V rodině reagovali promptně. Při stavbě domu umístili vypínače níž, vestavěli extra malou toaletu, židle upravili polstrováním a podestami, během let se naučili situaci zvládat a ochotně radí dalším rodinám s podobnými problémy.  Kromě dvojčat mají Lindingerovi 15letého syna Sebastiana, který je normálně vysoký. Na snímku je rodina při společném výletě do Vídně.

Známky nic neříkají

Linec - Rakouská ministryně školství Gabriele Heinrich-Hoseková chce nechat rodiče a učitele v létě rozhodnout o tom, zda by se děti do třetí třídy základní školy měly přestat známkovat. Číselné hodnocení by měl nahradit slovní popis. Vypovídací hodnota známek je už dlouho sporná, především i coby role přístupového klíče do vyšších škol. „Experti už mnohokrát prokázali, že výkonnost a uložené známky spolu málo souvisejí," píše deník OÖN. „Také postoj žáků k práci a jejich sociální kompetenci známky vyjadřují v nejlepším případě nesystematicky."

Na stovkách škol zkoušejí nový způsob hodnocení od přelomu tisíciletí. Aby známky na vysvědčení byly doprovázeny slovním hodnocením, to si mohla rozhodnout třídní nebo školská fóra. Úplné upuštění od číselného vyjádření bylo zatím jen pokusné.

Druhá nejteplejší zima

Letošní zima byla v Rakousku druhou nejteplejší za 247 let, kdy se teploty měří. Ještě tepleji bylo jen v zimě 2006/2007. Letošní průměrná teplota byla o 2,7 stupně nad dlouhodobou střední hodnotou. Zima 2006/07  byla teplejší dokonce o 3,4 stupně. Na třetím místě je zima 1997/98, která se odchýlila do plusu 2,3 stupně.  Klimatologům to potvrzuje trend oteplování posledních desetiletí.

Absolutně nejvyšší teplo této zimy v Rakousku bylo naměřeno 25. prosince na salcburském letišti – 19,1 stupně, největší mráz 28. ledna na Brunnenkogelu v Tyrolsku (3437 m n. m.) – mínus 20,7 stupně. Na severní straně Alp spadlo jen 50 až 60 procent průměrných srážek, na jihu naopak 250 procent. Celorakousky ubylo pět procent slunečního svitu. „Nejzamračenější" byla St. Andrä se 135 hodinami svitu, o polovinu proti průměru. Nad Weitrou naopak zářilo slunce 240 hodin, o 100 hodin déle než obvykle. Absolutně vedl Hahnenkamm se 390 hodinami.

Tlačili svůj vlak

Vlak Meridian regionální drážní společnosti BOB jedoucí na trati Kufstein – Mnichov nečekaně uvízl na rakousko-německé hranici. Tažný vůz typu Flirt musel nouzově brzdit a zastavil zrovna v přechodovém místě, které rozděluje německou a rakouskou trolej. Místo aby strojvedoucí vyčkal na diesellokomotivu, která by soupravu posunula, vyzval cestující a obsluhu, aby vláček přes kritické místo přetlačili, a ti to udělali. „Očividně to nebyl žádný kavalírský delikt," napsal deník PNP a citoval mluvčí drážní společnosti, podle níž cestující normálně nesmějí na trati mimo stanici vůbec vystupovat. Strojvedoucí byl údajně poté suspendován: mělo jít o staršího skoro „kmenového" zaměstnance firmy od Bad Tölzu, podle některých pramenů dokonce jednoho ze dvou jejích  ředitelů, který tehdy na mašině zaskakoval za kolegu…

Drží se piva

Zatím co ve většině evropských zemí konzum piva v posledních letech silně klesá, v Rakousku zůstává konstantní – loni na asi 107 litrech na občana. „Mění se ovšem pivní zvyky – tak například radler už má na výstavu podíl osm procent, nealkopiva 2,3 procenta," uvedly OÖN. V těchto segmentech ředitel koncernu Brau Union Markus Liebl vidí ještě velký potenciál, a bude jej prý třeba, protože spotřeba „normálního" piva klesá také u našich sousedů. „Je to společenský fenomen, pivo se přes den skoro nepije, k obědu si jej dává jen asi pět procent lidí," říká. Tady je právě prostor pro nealka. Podle Liebla bude během nadcházejících tří let bez alkoholu každé šesté rakouské pivo.

Brau Union zvýšil loni obrat o 2,1 procenta na 657,8 milionu eur a odbyt o 1,3 procenta na 4,86 milionu hektolitrů. Pivovary těžily zejména z horkého léta. Obzvlášť potěšen je Liebl tím, že přírůstky obratu v gastronomii byly vyšší než v obchodě – je to pozitivní znamení pro rakouskou pivní kulturu. Do restaurací šlo 40 procent odbytu, nepočítaje provozovny velkořetězců.

Plechovky pro všechny případy.Vyplechovkováno

V dolnobavorském Blaimbergu lemovaly o víkendu chodníky po obou stranách plechovky – bylo jich na dva tisíce. Zvyk je instalovat mnozí znají – známí a přátelé novopečených rodičů tak zdraví narození holčičky. Ta přišla i do rodiny Sichenederových. Taťka Christian poté vyzval svého známého Franze Grauppa z Haardorfu, o kterém věděl, že v nevyužitém seníku  skladuje právě spoustu plechovek. Má jich tam naházeno přes 4500 – přesný počet nezná, u 3500 prý přestal počítat. Jeho sbírka se uplatňuje právě při vítání holčiček do života až dvacetkrát do roka, jen letos už šestkrát – že jich má tolik, se rychle rozkřiklo. Schraňuje je od roku 2010. „Při narození mé dcery Ley měli kamarádi problém obstarat dost plechovek," říká v deníku PNP. Tak se k jejich sbírání rozhodl sám a rád je půjčuje i dalším…

Politici s aférami

Politické aféry nepropukají jen v Čechách, ale i v zemích ustálených demokracií, třeba v Bavorsku. Pasovský deník PNP tak průběžně publikuje v poslední době vývoj situace kolem okresního hejtmana Jakoba Kreidla (61) z Miesbachu. „Proslavil se" zejména loňskou oslavou narozenin, která stála 120 000 eur a kterou mu zaplatily téměř celou okresní spořitelna a okresní úřad. V prosinci mu univerzita bundeswehru odňala doktorský titul, když podle zkušební komise byla jeho disertační práce v obsáhlých pasážích opsaná. Po tlaku své CSU vydal prohlášení, že je ve stavu nemocných, po uzdravení bude muset na své zdraví víc dbát, a proto se rozhodl nevykonávat funkci hejtmana, i kdyby byl znovu zvolen. Sám totiž už ohlášenou kandidaturu nemůže stáhnout…  Před týdnem odstoupil z funkce předsedy sněmu bavorských hejtmanů.

Kromě toho Kreidl v době, kdy byl poslancem zemského sněmu, zaměstnával jako spolupracovnici svou manželku za 1500 eur měsíčně. „Praxe byla sice legální, ale tzv. příbuzenská aféra ve sněmu vyvolala masivní kritiku napříč stranami," uvádí PNP. Posléze prosákly informace, že výška budovy a sklon střechy v jeho nyní stavěném domě neodpovídají povolení a jedná se tedy o černou stavbu…

Aféra zaměstnávání příbuzných politiků skončila aktuálně v jiném případě dokonce rozsudkem. Poslanec SPD Harald Güller byl odsouzen ke 180 denním sazbám po 150 eurech za to, že v roce 2009 na dva měsíce zaměstnal syna své ženy z prvního manželství a 7500 eur jeho platu a sociálního pojištění proúčtoval z pokladny sněmu. Soudkyně šla nad návrh žalobce, který pro poslance požadoval trest 150 sazeb. Míní totiž, že obviněný jednal úmyslně.  Zaměstnávání vlastních nebo nevlastních dětí  na náklady státu mají poslanci zakázáno od roku 2000. „Bohužel jsem si neuvědomil, že nevlastní syn, kterého jsem neadoptoval, je podle zákona roven švagrovi," vysvětloval. „ Byla to chyba…"

Mladí se jim upíjejí

Počet hospitalizovaných mladistvých pro opilost stoupl v Bavorsku během dvanácti let více než trojnásobně, píše PNP. V roce 2012 to bylo 5683 pacientů. Celkově bylo klinicky ošetřovaných v souvislosti s alkoholem 53 002, což je za stejné časové období „jen" o 37,3 procenta víc. „V obzvlášť mnoha případech zněla diagnóza ,akutní opilost´," uvádí list.  „V roce 2012 byla zjištěna u 43,5 procenta těchto pacientů – u 23 082 osob. Ve srovnání s rokem 2000 je to vzestup o 167 procent."