V pondělí se mají otevírat obálky s nabídkami stavebních firem na dům s pečovatelskou službou v Sezimově Ústí.

Terezínské ghetto očima dítěte aneb Pluto nám zachránil život je název besedy s pamětnicí holocaustu Michaelou Vidlákovou, členkou předsednictva Terezínské iniciativy, kterou si mohou zájemci poslechnout v úterý od 18 hodin v oddělení českokrumlovské Městské knihovny pro dospělé. Jde o neobyčejný příběh. Michaela Vidláková jako šestiletá holčička vnímala transport do koncentračního tábora Terezín úplně jinak než dospělí.

Ve středu se od 18 hodin v táborském společenském centru Univerzita koná beseda se zástupci města o chystané úpravě a rekonstrukci hlavní dopravní tepny Tábora Budějovické ulici.

Na veliký Dětský den na Olšině 2017 se sjede množství dětí z jižních Čech ve čtvrtek od 8.30 do 13.30 hodin. V areálu rekreačního zařízení Olšina u Horní Plané bude připraveno 30 zajímavých stanovišť. Děti se mohou těšit na soutěže, tvořivé dílny, lesní pedagogiku, sokolníka s dravci, simulátor WRC a čtyřkolky, ukázky výcviku loveckých a policejních psů, prezentaci vojenské techniky a zbraní, ukázky leteckých modelářů, zemědělskou a lesnickou techniku a mnohé další.

Ve čtvrtek v 15 hodin začíná v klášterním kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích vernisáží první stálá výstava haptických modelů v našem kraji. Expozice pro zrakově postižené a osoby upoutané na invalidní vozík vystavuje předměty, které lze vnímat hmatem. Díla budou popsána Braillovým písmem. Odpolednem budou provázet českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a děkan Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Michal Vančura. Výstavu můžete navštívit denně od 10 do 18 hodin. Vstup bude zdarma.

Pasování budoucích prvňáčků, kteří v září nastoupí do Základní školy TGM ve Vimperku, se chystá ve čtvrtek ve vimperském Městském kulturním středisku. Budoucí prvňáčci tam přijdou se svými rodiči, chybět nebudou ani jejich nové paní učitelky a o pasování se postarají žáci osmých tříd. Začíná se v 15.30 hodin.

Ve čtvrtek se od 9 do 17 hodin koná v Táboře na náměstí T. G. Masaryka Vesmírný den. Bude zde mobilní planetárium či simulátor stavu beztíže, v botanické zahradě bude připravena planetární stezka. Zájemci budou moci navštívit hvězdárnu a pozorovat Slunce.

V sobotu mohou lidé na jindřichohradeckém letišti zhlédnout ukázky práce záchranných složek. Začíná se ve 13 hodin. Na programu jsou mimo jiné ukázka zásahu u letecké havárie, výsadky pomocí padáků, ukázky zásahu u dopravních nehod například autobusu s osobním autem nebo kynologické činnosti.

Milevské muzeum připravilo na sobotu od 18 do 21 hodin muzejní noc s bohatým programem. V něm budou pohádky v podání loutkového souboru Nitka z Písku, renesanční Musica vagantinum z Plzně či milevský kouzelník Milan Hrtoň. Děti si budou moci na soutěžní stezce v muzeu vyzkoušet třeba i skládání střepů. Zlatým hřebem bude ochutnávka fazolové polévky uvařené podle receptu z roku 1430. Návštěvníci budou mít možnost také zalistovat milevskými novinami ze třicátých let minulého století, potěžkat si historické zbraně či prohlédnout dobová platidla.

Spolu na jedné planetě, to je název multikulturního festivalu, který se uskuteční v sobotu od 13 do 19 hodin v kempu na Podskalí ve Strakonicích. Připraven bude pestrý program navazující na projekt Poznej svého souseda.

Českobudějovická firma Bosch plánuje na sobotu kromě dne otevřených dveří také Open Air festival, který přivede na náměstí Přemysla Otakara II. známé tváře z hudební branže. V 17.30 hodin tam zazpívá Janek Ledecký. Po něm v 19.15 h vystoupí skupina Portless. Kapela Support Lesbiens se po roce 2012 rozpadla a členové založili tuto hudební skupinu. Následovat bude koncert popových Mandrage z Plzně. Na festival mohou přijít i nejmenší návštěvníci, a to od dvou hodin.

Také v sobotu se ve Veselí nad Lužnicí koná od 10 do 18 hodin Fler jarmark. Budou zde tvořivé dílny a prodej ručně vyrobeného zboží.