„Začal jsem před čtyřmi lety s pěti lidmi, to se pak rozkřiklo a dnes mám v katechumenátu, v přípravě na křest, sedmdesát zájemců," říká farní asistent fary Sv. Marka Matthias List. V celé diecézi tento kurz podstupuje přes 100 adeptů, třikrát víc než před pěti lety. Většinou jsou to muslimští žadatelé o azyl.
„Jejich přijímání není ovšem výsledkem nějaké intenzivní misijní činnosti," pokračuje deník. „Katolická církev naopak staví těmto lidem na cestu vysoké překážky. Protože by jejich přestup k jiné víře mohl být hodnocen jako mimořádný integrační počin, chce být církev stoprocentně jistá, že tento akt nebude instrumentalizován. Jak List řekl, drží proto uchazeče v katechumenátu cíleně déle, aby viděli, zda je jejich motivace opravdová, zda se nejedná o křest naoko."
Biskupská konference stanovila už před rokem, že kurz má trvat nejméně rok. Církev se tak snaží potvrdit si, že uchazeč o křest to s křesťanskou vírou myslí vážně. Nikdy nesmí jít rozhodnutí člověka z tísně, řekl ve Volksblattu Paul Wuthe z Biskupské konference. Od tzv. masových křtů uprchlíků je i proto cíleně upuštěno.
Motivy k těmto rozhodnutím jsou různé. Pro lidi z krizových regionů je přitažlivost víry, která vyznává pokoj a lásku, přirozeně atraktivní, říká List. Pozoruje také odklánění se od islámu, jehož násilnost lidé osobně pocítili. Ti vidí křesťanství jako osvobození a nový začátek.
V přípravných kurzech ke křtu se opakovaně vrací téma strachu před následky apostasie, tedy odklonu od islámu. Korán totiž říká: Ti, kteří nevěří v Boha, ačkoliv předtím věřili, sklidí hněv Boží a mohou očekávat velký trest. Ten má sice přijít až ,na onom světě´ a koneckonců i křesťané přece věří v Boha, ale přesto v řadě islámských zemí přináší odstoupení od islámu drakonické pozemské tresty, v Pákistánu například i trest smrti. V Iránu hrozí muslimům, kteří konvertovali k jiné víře, doživotní vězení, pokračuje deník. Když na toto téma přijde v katechumenátu řeč, adepti křtu mají více než o sebe strach o příbuzné a známé, kteří zůstali ve vlasti. Mnozí se s odstoupením od islámu proto nesvěřili ani vlastní rodině.
Na faře sv. Marka loni o Velikonocích pokřtili kurát Franz Harant (vlevo) a asistent List křesťanku konvertující z islámu (foto).

Rakušan na Temži

Po třech porážkách za sebou chce osma Cambridge v neděli při tradičním "Boat Race" v Londýně konečně porazit rivala z Oxfordu. „Obzvlášť motivován bude při tom více než dvoumetrový a mimořádně lehký 24letý Linečan Clemens Auersperg v barvách Cambridge. Nejen že chce vítězstvím korunovat sportovní kariéru, ale chce také ,pomstít´ oddílového kolegu Alexandera Leichtera, který loni s posádkou Cambridge prohrál téměř o 20 sekund," píše deník OÖN. Auersperg tehdy neuspěl v tvrdé kvalifikaci o složení osádky této univerzity a za béčko Cambridge pak prohrál v B-finále.
Letos je Cambridge u bookmacherů na rozdíl od loňska lehkým favoritem a Auersperg má tedy šanci vyhrát jako první Rakušan v historii slavný závod. „Plusem navíc je, že štrok Oxfordu Constantine Louloudis, který svou loď třikrát za sebou vedl k vítězství, už v osádce chybí," pokračuje list.
K regatě OÖN přidávají pár zajímavostí. Poprvé se duel dohodnutý dvěma kamarády-studenty rivalizujících univerzit jel v roce 1829. V roce 1877 byl dosud jediný „mrtvý" závod. Podle legendy opilý rozhodčí usnul pod stromem, když lodě projížděly cílem. Když ho probudili, vyhlásil nerozhodný výsledek. V roce 1912 se při silném větru poprvé potopily obě lodě a závod musel být opakován. V letech 1990, 1991 a 1993 vesloval za Oxford Matthew Pinsent. V roce 1992 vynechal a téhož roku získal zlato na olympiádě v Barceloně. Pak vyhrál zlato z OH ještě třikrát a stal se Sirem. V roce 1998 vytvořila Cambridge dodnes platný traťový rekord 16:19 minuty, tedy průměrem 24,9 km/h. Roku 2003 vyhrál Oxford nejtěsnějším rozdílem jedné stopy, tedy asi o 30 cm. Roku 2012 musel být závod přerušen kvůli muži plavajícímu v řece, prý takto protestujícímu proti „elitářskému myšlení" v Anglii.

Nájemné stoupá

Průměrné nájemné v Rakousku loni poprvé překročilo sedm eur za metr čtvereční - stouplo na 7,14 eura, píší OÖN. Měsíčně platili sousedé za pronajatý byt včetně provozních nákladů průměrně 474,6 eura. V roce 2004 to bylo 351 eur a průměr za metr 5,29 eura. Mezi spolkovými zeměmi jsou přitom značné rozdíly. Nejméně platili nájemníci v Burgenlandsku (5,36) a v Korutanech (5,71), nejvíc v Salcburku (8,66) a ve Vorarlbersku (8,11). V Horních Rakousích to bylo 6,67 eura.

Kardinál Marx.Láskou proti teroru?

Předseda Německé biskupské konference kardinál Reinhard Marx vyzval k tomu stavět proti nenávisti teroristů Islámského státu křesťanskou lásku, zaznamenala PNP. „Dimenze zla přesahuje to, co si můžeme představit," řekl při kázání v Mnichově. Otázkou je, co proti tomu dělat. „Jako první mne napadají policejní a politická opatření. Síle zla lze nakonec ale čelit jen plnou silou lásky," uvedl.
Atentáty v Bruselu je zhrozen a ujistil, že se cítíme spjati se všemi obětmi válek, násilí a teroru. Křesťanství ale viníkům vychází naproti velikonoční vírou: „Bůh vytvořil Velikonocemi současně novou sociální síť, k níž připojujeme naše osobní liky´," řekl. Křesťané se mají proti nenávisti, vytěsňování a xenofobii takto stavět každodenně.

133 vražd v Bavorsku

Loni se stalo v Bavorsku 133 vražd, o 18 víc než předloni. 95,5 procenta z nich bylo objasněno. Celkově došlo ke 19 220 násilným trestným činům, což je zhruba na úrovni roku 2014. Výrazně ubylo pouličních těžkých ublížení na zdraví (5187 proti 5413), zabití (237 proti 280) a loupežného vydírání (372 – 401). Zvýšil se počet ublížení na zdraví s následkem smrti (11 – 6), znásilnění a sexuálního útisku (853 – 825). Přistěhovalci se dopustili 82 násilných trestných činů.
Poklesl počet případů tzv. pouliční kriminality – o 6300 na 106 130 deliktů. Méně bylo krádeží motorových vozidel (1878 – 2113). Stoupl počet majetkových deliktů včetně padělání (12 114 – 11 597). Nejvýrazněji se zvýšil počet počítačových podvodů (7765 – 5327). Víc bylo drogových deliktů (41 166 – 38 939). Policie zabavila 41,2 kg kokainu, 190,8 kg hašiše, 314,7 kg marihuany, 65,1 kg amfetaminu, 145 182 konzumních jednotek ecstasy a 14,9 kg pervitinu. Počet drogových mrtvých se zvedl ze 251 na 314.
Méně bylo krádeží prostých (185 250 – 194 099) a vloupání (7480 – 8210). Kvóta objasnění stoupla z 15,1 na 15,9 procenta.
V Dolním Bavorsku bylo spácháno 3917 trestných činů na 100 000 obyvatel.