Stovky Kašparů, Melicharů a Baltazarů zaplaví ulice jihočeských obcí a měst. Začíná totiž tradiční Tříkrálová sbírka, kterou pořádá Charita ČR. Jedná se 
o největší akci tohoto druhu v republice. Téměř všechny peníze pak pomohou v místech, kde se vykoledovaly, půjdou mimo jiné na charitní ošetřovatelské a pečovatelské služby nebo rodiny v nouzi.

„Podstatou je starobylá tradice. Křesťané vždy chodili dům od domu, přáli si pokoj, radost, štěstí a další duchovní dary a mnozí si při tom uvědomovali, že je důležité myslet také na ty, kteří mají mnohem méně než my," komentoval biskup Pavel Posád. Koledníci mají podle něj především lidi potěšit, zazpívat jim a otevřít je ke štědrosti.

Sbírka oficiálně začne dnes ve 14.30 hodin na českobudějovickém náměstí. Přijedou sem Tři králové na koních 
a na další cestu je vyprovodí mimo jiné prezident Diecézní charity České Budějovice páter Josef Hugo Pitel.

Celkem se bude koledovat na 52 místech, která spadají pod diecézi. Letos poprvé je mezi nimi obec Kosov a farnost Soběslav. „Oslovil jsem tam faráře, protože kněží mají obrovské slovo. Bude se vybírat na rodinu s postiženými dětmi, která má velké potíže s nákupem kompenzačních pomůcek," doplnil Pavel Posád.

Devadesát procent peněz zůstane tam, kde se vykoledovaly, tedy v českobudějovické diecézi. Charita je rozdělí mezi řadu projektů. „Velká část výtěžku půjde na péči o staré nemocné lidi, na ošetřovatelské služby nebo kompenzační pomůcky. Peníze dostanou také lidé, kteří se ne vlastní vinou ocitli v krizové situaci, například kvůli povodni, vichřici nebo požáru. Každý rok se setkáváme s případy, kdy někdo vyhořel a potřebuje pomoc," vyjmenovala ředitelka Diecézní charity ČB Michaela Čermáková.

Ze sbírky se také financují sociálně slabé rodiny v nouzi, zařízení pro mládež, azylové domy, hospice či projekt Adopce na dálku. „Myslím si, že je to lepší než třeba dávat peníze bezdomovcům na ulici. Pokud lidé chtějí pomoci, měli by raději volit cílenou podporu projektů, které mají smysl," doplnila Michaela Čermáková.

Každou skupinku koledníků tvoří tři králové a dospělý vedoucí. Ten někde může být zároveň jedním z králů. Všichni zúčastnění jsou dobrovolníci, charita je však získává poměrně těžko. „Musíme vysvětlovat, že to není žebrání. Nechtějí přece peníze pro sebe, ale pro jiné," vysvětlil zástupce ředitelky Roman Tlapák.

Podle biskupa Pavla Posáda při sbírce nejsou důležité jen vybrané peníze. „Obdarovaní jsou i koledníci. Potěší lidi, budou z toho mít zážitek a mohou na to léta vzpomínat," řekl.

Akce se uskuteční již potřinácté. Loni vynesla přes 3 miliony 800 tisíc korun. Zájemci mohou navíc sbírku podpořit po celý rok zasláním dárcovské SMS ve formě DMS KOLEDA na číslo 87 777 nebo převodem peněz na účet  číslo 66008822/0800 s variabilním symbolem 777.