Obzvlášť drtivě zasáhla bouře „císařský" Bad Ischl. „Ani nejstarší občané něco podobného nepamatují," píše linecký deník OÖN a cituje okresního velitele hasičů z Gmundenu Stefana Schiendorfera: "Deset minut, to byla hotová zkáza světa." Během nich bylo vyvráceno více než tisíc stromů, potoky vystoupily z koryt, sklepy se ocitly pod vodou. „Bylo to jako hurikán. Někdo nám zavolal od Wolfgangsee, že se něco blíží, ale přišlo to příliš rychle, už jsme nemohli reagovat. Předzahrádku máme zdemolovanou, ale jsou to naštěstí jen věcné škody," uvedl „C. k. dvorní hospodský" Max Hofbauer. Připomněl, že padly i více než 200 let staré stromy v parku. Zásahové složky se musely k nejvýrazněji postiženým místům probojovávat, cesty byly blokovány stromy a zaplaceny.

Rakouští oblíbenci

S odstupem největší důvěře veřejnosti se z kapitánů průmyslu u našich sousedů se „přes jeho ,zatočení´ s radou pracujících v televizní stanici Servus", jak poznamenal deník OÖN, dál těší šéf Red Bullu (a majitel sportovních klubů, okruhu F1 atd.) „Didi" Dietrich Mateschitz ze Salcburku. Ve druhém čtvrtletí si výrazně polepšil Christian Kern, tehdy ještě šéf Rakouských drah, který chce ale dál svou image budovat v politice a ne v ekonomice. Podle procent „dobrých mínění" za druhý kvartál (v závorce I. čtvrtletí): 1. Mateschitz 58 (58), 2. Hannes Androsch 35 (33), 3. Christoph Leitl 30 (29), 4. H. P. Haselsteiner 27 (24), 5. Christian Kern 26 (17), 6. Alexander Wrabetz (generální ředitel televize ORF) 20 (19), 7. Brigitte Edererová (předsedkyně dozorčí rady ÖBB) 15 (14), 8. Erich Foglar (předseda odborů) 13 (14), 9. Andreas Treichl (Erste) 13 (13), 10. Wolfgang Eder (VÖEST) 12 (12). Pořadí nejoblíbenějších u Hornorakušanů: Johann Kalliauer (AK) 31 (36), Rudolf Trauner (WK) 29 (28), F. Gasselsberger (Oberb.) 17 (19), Heinz Schaller (RLB) 15 (15), Axel Greiner (Industrie) 14 (15).

Kousali do citronů

Za nedovolenou rychlost kousnutí do citronu.Zdroj: Deník/repro PNP„Kdyby si mohli vybrat, mnozí by ve středu dopoledne nejspíš raději zaplatili pokutu, než se vystavit této nepříjemné scéně – jak jinak označit situaci, stanout před dvaceti dětmi a částečně s nuceným úsměvem, částečně se ,psím pohledem´ jim muset vysvětlovat, proč že zrovna jeli tak rychle," popisuje pasovská PNP středeční dopravní akci policie v Burghausenu. Má za geniální její nápad doprovodit ji dohledem školáků, učitelů a kolemjdoucích.

Policisté uspořádali preventivní akci s názvem "Citron a čokoláda" mimo jiné před školou Johannese Hesse. Měřili rychlost, ale bez obvyklého výstupu rozdávání pokut. Šlo o to pozitivní příklady odměnit sladkostí a negativní příslovečným „kyselým jablkem" - v tomto případě museli neukáznění řidiči před očima celé třídy druháků kousnout do plátku citronu, rozvádí list.

Musela se tomu podrobit i žena, která úsekem s povoleným maximem 30 km/h projela o čtyři kilometry rychleji. Kdyby šlo o peníze, vyvázla by díky pětikilometrové toleranci radaru, ale dětem musela s patrným pocitem trapnosti vysvětlovat, že se asi zrovna nepodívala na tachometr. Do citronu už ale kousla s úsměvem a culili se i školáci a policisté.

Společně na hranici

Sousedé utužují přátelství.Zdroj: Deník/reproČtyři obce sousedících regionů, Schwarzenberg a Julbach z Mühlviertlu a Breitenberg a Neureichenau z Dolního Bavorska, se k upevnění přátelství už potřetí sejdou 22.-24. července ve Schwarzenbergu ke slavnosti "Drent & Herent", což v tamním nářečí znamená „u nich a u nás". Jak řekl starosta pořádající obce Michael Leitner, nebude to žádná klasická slavnost v pivním stanu, ale společné pobytí s muzikou a kulturou. Nedělní budíček kapel ze zúčastněných městeček a hostů má podle něho zahrát na 500 muzikantů. Počty prý ale nejsou u této akce důležité, jejím centrem je setkávání se. Vedle turistické kooperace, jako třeba muzeí Adalberta Stiftera z bavorského Lackenhäuseru a ze Schwarzenbergu, se tradičně sportuje, atd.

Myšlenka slavnosti dvou zemí se zrodila před třemi roky. Vždycky ji pořádá jedna ze čtyř sousedících obcí. Po Julbachu a Neureichenau jsou letos na řadě kapela, hasiči a „klub kožených kalhot" ze Schwarzenbergu. „Podle Waltera Bermanna z Neureichenau mají být brzy zapojeny i sousedící české obce," pokračují OÖN.

Na snímku jsou zleva starostové Leitner (Schwarzenberg), Plattner (Julbach), Rührl (Breitenberg) a Bermann (Neureichenau).

McDonald´s platí dobře

Koglerovi dodávají i Donaldům.Zdroj: Deník/reproRudolf a Sandra Koglerovi chovají v Tragweinu v okrese Freistadt, na statku, který rodině patří už 200 let, 65 dojnic. Před pěti lety do jejich ustájení investovali půl milionu eur. Rodinný podnik dnes drtí nízké nákupní ceny mléka. „Rok jako tento nás stojí 50 000 eur," říká Kogler v OÖN. Proto dál nemohou investovat. Mléko je dnes levnější než za otcových časů, to přece nemůže být, míní.

Kromě produkce mléka Kogler má své krávy i na maso. Je jedním z asi 12 000 chovatelů, kteří skot dodávají řetězci McDonald's. Projekt „Donaldů", zájmového sdružení „Rind" a zpracovatelského podniku OSI Food Solution běží už dvanáct let. „Zemědělci dostávají až o sto eur za krávu víc," říká mluvčí McDonald´s Ursula Rieglerová. Podmínkou účasti v programu je členství u veterinární zdravotní služby spojené mimo jiné s pravidelnými kontrolami.
McDonald's má za důležité informovat konzumenty, že maso v jeho burgrech pochází z Rakouska, pokračují OÖN. „To je tady důležité téma," potvrzuje Rieglerová. Své dodavatele chce firma proto odpovídajícím způsobem honorovat.

OSI dodává řetězci ročně asi 6500 tun masa. Pro McDonald´s jsou zpracovávány přední čtvrtky, vysvětluje manažer z Ennsu Andreas Greisinger: Zbývající části skotu jsou prodávány velkoobchodům nebo gastronomii. „Tak se může klidně stát, že žebírka v restauraci pocházejí ze stejné krávy jako fašírka u McDonald´s," píše deník.

Z Ennsu zásobují hovězím nejen fast-food řetězec, ale také třeba maďarské odběratele, jejichž maso prý z 95 procent pochází rovněž z Rakouska.
Kogler své krávy nedodává ve velkém, prodává prý ty, které prodat může, tak asi do deseti kusů za rok. „Extra pro řetězec je nekrmíme," říká.