly pořídil na 300 000 fotografií. Nejlepších 1400 představí 53letý autor, diplomovaný geograf, na festivalu horských filmů organizovaných deníkem OÖN v Kürnberghalle v Leondingu 2. a 3. března vždy od 19.30 hodiny.

Michael Martin, fotograf a dobrodruh.Zdroj: Deník/repro
Pouštěmi či ledovými poli podnikl 40 cest – na motocyklu, saních tažených psy, na velbloudech, v helikoptéře nebo na lyžích, jako v Zemi královny Maud v Antarktidě. „Ve své multishow prezentuje nejen krajiny, ale i to, jak mohou zvířata, rostliny a lidé v těchto končinách přežívat – člověk, kterého by vysadili ráno nahého a bez vody a jídla v poušti, by byl za půl dne mrtvý, ale stálí obyvatelé těchto míst měli víc času se extrémním podmínám přizpůsobit," říká Martin v lineckém deníku.
Vstupné na show je 20 eur.

Jezdí autem „za roh"

Šedesát procent jízd autem v Rakousku je na vzdálenost do deseti kilometrů, každá čtrnáctá do pěti kilometrů, píší OÖN. Klesá i počet přepravovaných osob. Před 25 lety tisíc osob převáželo 714 aut, dnes cestují v 862 vozidlech, tedy o 21 procent víc. Ještě v roce 1990 sedělo ve stovce automobilů kolem 140 lidí, letos je jich jen 116.

Město koupí klubům sekačky?

Od 20. října je prý hotovou věcí, že Linec po desítkách let poskytovaného servisu, sečení 39 sportovních zařízení na území města, letos v této službě nebude pokračovat - musí se šetřit, řekla městská rada. „Přes zimu se mělo najít řešení, ale nenašlo, a už se přiblížil i konec přechodného období, které bylo dohodnuto se sportovními organizacemi ASVÖ, ASKÖ a Union do konce dubna," uvedlly OÖN. „A to ani nemluvě o tom, že se rychle přiblížil jarní start mistrovských soutěží pro dvacet lineckých klubů hrajících nižší soutěže."
List pokračuje, že původně si město myslelo, že kluby či jejich zastřešující organizace převezmou dosud používané sekačky, ale to bylo z organizačních a technických důvodů zavrženo. Odbor pro zdraví a sport města posléze přišel s návrhem „aktuálního náhradního opatření". Dotčeným klubům, většinou vedeným nadšenci-amatéry, nabídl, že pro ně zakoupí pojízdné sekačky, a zaslal jim i prospekty odpovídajícího modelu – v ceně 3000 eur. „Pokud by návrh přijaly všechny oslovené kluby, Linec by to stálo asi 117 000 eur. Zastavením poseku sportovišt pracovníky města by ušetřilo 137 000. Úspora nákladů by tedy za první rok dělala 20 000 eur," vypočítává deník.
Fotbalové jaro je za dveřmi. Kdo a jak se bude starat o trávníky lineckých hřišť, ale stále není jasné…

Sousedé bez práce

Jak uvedl linecký deník Volksblatt, v únoru hledalo v Rakousku zaměstnání 475 786 lidí Z nich bylo v přeškolovacích kurzech 75 167 osob, ostatní jsou hlášeni jako nezaměstnaní. Zlepšila se situace mladých bez práce, kterých bylo meziročně o 10,8 procenta méně, starších je ale o 6,8 procenta víc a cizinců o 3,4 procenta.

Stejně jako už v lednu vzrostl současně počet nabízených volných pracovních míst – o 37,7 procenta na 59 383. Míst pro učně přibylo 724 na 4107. Na druhé straně učení hledalo 5308 mladistvých, o 458 méně. Průměrná doba nezaměstnanosti stoupla o den – na 118 dnů.
V Bavorsku bylo v únoru bez práce 273 000 lidí, o asi 3000 méně než v lednu a o 15 600 než před rokem.

Začal „zredukovaný" půst

Od 0:00 hodiny Popeleční středy začal křesťanům předvelikonoční půst. „U katolíků patří jeho dříve přísná pravidla už dávno minulosti, ale pro mnoho věřících zůstává maso přinejmenším o Popeleční středě a Velkém pátku tabu," přiznává pasovský deník PNP a vysvětluje, že nadále má půst být pro věřící dobou zamyšlení se, vtažení se do sebe a takříkajíc osobního „vnitřního úklidu".
„S trochou mazanosti hledali věřící v uplynulých staletích, jak tehdy dlouhý půst trochu ,zmírnit´," pokračuje PNP. „Tak třeba maso zapékali do chlebového těsta, čímž mohli alespoň předstírat zdrženlivost, a švábské taštičky plnili mletým masem, které skrze těsto nebylo vidět. Symbolicky je tak ukrývali i před Pánem Bohem. Také mniši v bavorských klášterech byli vynalézaví – v 17. století poprvé uvařili ,tekutý chléb´, silné a dobře pitelné pivo jako postní nápoj. Po jeho vypití se dalo snáze upustit od masového jídla…"
Také evangelická církev volá od roku 1983 k „sedmi týdnům bez", ve kterých se má člověk vědomě něčeho vzdát, vrací se linecký deník k současnosti „Tento rok je mottem ,Sedm týdnů bez Hned´ - má povzbudit k ,přibrzdění´ a pauzám. Není nutné třeba rovnou ihned odpovídat na každý e-mail na mobilu při stání na křižovatce na červenou, radí iniciátoři," uvádí list.

Vzdát se auta?!

„V těchto dnech až do Velikonoc omezuje i mnoho nevěřících ,zátěž´ některého návyku, třeba požívání alkoholu, kouření, sladkostí a podobně, nebo tak alespoň pevně zamýšlí," uvádí PNP v dalším článku a dodává, že letos se o vášnivé diskuse postarali spolkový úřad životního prostředí a ochránci klimatu výzvou k „autopůstu" - tedy během postní doby rezignovat na ježdění auty. Především krátké vzdálenosti se dají překonat stejně dobře chůzí nebo na kolech, přidal se autoklub. S myšlenkou autopůstu přišla před 20 lety církev.
Dobrovolné vzdání se jízd autem od Popeleční středy do Velikonoc by podle vyzyvatelů mohlo motivovat k trvalému přestupu na autobusy, vlaky a kola. Během půstu by železnice a regionální dopravci měli postícím se poskytnout zvláštní rabaty, aby přilákali nové klienty, míní Katrin Dziekanová z úřadu životního prostředí.
Tři ze čtyř německých domácností vlastní přinejmenším jedno auto.

Pašoval 200 000 českých cigaret

Celníci z inspekce v Řeznu našli při kontrole poblíž české hranice ve Wernbergu-Köblitzi (okres Schwandorf) v nákladním automobilu mezi přepravkami nápojů 200 000 cigaret propašovaných z Česka, píše PNP. Řidič je údajně vezl do Anglie, kde měly být se ziskem prodány – tam je cena tabákových výrobků vyšší než v Německu, řekl pasovskému listu vedoucí odboru kontroly dopravních cest Walter Balk. Zboží bylo zabaveno, čímž celníci zabránili daňové škodě kolem 31 600 eur.