Přes Engelhartszell, Niederranna a Neustift dojel do Kollerschlagu, kde přenocoval, a v úterý absolvoval 125 kilometrů přes Julbach, Aigen-Schlägl a Bad Leonfelden do Windhaagu a Sandlu.

18. června vyrazil k jízdě kolem Rakouska dlouhé na 2500 kilometrů. Přes Tyrolsko, Vorarlbersko, Solnohradsko a Innviertel dorazil do Mühlviertlu. Na pomalého, ale pohodlného veterána přestoupil po těžké nehodě na motocyklu. „Túru jsem si zhruba naplánoval v zimě, ale kde se opravdu zastavím, závisí na počasí, kráse krajiny a trošku taky na mém zdraví,“ řekl deníku OÖN. V minipřívěsu, kde přespává na polním lůžku, „bydlí“ za jízdy jeho kamarád knírač Zeus.

Online deník z cesty je na www.old-mack.at .

Nejšikovnější pes?

Nana na skateboardu.Zdroj: Deník/repro PNP

Fenka Nala se dostala do Německa jako toulavý pes z Rumunska. V roce 2014 si ji vzala z útulku Frederika Spyrkaová a protože její nová kamarádka se nudila a dlouhé procházky jí nestačily, začala s ní dělat tzv. trickdogging. Dodnes s ní nacvičila 120 povelů, píše PNP.

Jejich oblíbený cvik.Zdroj: Deník/repro PNP

Frederika, čerstvá maturantka z Westfálska, je v Deggendorfu na návštěvě u tety Barbary Gärtnerové. Pro pasovský list předvedla se svou kříženkou pár ukázek. Lehla si na záda, vytrčila nohy, dvacetikilogramová Nana jí s rozběhem vyskočila na chodidla, ustála rovnováhu a držela ji, píše list. Zpočátku to neklapalo, ale nacvičily to. Odměnou fence bylo pohlazení a kousek vídeńského vuřtu. „Nikdy bych netrestala, mým principem je pozitivní povzbuzení,“ říká Frederika.

Jejich kousky zaujaly i televizní stanice WDR a ARD a filmovou společnost specializující se na zvířata. „Byla jsem fascinována, jak neuvěřitelně rychle se Nana učí. Už za pár týdnů uměla tucty cviků. Mnozí chtějí jen psy s rodokmenem, ale ti pouliční jsou stejně hodnotní a mohou se naučit totéž,“ říká mladá trenérka. Trickdogging prý nedělá pro soutěže – jde jí čistě jen o společnou práci…

Výtah nad Pasov

Nad Pasov se svezete výtahem.Zdroj: Deník/repro PNP

Výtah, který spojí rozdílné roviny tzv. Veste Oberhaus, starého hradu na vjezdu od Budějovic do Pasova, má být v srpnu hotov, jak oznámil stavební referent Wolfgang Seiderer zastupitelstvu.

Plánování stavby, zvlášť náročné vzhledem k památkové ochraně a geologickým zvláštnostem, začalo v září 2014. První cenový odhad v lednu 2015 uvedl náklady 900 000 eur. „To se ovšem počítalo se vnější konstrukcí zdviže, ale při tom nezůstalo,“ píše PNP. „Zemský památkový úřad s výtahem uprostřed hradního areálu viditelným zvenku nesouhlasil a navrhl vést jej uvnitř kopce v prodloužené variantě – od základu v ,medvědím příkopu´ nejen k rovině parkoviště, ale ještě výš, až k hvězdárně.“

Podle starosty Duppera je dohoda s památkáři na tomto řešení pro město také k něčemu dobrá. Vnitřní konstrukce výtahu bude o 200 000 eur dražší, ale zato Pasov čistě na ni, bez úprav okolí, dostane příspěvek 765 000 eur. Na vnější úpravy pak město získá státní podporu z fondu rozvoje měst. Zařízení má celkově stát 1,6 milionu eur.

Bude vařit fotbalistům?

Bude vařit fotbalové reprezentaci?Zdroj: Deník/repro PNP

Anton Schmaus (35) z Viechtachu v okrese Regen je zřejmě novým kuchařem německé fotbalové reprezentace, píše PNP. O svém novém prominentním angažmá zatím nechce mluvit, protože prý není žádná písemná dohoda s fotbalovým svazem. Nechtěl se ani vyjádřit ke zprávám, že vařil už v minulých týdnech pro národní tým v Rusku při Konfederačním poháru. Každopádně předcházející kuchař reprezentace Holger Stromberg koncem ledna oznámil, že po deseti letech této práce už pro tým vařit nebude a bude mu k dispozici jen jako poradce pro výživu.

Schmaus pochází z Viechtachu v Bavorském lese, kde jeho rodiče vedou už ve třinácté generaci čtyřhvězdičkový wellnesshotel. On sám se po vyučení a zahraničních stážích vrátil v roce 2009 do Řezna, kde dnes vede restauraci „Storstad“ (švédsky Velkoměsto) v historickém „Goliášově domu“ nedaleko dómu, další restauraci "Sticky Fingers" a kavárnu v zámku St. Emmeram. Od Guide Michelin už má zapůjčeny dvě hvězdy a v roce 2014 byl vyhlášen Nováčkem roku, dodává PNP.

Přezbrojují parkování na mobily

Město Linec důsledně přechází k parkování placenému mobilem. V nadcházejících dnech „zahalí“ 48 ze 318 automatů ve městě vydávajících parkovací lístky včetně platebních otvorů pestré „zástěrky“ dělající reklamu placení mobily. Řidičům trvajícím na klasických parkovačkách ukáže „obleček“ cestu k nejbližšímu zařízení, které jim to umožní. Snížením počtu automatů město očekává roční úsporu na provozních nákladech parkovišť nejméně 60 000 eur.

V roce 2015 parkovalo na mobil 4,8 procenta řidičů, loni 7,3 procenta. Místostarosta Detlef Wimmer slibuje, že pokud se tato koncepce uplatní, může to vést k dlouhodobému zakonzervování ceny stání ve městě.

Kdo platí přes telefon, je mu během první půlhodiny cena počítána minutově. Zákazník si může vybrat z pěti poskytovatelů a nemusí hledat drobné.

Během následujících šesti let skončí doba životnosti všem automatům v Linci a musely by být vyměněny. U jednoho přístroje by to stálo 5000 eur, nepočítaje stavební práce při umístění jinde. Kompletní výměna by tak přišla na nejméně půldruhého milionu. Redukcí počtu těchto zařízení a přechodem na parkování na mobil tak město ušetří. Dalším efektem opatření má být prodloužení životnosti zbývajících 270 automatů vydávajících parkovací lístky, protože rozebráním 48 „bratříčků“ město dostane k dispozici řadu náhradních dílů pro opravy, které jinak už na trhu nejsou.

Mobilem lze dnes platit za stání na všech 7832 parkovacích místech ve městě. Loni bylo takto elektronicky uhrazeno 196 819 parkování, o téměř 30 procent víc než předloni. Město jen z těchto plateb inkasovalo loni 455 962 eur, předloni o 47 procent méně.

Sousedé ohrožení chudobou

V Německu je ohroženo chudobou stále víc lidí, přestože pracují, píše PNP. Jejich počet se podle Böcklerovy nadace blízké odborům mezi roky 2004 a 2014 zdvojnásobil. Podíl 18-64letých, kteří mají k dispozici méně než 60 procent středního příjmu, byl v roce 2004 ještě 4,8 procenta, deset let poté 9,6. V absolutních číslech počet zaměstnaných stoupl ze 39,3 na 42,6 milionu, ale počet ohrožených z 1,9 na téměř 4,1 milionu.

Nadace se odvolává na evropskou statistiku a datovou banku OECD. V uvedených letech se jen v Polsku podařilo zvýšit zaměstnanost a současně snížit chudobu. V Rakousku a ČR došlo podobně jako v Německu k růstu zaměstnanosti a jen málo přibylo chudobou ohrožených.

Duchovní v kopačkách

Bavorští duchovní kopou vždy v černém.Zdroj: Deník/repro PNP

V neděli od 15 hodin dojde na hřišti v Teisnachu k fotbalovému utkání týmu bavorských farářů, prý „bavorského národního mužstva kněží“, a výběru osob veřejného života z území farního společenství Teisnach, Geiersthal a Patersdorf, napsala PNP.

Bavorský klér se dal dohromady už před několika lety a hrál už v celém Bavorsku, dokonce i ve Vatikánu proti švýcarské gardě, vždy výlučně k dobrému účelu – k finanční podpoře misijní akce v Senegalu. Místní farář Tobias Magerl je stálým hráčem v obraně výběru a na akci doma se prý hrozně těší, uvádí pasovský list.