Linec - Učitel Franz Knoglinger (45) z Pattinghamu v Horních Rakousích narazil při hledání zaběhlého kocoura na díru ve svém poli o průměru asi 50 centimetrů. Ze zvědavosti do ní vhodil kámen – a  něco kovově zazvonilo. A to prý dunivě, jako by byl dole větší prostor.  Že je tam něco kovového, si potvrdil, když do díry spustil magnet. O původu  jámy se nicméně jen spekuluje: šlo o pád letecké pumy, o podzemní úkryt, tunel? ptá se linecký deník OÖN.

Franz Knoglinger se přiklání k verzi, že se do pole zabořila letecká puma – místo nálezu leží přímo na linii, podél níž bylo za druhé světové války bombardováno nádraží v Riedu. Otázkou pak ovšem zůstává, jak se bomba mohla  tak dlouhou dobu „propadat“ sedm metrů hluboko?!

Žurnalisté a „státní tajemství“

Novináři v Německu už nebudou moci být stíháni za zveřejnění informací z úřadů a ministerstev, které byly označeny za tajné. Napsal to deník PNP. Změnu zákona schválila vládní koalice.

PNP hovoří o vítězství svobody slova. Připomíná, že v minulosti docházelo opakovaně k policejním prohlídkám redakčních prostor a k zabavování materiálů investigativních novinářů. Tak tomu bylo například ve známém případě „Cicero“, když magazín pro politickou kulturu v dubnu 2005 uveřejnil článek volného novináře Bruna Schirry  s titulkem „Nejnebezpečnější muž na světě“  o teroristovi Abu Musab az-Zarqawim. V textu výslovně citoval z přísně tajné zprávy spolkové kriminálky. Po zveřejnění článku zahájilo státní zastupitelství v Postupimi stíhání autora  a šéfredaktora časopisu za pomoc k prozrazení služebního tajemství. Po stížnosti magazínu označil o dva roky později ústavní soud tento postup za protiústavní zásah do svobody tisku.
„To už se v budoucnu nebude moci stát,“ píše PNP s tím, že z iniciativy pasovského státního sekretáře ministerstva spravedlnosti Maxe Stadlera byl po dlouhých vyjednáváních změněn příslušný paragraf v trestním zákoně. „Novela podporuje média ve výkonu jejich významné funkce – v kritické investigativní práci a zpravodajství,“ řekl Stadler v PNP.