Orličtí si zvolili prezidenta jednoznačně. Karlu Schwarzenbergovi tady dalo svůj hlas 93 lidí, což je více než padesát procent.„Dalo se to čekat, není to nic překvapivého. Dá se říct, že zavládl patriotismus. Přece jen Orlík a Karel Schwarzenberg patří k sobě. Je to hlavně jeho osobností, lidé ho tu mají rádi," okomentoval výsledek voleb starosta obce Jiří Štrajt. Zároveň předpokládá, že i v druhém kole prezidentských voleb ho přijde podpořit hodně místních.

Podle předsedkyně volební komise Evy Hanzelínové byl o prezidentské volby větší zájem než o kterékoli jiné. „Chodí všechny generace, hodně i mladí," řekla.

„Myslím, že dost místních bude volit Karla Schwarzenberga. Jeho rodina tady zaměstnává hodně lidí," zmínila v pátek odpoledne členka komise Zdena Papírníková.

Podle Lenky Keřlíkové je rozhodující také to, že obec navštěvuje. „Lidé ho znají osobně a podle toho, co jsem slyšela, je milý a vstřícný. To také hraje roli," doplnila.

Na druhém místě v Orlíku nad Vltavou skončil Jan Fischer s 27 hlasy, třetí je Miloš Zeman s 23 hlasy. Volební účast v obci byla 65,71 procenta.

V Dešné na Dačicku přišlo k urnám tradičně málo lidí

Na Jindřichohradecku se k urnám v prvním kole volby prezidenta dostavilo 47 328 voličů, tedy 62,9 procenta všech oprávněných. Největší účast byla zaznamenaná v obci Žďár, a to 87,34 procenta, naopak tradičně nejméně lidí k urnám přišlo v Dešné na Dačicku, a to necelých 42 procent. Zvítězil zde Miloš Zeman 36,98 procenta hlasů. Druhý byl Jan Fischer a propadl naopak Karel Schwarzenberg, který získal 5,02 procenta hlasů.Jako po drátkách šlo také okrskovým komisím sčítání hlasů. Pouze v jednom okrsku se museli vrátit k přepracování výsledků, protože omylem zadali druhé kolo volby.

Ve většině míst byl největší nápor voličů v pátek do 16. hodiny, kdy šli lidé od autobusů a z práce. Druhá vlna byla v sobotu hned ráno, když občané vyrazili nakupovat.

V řadě obcí byly výsledky zajímavým překvapením, například v Horních Němčicích na Dačicku nikdo nevolil Karla Schwarzenberga.Obecně na Dačicku měl více příznivců Miloš Zeman a na druhé straně na Třeboňsku voliči dávali přednost knížeti.

Chtějí lanovku na Smrčinu, tak volili Zemana

Čtyři sta třináct lidí bylo na seznamu voličů v malé šumavské obci Nová Pec. K volbám jich přišlo něco přes polovinu, přesně 240. Valná většina z nich (114) dalo svůj historicky první hlas v prezidentských volbách Miloši Zemanovi. Důvod? Právě on je milovníkem Šumavy.Potvrdil to i starosta obce Jakub Koželuh. Také on volil Miloše Zemana. Věří tomu, že Zeman bude mít jako prezident větší vliv na vývoj Národního parku Šumava a ochranu přírody vůbec. „Miloš Zeman říká, že ty lesy tady by měly produkovat dřevo, a tím dát lidem práci. Před příchodem parku dřevovýroba zaměstnávala na sedm set lidí. Nejdůležitější jeho myšlenka pak je propojení Nové Pece a rakouského lyžařského areálu novou lanovkou," tvrdí Koželuh s tím, že jen stavba by zaměstnala desítky místních lidí.

Obec je totiž v tomto případě strategickým partnerem pro budoucího provozovatele lanovky. Vlastní pozemky, kde by mělo být nástupní místo na lanovku. „Budeme trvat na tom, aby provozovatel lanovky zaměstnával místní lidi," vysvětlil Koželuh. Právě v lanovce na Smrčinu vidí nejen starosta další rozvoj obce a její přežití vůbec. Podle předběžných odhadů by lanovka na Smrčinu mohla přinést práci více než stovce obyvatel. To je asi jediný způsob, jak také zabránit tomu, aby lidé z šumavské obce odcházeli pryč. „Ještě před deseti lety jsme měli minimálně o devadesát obyvatel více. Kvůli tomu, že nemají práci, se stěhují pryč," dodal.

Filmové Hoštice přesvědčení Zdeňka Trošky nevzrušilo

Malá obec u Volyně, kterou proslavila trilogie letních komedií Slunce, seno… prožila historicky první veřejnou volbu prezidenta bez viditelných otřesů. „Nedělo se tady nic, čím by byly volby u nás výjimečné," řekla v sobotu těsně před jejich koncem předsedkyně komise Květa Cikhartová.Názor místních neovlivnila ani skutečnost, že místní rodák, režisér Zdeněk Troška, před volbami veřejně podporoval Jana Fischera. „Je to vzdělaný člověk s přehledem, a navíc mladý. Věřím, že se do druhého kola probojuje," řekl před volbami režisér.

Tip mu ale nevyšel. Jan Fischer se do druhého kola prezidentských voleb neprobojoval a v Hošticích skončil se 14 hlasy na třetím místě.

To, že Zdeněk Troška pomáhal Fischerovi, v Hošticích moc lidí ani nevědělo. Ti, kteří o jeho iniciativě slyšeli, ale radost moc nejevili. „Zastávám názor, že každý se má držet svého. Nechápu, proč se pan Troška montoval tímto gestem do politiky. Já se stejně rozhodla volit podle svého a dala jsem hlas Karlu Schwarzenbergovi," uvedla mladá žena, která ale svoje jméno říct nechtěla.

Ze 132 voličů přišlo k volbám 87 lidí, což představuje účast 65,91 procenta. Filmové Hoštice tak budou dál slavné kromě zmíněné trilogie ještě tím, že na místním hřbitově, pod obrovských kamenným kloboukem, odpočívá král české country music Michal Tučný, od jehož smrti letos 10. března uplyne 18 let.

Genius loci Edvarda Beneše asi zafungoval

Z okna volební místnosti na úřadu je na dohled vila a hrob druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Také jeho portrét na zdi naváděl voliče, kudy se k urně dostanou. Přesto by v Sezimově Ústí chtěli na Hradu raději více pravicovou osobnost.Nejvíce hlasů totiž od voličů získal kníže a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg, celkem si ho vybralo 1211 lidí. Kromě Tábora už jinde v okrese více než tisíc hlasů nezískal.

Možná ale blízkost prezidenta Beneše, který s Ústím spojil život, zafungovala na volební účast. Pouze Sezimovo Ústí a Chýnov dokázaly mezi městy okresu přeskočit hranici 70 procent. Byť Ústí pouze o devět setin procenta. Se 70,09 procenta dosáhla volební účast mezi městy druhé nejvyšší příčky.

„Určité fluidum Edvarda Beneše tu je," připouští volička Miroslava Šafrová, která si ale vybírala mezi ženami. V době, kdy tu Benešovi trávili čas, žila s rodiči v Pardubicích. Do Ústí se dostala až v roce 1957 s manželem, jenž sem dostal umístěnku. „To ještě žila paní Hana, ale nikdy jsem ji tady neviděla," dodává Miroslava Šafrová.

Svou kandidátku vybírala pouze srdcem, hlas dala té podle sebe nejskromnější, která při volbě sama sebe hlasem ani nepodpořila. „Když ho nedala sama sobě, řekla jsem si, že jí ho dám já."

ODS nedostala v Boleticích ani jeden hlas

Šestačtyřicet procent obyvatel Vojenského újezdu Boletice a přilehlého Květušína či Polné dalo svůj hlas Miloši Zemanovi. O silně levicovém zaměření Boleticka svědčí i fakt, že Přemysl Sobotka, kandidát ODS, nedostal jako jediný z kandidátů ve vojenském újezdu ani jeden hlas.Mezi ty, kteří vhodili svoji obálku do urny Miloši Zemanovi, patřil například čtyřiasedmdesátiletý Jan Sadloň. „Jsem tady od sedmapadesátého roku. Na Šumavu, na Vlčí jámy u Lenory, jsem tehdy přišel jako svazák budovat pohraničí," zavzpomínal Jan Sadloň. Šumava a posléze nedaleký Květušín už se mu poté staly celoživotní láskou i prací.

„Jsem zvědav. Teď se ukáže, co my Češi vlastně chceme. Co znám lidi kolem sebe, všichni jdou volit," řekl těsně poté, kdy vhodil obálku do urny v budově velitelství další volič, Karel Němec. Sám byl prý mile překvapen skladbou kandidátů a jejich různorodostí. „Překvapil mne třeba Miloš Zeman, to musí být velký zápřah pustit se do něčeho takového v jeho věku," dodal Karel Němec s tím, že svůj hlas dal Vladimíru Franzovi.

Boletický vojenský újezd také patří mezi ty volební regiony, které navštívily kontroly. Podle předsedy tamní volební komise Oldřicha Fröhlicha byly hned dvě. Jak z krajského úřadu, která hodnotí připravenost a vybavenost volební místnosti, včetně povinných náležitostí, tak kontroly policejní, jež má za úkol monitorovat klidný průběh voleb. Vše bylo v pořádku.