S "Close To" začal už před lety a časem k tomuto řešení ztratili odpor i jeho kolegové. Soud v Linci je v tomto směru průkopníkem. „Že projekt účinkuje, dokládají průzkumy mezi žáky autoškol – převážná většina ještě po měsících může líčení přednášejících do detailu interpretovat, jejich příběhy se jim ,vpalují´ do paměti," píše list. 80 procent posluchačů je schopno je převyprávět ještě za půl roku. Soudce Eichinger mluví o dvojitém efektu – řidiči si reflektují svůj čin, začátečníci jsou konfrontováni s možnými následky.
Přednášky "Close To" si už v Horních Rakousích vyslechlo 4750 žáků autoškol. Projekt podporuje zemský rozpočet. Letos je plánováno 35 akcí s nákladem 11 500 eur.
OÖN přibližují jednu z přednášejících. Jasmina Cehicová před rokem způsobila po požití alkoholu nehodu, při níž byli těžce zraněni dva lidé. Soudkyně jí dala na vybranou – buď vysoká pokuta, nebo přednášení v autoškolách. Vybrala si druhou možnost. „Má přirozený vypravěčský talent. Když popisuje, jak se po srážce probrala z bezvědomí a první, co vnímala, byl ,odporný zápach airbagu´ , než si uvědomila, že motor jejího Nissanu Micra po nárazu jen o pár centimetrů minul její nohy, promítají se hrozivé obrazy těch okamžiků do hlav posuchačů," líčí OÖN.
Dodávají, že deset povinných přednášek tato matka pětiletého syna už dávno absolvovala – a dobrovolně pokračuje. Podle deníku to pomáhá žákům autoškol i jí samotné. „Vyprávěním se mi to zase vrací. Po každé přednášce je nehoda zase pár dnů živá," říká.
Od havárie dluží 16 000 eur a je v privátním konkurzu, ale je smířena. Říká: „Když něco takového prožiješ, nesníš ani rumovou pralinku před jízdou autem…"
K článku o „Close To" OÖN zmiňují množství nehod s vlivem alkoholu, o nichž průběžně informují, a konkretizují, že také onen 34letý z Helmonsödtu, který v pondělí vjel do protisměru 41letému českému řidiči kamionu a způsobil tak těžkou nehodu (náš list informoval), měl v krvi 1,88 promile… Dodávají, že v roce 2013 bylo v Horních Rakousích při 446 nehodách s alkoholem zraněno 621 lidí.

Doma mluví jinak

234 000 žáků rakouských škol má jinou mateřskou řeč než němčinu. Je to 21 procent všech dětí. Ve Vídni je jich dokonce 46 procent, nejméně v Korutanech (11 %). Největší podíl mají na zvláštních školách (31 %). Na národních školách je jich 27 %. Na vídeňských základních školách mluví jinou řečí dvě třetiny žáků.

Nemocně tlustí

„Kdo to čte, je pravděpodobně tlustý," píše lékař Burkhard Jahn z Hannoveru ve své nové knize „Tlustý konec". „Odmítá ,zlehčující´ termíny jako ,plnoštíhlý´ či ,buclatý´ a tvrdí, že zmirňování, soucit, shovívavost postiženým otylým jen škodí," píše a vysvětluje, že jako lékař je povinen mluvit otevřeně…
V deníku OÖN vysvětluje, že lidé jsou tlustí proto, že „jídlo hladí duši". Problémem ale není množství, ale chybné složení stravy - tlouštku dělají především sacharidy. Roli hrají také geny, ale více než z poloviny může svůj stav člověk ovlivnit.
Na otázku, čím tlustí trpí, říká: „Žádná skupina společnosti není tak diskriminována jako otylí, například v zaměstnání nebo při volbě partnera. Obzvlášť brutální je to pro školní děti s nadváhou." Nadváha také zvyšuje rizika onemocnění vysokým tlakem, cukrovkou apod., trpí celý pohybový aparát. Zejména břišní tuk vytváří hormony podporující záněty. Tlustí mají vyšší riziko rakoviny…
K „umění shazovat" míní: „Hubení často říkají, že je otázkou disciplíny. Tak jednoduché to není. Nejde jen o změnu na talířích, v mnoha případech jde o změnu v duši, v myšlení. Je třeba najít příčiny, proč je člověk tlustý. Ke kořenům se lze dobrat při vyšetření hypnózou, k cíli mohou vést i skupinové terapie a mentální trénink."
Na otázku, proč knihu napsal, odpověděl: „Před 15 lety jsem poznal svou manželku. Pro ni je váha celoživotním tématem, protože patří k lidem, kteří od přírody snadno přibírají. Není tlustá, ale musí o to bojovat, dokud může myslet. Ta pro mne toto téma senzibilizovala…"
OÖN pak k tématu přidávají, že celosvětově trpí nadváhou 1,4 miliardy lidí, z toho třetina zmnožením tukové tkáně. Ročně na následky umírá 2,8 milionu lidí. Ve státech EU se počet takto postižených od osmdesátých let ztrojnásobil. Podle studie OECD je 12 procent Rakušanů chorobně otylých. V Německu je to 15 procent, v USA 34 procent.

Ilustrační foto.Proti policejním nočním

Bavorsko kapitulovalo a chce dobu služby svých policistů upravit podle směrnice, kterou už před 12 roky vyhlásila Evropská unie. Ta zakázala dvanáctihodinové noční a dvě směny v jednom dnu – mezi nimi mají mít policisté minimálně jedenáct hodin odpočinku, píše PNP.
Plánem nejsou bavorští policisté moc nadšeni. Zemský předseda jejich odborů Hermann Benker si přeje pružnější úpravu s výjimkami. Kriminální komisař Siegfried Kapfer, místopředseda dolnobavorského odborového svazu, upozorňuje, že zejména pendleři se často snaží svou službu absolvovat co nejrychleji, i tím, že absolvují dvě směny za den. „Když dojíždím z Bavorského lesa do Mnichova nebo Landshutu, pak den takto vyšetřený hraje roli," říká. Jinak je na tom kolega, který bydlí vedle stanice… Podle odborářů by si realizace opatření vyžádala víc personálu, ale ten není. Z plánů ministerstva na přizpůsobení se EU akceptují jen maximum 48 hodin služby týdně.