Děti si tak mohly vyzkoušet sport, který s sebou dosud nese nálepku pro vyvolené, leč právě naopak je prý ideálním sportem pro všechny. V asociaci hendikepovaných golfistů o tom ví své. Podle slov Jany Brabníkové, generálního sekretáře občas v sukních, berou jejich členové golf prioritně jako terapii. V Třeboni chtěli ale ukázat i dětem bez postižení speciální metodiku pro úplné začátečníky a dovést je tak na cestu ke sportu, který stírá rozdíly mezi zdravými a hendikepovanými sportovci.

U lázní Aurora je golfové cvičiště, které je k dispozici hostům i pacientům. Podle Jany Brabníkové plně dostačuje k tomu, aby se na něm děti učily základům. Speciální metodiku na trenažérech SNAG  si v Třeboni vyzkoušeli i dva profesionální golfisté, Ondřej Lieser a Marek Nový. „Už dlouho jsem se při golfu tak nepobavil jako tady na trenažeru," řekl Ondřej, který s Markem sehrál rovnocennou a nerozhodnou partii. To ve chvíli volna. Jinak se pilně věnovali trénování zájemců z řad dětí školou povinných. Jak zaznělo také, mohou se jihočeská hřiště v Hluboké nad Vltavou i na Mnichu těšit na přísun nových zájemců o tento sport.

A opravdu mohou golf provozovat lidé s hendikepem? Nepochybujte. Prezidentem asociace je Miroslav Lidinský. Přišel o nohu před sedmi lety jako elitní voják v Afganistánu při bojové operaci. Od roku 2008 hraje golf a tvrdí, že hrát vedle sebe mohou zdraví i postižení sportovci a výsledek nemusí odpovídat hendikepu. „Hráči nehrajou proti sobě, ale za sebe," říká sympaťák, rodák z Chlumu u Třeboně. Svou profesní kariéru začal u policie, dotáhl to v Českých Budějovicích k zásahové jednotce, poté se zařadil do protiteroristické jednotky a byl součástí hned první bojové mise Útvaru speciálních operací vojenské policie, tak zvaného SOGu, v Afganistánu.

Není sám, kdo se díky golfu dostal mezi špičkové sportovce. Jana Brabníková dodává: „Golf za asociaci hrají lidé po amputaci horní, dolní končetiny, ti, kteří ochrnuli po narození, máme hráče po úrazu, ochrnutí po skoku do vody, vozíčkáře, lidi s roztroušenou sklerózou, po operacích kloubů. Golf hrají dokonce lidé se zbytky zraku, i slepý člověk může hrát golf s navigátorem."

To, že Třeboň zapadá do projektu Golf bez bariér, zdůraznil na tiskové konferenci právě veterán z Afganistánu. „Zapadá kapacitně i smyslem. Chceme smazat nesmyslnou nálepku snobství," dodal prezident asociace Mirek Lidinský. Lázně a golf přece k sobě patří.

Záštitu nad projektem převzala starostka města Terezie Jenisová. Když ji organizátoři oslovili, neváhala. „Konvenuje to s našimi záměry. Snahou je vybudovat v Třeboni plnohodnotné golfové hřiště. Je to ale těžké i z toho důvodu, že golf je obestřen předsudky," dodala s nadějí, že podobné akce mohou pomoct změnit vnímání tohoto sportu jako sportu pro „milionáře".

A proč golf do lázní patří? To je téma pro obchodní ředitelku Lázní Aurora a Bertiných lázní Sabinu Kodlovou, která přivítala možnost podílet se na projektu golfu pro všechny. Vidí golf jako doplněk a jako další aktivitu nejen pro pacienty, ale i jejich doprovod. Líbí se jí spojení s asociací, je to možnost poskytnout zázemí i hendikepovaným spoluobčanům, kteří přijíždějí právě na jih Čech vylepši t si svou tělesnou kondici.

Tomáš Slavíček je majitelem několika golfových škol, přijel se svým týmem trenérů vyučovat na dny otevřených dveří ze středních Čech. Má jasnou představu už více než dvacet jak na golf. „Mým snem bylo vždy vidět patovat pětileté děti, seniory i hendikepované kamarády na jednom hřišti. A tady tomu tak je," řekl a dodal, že právě golf potřebuje polidštit a právě od dětí lze ideálně začít.

Mirek Lidinský dodává, že lze učit již od dětí, že hendikepovaný golfista je něco normálního. „V jiných sportovních disciplínách je to logicky rozdělené na zdravé a ty druhé sportovce. V golfu to není nutné dělat, v zahraničí je to již běžné. Golf zkrátka můžete hrát s kýmkoliv za jakýchkoliv okolností," tvrdí válečný veterán, který jako hendikepovaný golfista sáhl na titul mistra Evropy.