Divočáci prý pořád září

Ještě téměř třicet let po havárii atomové elektrárny v Černobylu je u divočáků v Bavorsku zatížení zářením zřejmě vyšší, než jak se uvádí, píše deník PNP. Vychází to prý z měření bavorského svazu myslivců, k nimž veřejnost nemá přístup. „Tak bylo v roce 2013 u 140 složených prasat zjištěno zatížení přes 10 000 Bq/kg, což přesahuje povolenou normu 600 Bq/kg šestnáctkrát," uvádí list. Data měřicích stanic svazu shromažďoval do března Helmut Rummel v okrese Ga-Pa. „Lidé nevědí, co jedí. Chtěl bych, aby tato data byla veřejná," řekl agentuře DPA. Podle jeho zjištění bylo například jen v okrese Augsburg zastřeleno 88 divočáků s více než 10 000 Bq/kg, v regenské části Národního parku Bavorský les třináct z dvaceti.

Černé práce neubývá

Linecký ekonom Friedrich Schneider, podle deníku Volksblatt uznávaný expert na stínovou ekonomiku, míní, že Rakušané neshledávají na černé práci nic nesprávného. Nejčastěji si loni sjednávali řemeslníky „bokem" při stavebních úpravách (v 70 %, o osm procent víc než v roce 2013) a při opravách aut (20 %). Téměř tři čtvrtiny lidí uvedly, že bez „fušérů" by si dnes hodně věcí už nemohli dovolit. Že se jich tolik nabízí, tím je podle mnohých vinen stát, protože stanovil příliš vysoké daně. Zhruba polovina Rakušanů v posledních dvou až třech letech služby nějakého černého pomocníka využila. Schneider odhaduje, že letos podíl černé práce na hrubém domácím produktu potřetí za sebou stoupne, konkrétně na 21,35 miliardy eur (8,14 procenta). Státu unikají ročně dvě až 3,4 miliardy eur na daních a pojištění.

Hospodští stávkují

Četné hostince a restaurace v Bavorsku zůstanou v pondělí zavřeny na protest proti přibývání byrokracie, dokumentačních povinností a předpisů, píše PNP. Gastronomové se setkají v Mnichově k protestnímu pochodu pořádanému pod heslem „Volání o pomoc jedné branže". K jejich protestu se chtějí připojit i další profese – řezníci, pekaři aj.
Číše prý už přetekla uložením dokumentace v souvislosti se zavedením minimální mzdy. Už předtím ale restauratéři trpěli stále se rozšiřující „lavinou nařízení" – k evidenci pracovní doby a přestávek, k uvádění 26 alergenů v jídlech, v souvislosti s bezpečnostními předpisy, s ochranou zdraví a práce, první pomocí, požární prevencí, statistikami, daňovou dokumentací, vykazováním opatření proti černé práci, atd. Seznam těchto povinností, který Bavorský svaz hotelů přikládá k prohlášení ke stávce, má půldruhé stránky, uvádí list. To všechno prý zejména malé a střední, často rodinné, podniky nemohou zvládat…
Šéf svazu Ulrich Brandl pro PNP odhadl, že do stávky vstoupí každý desátý podnik. Myslí si, že mnichovského pochodu se zúčastní na 3000 protestujících.