Rodiče Hany v pátek vyrazili na ministerstvo zahraničních věcí do Prahy. To však nemělo o dívkách, které unesli ve středu v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, žádné nové informace. Pachatelé Češky unesli z mikrobusu, v němž byly v doprovodu místního policisty.

„Samozřejmě je to pro nás hodně těžké, pro mě i pro naši maminku. Určitě nejhorší je nejistota, že nevíme, co s nimi je," řekla v rozhovoru pro Český rozhlas sestra druhé unesené pětadvacetileté Antonie z Kladna.

Na sociální síti Facebook vznikla v pátek stránka na podporu obou Češek nazvaná Hanka a Tonča domů, během několika hodin měla přes pět set fanoušků.

Kateřina Slabová z Písku byla v Pákistánu s manželem před dvanácti lety. „Šlo zhruba o tři čtyři týdny. Tedy velmi krátkou dobu na to, aby člověk zemi mohl nějak poznat. Sami jsme ale udělali zkušenost, při které jsme si takříkajíc naběhli a cítili se ohroženi. Nechci ale generalizovat. Potkali jsme tam skupinu Čechů, kteří měli naopak jen pozitivní zkušenosti," řekla Kateřina Slabová.

Jak dnes telefonicky sdělil zástupce českého zastupitelského úřadu, k únosu se zatím nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv. Podobné incidenty jsou v oblasti ale poměrně časté a hlavním cílem pachatelů bývá výkupné.

Ženy přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky, řekl ve středu agentuře AFP ministr vnitra provincie Balúčistán Akbar Husajn Durrání. Podle něj byly ženy z místa únosu odvezeny i s policejní eskortou v terénním automobilu, z něhož únosci později policistu vyhodili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset.

Vzkazy pro Hanku a Tonču

Toničku dobře známe a tak doufáme že se už brzo vrátí i s Hankou domů! Kája Hejčová

Držte se děvčata a věřte, že se v pořádku dostanete zpátky domů. Hodně síly a víry! Zdena Ročáková

Z Facebooku Hanka a Tonča domů