Neigert loni v září dělal zhruba 200 plakáty reklamu své výstavě pavouků a hmyzu v Landsbergu. Tamní psycholog dr. Dieter Trautmann ho obvinil, že tím „fyzicky a psychicky zranil jiné lidi", uvedl list. Podle Trautmana jde rozhodně o ublížení na zdraví, a tak zažaloval.
„Týdny a měsíce se nic nedělo. Pak psycholog udělal další krok – po dlouhém hledání našel advokáta, který ho v ,pavoučím´ sporu zastupuje. Mnichovský doktor práv Lutz Libbertz, který si udělal jméno jinými skurilními případy, podal začátkem března na státním zastupitelství v Augsburgu na Neigerta trestní oznámení," pokračuje deník. „Praví se v něm, že vystavovatel zasáhl svou reklamou i všechny lidi s fóbií na pavouky a donutil je ke konfrontaci s obrazy těchto členovců. Plakáty byla rovněž ohrožena obecná bezpečnost silniční dopravy, protože fobici neměli na křižovatkách možnost uhnout pohledem z těchto obrazů."

Sám se už nebojí…Zdroj: Deník/repro PNP

Sergio Neigert nad tím podle PNP je kroutí hlavou a nevzrušuje se. Dopis státního zástupce, podle něhož má v budoucnu od takového plakátování upustit, jednoduše ignoroval a zahodil do koše, řekl pasovskému deníku. Kdyby prý skutečně mělo dojít k procesu, vešel by do jednací síně s úsměvem. Z pozornosti, kterou vyvolal u nadregionálních médií, má radost – pro něho to byla optimální a neplacená reklama.
Už asi sedm let cestuje po zemi se svou výstavou velkých pavouků a hmyzu. Publiku prezentuje kolem 400 preparátů a 120 živých zvířat, mezi nimi také největší druh sklípkana na světě. Říká, že nechce provokovat, naopak - jeho cílem prý je fobikům pomoci. „Měl jsem před pavouky taky vždycky strach. Když jsem se s nimi konfrontoval, obavy se ale ztratily," uvádí. K tvrzení o ohrožení bezpečnosti dopravy svými plakáty míní: „Když má někdo takový strach, měl by řidičák rovnou odevzdat…" Na plakátech není podle něho nic odpudivého. „Jsou koneckonců taky lidé, kteří mají strach ze psů. Mají se kvůli tomu zakázat všechny plakáty se psy?!" glosuje.

Psycholog Trautmann to vidí jinak. „Lidé s arachnofóbií se často neodvažují dát své obavy veřejně najevo," řekl v rozhovoru s PNP. Podle něho fóbií z pavouků trpí každá druhá žena a kolem deseti procent mužů. Mnoho z nich je mezi jeho pacienty. Když se prý plakáty na výstavu ve městě objevily, jedna žena si troufla vyjít z bytu jen s doprovodem… „Byla ve způsobu svého běžného života extrémně omezena, a právě to je ublížení na zdraví," míní.
Zda k procesu dojde, o tom rozhodne státní zastupitelství v Augsburgu. „Oznámení došlo. Jeho trestněprávní relevanci prověřujeme," řekl vrchní žalobce Matthias Nickolai. PNP pak uzavírá, že Trautmann má v úmyslu žalovat i město Landsberg, které vyvěšení těchto plakátů povolilo.

Bez je zahradní rostlinou roku

„Pro Kelty byl sídlem bohů, sedláci si říkali, že musí smeknout, když jdou kolem něj, a pro dnešní zahrádkáře je nenáročnou okrasnou rostlinou," představují OÖN bez, který byl zvolen zahradní rostlinou roku 2017. Plně s tím souhlasí i biozahradník, publicista Karl Plomberger z Vöcklabrucku. Vyzdvihuje, že bez je různorodější, než se myslí. Kvete v různých barvách, různobarevné a různě utvářené má i listy. Může stát v zahradách jako velký strom, jako drobný soliter, k ozdobě či ke sklizni. Je to domácí zahradní rostlina s více hodnotami. Voňavé květy nejsou jen pastvou pro oči, ale nabízejí nektar pro včely a jiný hmyz a velmi jednoduše se nechají zpracovat na sirup, popisuje list. Plody dozrávají na sklonku léta a chutnají jako žahour nebo šťáva z bezinek. „Bez nepotřebuje žádnou péči – úplně mu stačí zemina, která nevysychá a kterou občas obohatíme kompostem," uzavírá deník

Sousedům zdraží bydlení

S prvním dubnem zvyšují v Rakousku opět směrné hodnoty pro výpočet nájemného, píše linecký Volksblatt. Dvě třetiny domácností, na které toto kritérium dopadá, jsou ve Vídni, kde se nájem zvýší o 3,5 procenta – z 5,39 eura na 5,58 eura měsíčně za metr čtvereční užitné plochy. „Směrná hodnota měla být navýšena už loni, jako každý druhý rok, ale politici chtěli ušetřit 300 000 nájemníků," uvádí list. „Jednoroční posun zdražení ušetřil dotčeným domácnostem průměrně 150 eur za rok."
Sazba reguluje smluvní nájemné ve starých domech, které bylo uzavřeno po 1. březnu 1994. Ve Vorarlbersku hodnota stoupla z 8,28 na 8,57 eura, v Solnohradsku na 7,71, ve Štýrsku na 7,70, v Tyrolsku na 6,81, v Korutanech na 6,53, v Horních Rakousích na 6,05, v Dolních Rakousích na 5,72, v Burgenlandsku na 5,09 eura za metr čtvereční.

Dálniční „známky" bez lepení?

Od prosince možná mnozí Rakušané skončí s lepením a seškrabáváním dálničních známek – klasickou formu dokladující splnění povinnosti vlastníka vozidla má doplnit digitální viněta, píše Volksblatt. Novelu by měla koncem dubna projednat Národní rada, v polovině května Spolková rada.
Od listopadu by „digitálka" mohla být objednávána i online a přes viaApp dálniční společnosti Asfinag, od poloviny příštího roku bude k dostání i v trafikách, na pumpách a v autoklubech. Při pořízení bude registrována na poznávací značku vozidla. Její cena bude stejná jako u nálepek. Kupec si může určit, od kdy má platit, což má význam zejména u desetidenních či dvouměsíčních variant.
Zda to které vozidlo digitální „vinětu" má, může zjistit kdokoliv přes veřejně přístupný registr, pokračuje Volksblatt. To projektu předem přivolalo kritiku ochránců dat, ale ministerstvo dopravy ujišťuje, že ve zmíněném registru bude přezkoumatelné jen to, zda vozidlo bylo registrováno, nikoliv to, komu patří.

Čekání na fotku prezidenta

Rakousko stále ještě nemá ve školách oficiální portrét nového prezidenta Alexandera Van der Bellena, ale jeho kancelář ujišťuje, že fotografie už je v produkci, napsaly OÖN.
Dodávají, že Van der Bellen složil slib před dvěma měsíci. Od té doby je 73letý prezident velmi aktivní – navštívil Curych a Berlín, tančil na plese v opeře, jmenoval novou ministryni. „Jen jedno ale leží očividně relativně ,hluboko´ v agendě naší hlavy státu – oficiální snímek pro školy," píše list.
„Před objektivy plachý" prezident tak vyvolává hádanky – co teď dělat?! Má až do obdržení autorizované fotografie Van der Bellena ve třídách dál zdravit žáky a učitele jeho předchůdce s krásným fotoúsměvem? Nebo je lepší starý portrét nechat z plochy zmizet podle motta Odvaha k pauze? zamýšlí se linecký denik. Přidává zjištění ze střední školy v Goethově ulici, kde se rozhodli pro druhou variantu. Vedle státní vlajky a podobizny zemského hejtmana nechali mezeru. Podle ředitele Christiana Armbrustera zvažovali vypomoci si nějakou jinou Bellenovou fotografií, ale nakonec objednali tu oficiální. „Doufáme, že nejpozději do maturit dorazí," dodává ředitel.

Loví z moře uprchlíky

Buschheuer zachraňuje běžence z moře.Zdroj: Deník/repro PNP

Humanitární organizace pomoci "Sea Eye" Michaela Buschheuera z Řezna (na snímku) bude moci v budoucnu zachraňovat z tísně na moři ještě víc běženců, píše PNP. Získala totiž druhou záchrannou loď.
Podle našich dřívějších informací jde o „dvojče" Sea Eye, 26 metrů dlouhý, asi 60 let starý, kutr z bývalé rybářské flotily NDR s názvem Seefuchs – Mořská liška. V dubnu má vyplout ze Stralsundu směrem na Středozemní moře, od května by posádka měla vytahovat na palubu uprchlíky u libyjských břehů. „Loni Sea Eye podle vlastních údajů zachránila z tísně na moři 5568 lidí. Minulý týden pak naložila asi 450 lidí ze zcela přeplněných člunů," píše list.
Postup organizace ostře kritizuje řada německých politiků, také ministr zahraničí Sebastian Kurz.