„Naši mají chatu u Temešváru u Orlické přehrady, takže tam znám všechna zákoutí ještě z dětství a mládí. Věděl jsem přesně, co chci, a tak zbývalo jen ta místa v lese najít," vylíčil Radek Beran. Už loni si místo pochvaloval: „Musí se vybírat podle toho, po čem loutky chodí, tady je mech a malá tráva, jinde sice jsou krásné lesy, ale tráva vysoká," řekl v létě pro Deník. Natáčelo se také v Borečnici (osada u Čížové), kde měl v borovém lese Malý Pán svůj domeček, u zmíněného Temešváru (malá obec v okresu Písek, leží nedaleko Vltavy a Podolského mostu), u Nových rybníků, ale také u středočeské Dobříše a například poušť vznikla v lomu u Nového Strašecí na Rakovnicku.

Vodičem postavy zvané Drtič byl Pepíno Vondráček.

A nejproblematičtější záběr? Podle režiséra to byl ten, kdy pošťák zachrání Malého Pána z ohně. „Samotný odjezd pošťáka na motorce jsme točili asi sedmadvacetkrát, na to Temešvár nezapomene," smál se Radek Beran na předpremiéře filmu, která se konala v kině Portyč v Písku už v neděli 3. května. Kromě toho naznačil, že by se v budoucnu mohlo z filmového Malého Pána stát také loutkové představení. „Byla by škoda loutky dál nevyužít, protože jsou opravdu hezké," doplnil režisér. Výtvarníkem snímku je talentovaný František Antonín Skála, syn slavného otce. Film byl natočen podle knihy Lenky Uhlířové, která před šesti lety získala nominaci na cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Hudbu do filmu dodal Milan Cais ze skupiny Tata Bojs.

Hlasy loutkám propůjčili známí herci. Malého pána namluvil Saša Rašilov, který se písecké předpremiéry také zúčastnil. „Byl jsem kvůli tomu osloven už asi před rokem a strašně rád jsem to přijal," řekl herec. Dabovat loutkový film je podle něho těžší než hraný film. „Loutky nemají mimiku, proto je to složité," vysvětlil Saša Rašilov.

Filmový plakát.Malý Pán (2015)DĚJ: Malý Pán si žije v domečku v Duté hoře. Jeho poklidný život skončí ve chvíli, kdy se mu zdá sen o tajemném domě, v němž najde, co mu schází. Protože nemá pocit, že by mu něco scházelo, rozhodne se přijít záhadě na kloub. Vydá se za Prázdnou hlavou, aby mu poradila, kde dům najde. Prázdná hlava se potřebuje napít jiskřivé vody z jezerního ostrova, bez ní mu nedokáže poradit. Začíná dlouhá cesta Malého Pána, která je zábavná, místy nebezpečná a strašidelná a hlavně zdánlivě nekonečná.
Režie: Radek Beran
Scénář: Lumír Tuček
Producent: Jakub Červenka
Výtvarník: František A. Skála
Hudba: Milan Cais
Mluví: Malý Pán (Saša Rašilov), Prázdna hlava (Valérie Zawadská), Rybabice (Zuzana Bydžovská), Muří noha (Tatiana Vilhelmová), Mistr Drobný (Vladimír Javorský), Promodral (Miroslav Táborský), Mechanický datel (Miroslav Krobot), Drzý Zmetok (Pavel Liška) aj.