Při ranním krmení ošetřovatelé narazili na neznámé zvíře. „Po porovnání kresby srsti s databází, kterou si národní park udělal při intenzivním fotomonitoringu,  se ukázalo, že je to rys žijící ve volnosti, pojmenovaný Ricco,“ píše deník PNP. „Byl už šestkrát vyfotografovaný.“

S povolením dolnobavorské vlády byl rys ve výběhu uspán foukačkou. Zjistilo se, že je to kocour narozený pravděpodobně v roce 2010, váží 17,5 kilogramu a jeho zdravotní stav se zdá být v pořádku.„Zvíře bylo označeno čipem a po aplikaci budicích přípravků bylo vypuštěno do volné přírody."

Proč se rys „vloupal“ do obory? „Protože nyní je doba páření a zřejmě mu zavoněla nějaká rysí dáma ve výběhu,“ řekl ředitel parku Franz Leibl deníku PNP.

Tvrdě proti automatům

K razii finanční policie proti nelegálním výherním automatům ve Welsu  (Deník informoval) se  vrací  linecký list OÖN. Během čtyř dnů policisté odhalili u benzinových pump, v kavárnách, restauracích a sázkových kancelářích 201 přístrojů. S patnácti provozovateli je vedeno správní řízení.

Organizátor tohoto dosud největšího zátahu na automaty Peter Weldy vypočítává: „V Horních Rakousích je v provozu zhruba 4000 zakázaných automatů. Každý umístěný v dobré poloze  má měsíční obrat mezi 5000 a 8000 eury. Majiteli z toho zůstává tisíc až dva tisíce.“

Připomíná, že mnoho přístrojů je upraveno tak, aby zprvu dávaly vyšší výhry a přilákaly tak hráče. Když pak vykáží požadovaný obrat, výhry klesnou.

Provozovatelům ilegálních automatů hrozí  peněžité tresty až 22 000 eur a další sankce včetně trestního stíhání za daňové úniky. 

Zabavené přístroje byly zapečetěny a ponechány předběžně na místě. „Tak je alespoň zajištěno, že nebudou nahrazeny dalšími,“ říká Weldy v OÖN.

Země cyklistů

Hornorakušané loni najezdili o všedních dnech 355 milionů kilometrů na kole, tedy 9000krát kolem Země. „Tak si ušetřili 37 milionů eur za benzín a zabránili úniku 71 000 tun oxidu uhličitého,“ píší OÖN. S čísly přišel Dopravní klub Rakouska (VCÖ). Jsou prý podchycena automatickými počítači dopravního provozu a průzkumy mobility.

Rozvoj klub přičítá úsilí spolkové země a obcí o lepší infrastrukturu stezek, tomu, že řada zaměstnavatelů své pracovníky motivuje k takovéto dopravě do práce, že lidí více dbají  o své zdraví – a také rostoucím cenám pohonných hmot. 

VCÖ vypočítává příklad úspornosti ježdění na kole. Kdo má do práce pět kilometrů a stokrát za rok pojede na kole místo autem, ušetří na benzínu kolem 110 eur.

Pomůže stát obětem nehod?

CSU požaduje státní bolestné pro rodiny obětí nehod. Nejbližší příbuzní usmrcených a těžce zraněných mají mít nárok na odškodnění, míní v PNP bavorská ministryně Beate Merková a poslanec bundestagu  Stephan Mayer.  Politici CSU chtějí návrh zákona předložit bundestagu. „Chceme dát zákonem najevo, že se naše společnost solidarizuje s lidmi, kterým bylo způsobeno těžké utrpení, a snaží se vyčerpat všechny možnosti, aby jim poskytla alespoň symbolicky zadostiučinění a spravedlnost,“  řekli oba politici.

Zase proti Temelínu

Některá témata jsou v německé politice, jak patrno z předchozího odstavce, nová, jiná jsou ale omílaná donekonečna. Tak Zelení v bavorském zemském sněmu zase jednou vyzvali vládu, aby předložila Evropské komisi formální stížnost proti chystanému postupu české vlády při povolovacím řízení výstavby dalších dvou bloků temelínské elektrárny. „Česká vláda se zjevně rozhodla provést v rámci probíhajícího řízení o vlivu stavby na životní prostředí pouze právně bezvýznamné informační jednání s občany v Německu,“ prohlásil v deníku PNP pasovský poslanec Eike Hallitzky. Formální námitky podle něho mají být naopak projednány jen v řízení v Čechách, čímž prý ČR porušuje mezinárodní právo. „Vzhledem k přeshraničnímu nebezpečí temelínských reaktorů především pro obyvatele východního Bavorska nemůže Bavorsko přijmout ignorování mezinárodního a evropského práva českou vládou,“ tvrdí zase jednou poslanec.