Alternativní elektřiny přibývá

Linec – Od účinnosti zákona o ekologické výrobě energie postavili v Rakousku 365 větrných turbín s celkovým výkonem 1015 MW. Jen loni jich přibylo 144 o výkonu 411 MW. „Tak razantně to ale dál nepůjde, branže trpí nízkou cenou elektřiny a kritizuje politiky – podpora hnědouhelných a atomových elektráren je prý špatná cesta," píše list Volksblatt. Podle ředitele IG Windkraft Stefana Moidla jsou vinny nadměrnou výrobní kapacitou v Evropě fosilní elektrárny, nikoliv větrné. Cena elektřiny na trhu, která poklesla z pěti na 3 až 3,5 centu za KWh, je podle něho politicky řízena.
„V Rakousku se branže nicméně ještě může radovat, v uplynulých třech letech se výkon větrných elektráren zdvojnásobil, investice dosáhly 1,7 miliardy eur," uvádí deník. Dnes je ve státě 1016 turbín s výkonem 2095 MW. Pokud by byly všechny připojeny do sítě, za rok by vyprodukovaly 4,5 TWh elektřiny a pokryly tak 7,2 procenta spotřeby. Statisticky může vítr zásobovat 1,3 milionu průměrných domácností. Skutečný jeho podíl na výrobě je 4,2 procenta (voda 55,5, fosilní paliva 23 procent). 10 procent je importováno, 6,5 procenta dodává biomasa, malý zbytek fotovoltaika a geothermika. Letos se počítá s přírůstkem kapacity větrných elektráren v Rakousku o 390 MW.

Starosta uvařil azylantům.Starosta vařil azylantům

Slavnostní tabulí, kterou sám osobně připravil, překvapil starosta Viechtachu Franz Wittmann žadatele o azyl, kteří jsou ubytováni v hostinci Brandl v Neunußbergu v okrese Regen, píše deník PNP. S radním Edwinem Schedlbauerem hostinu nachystali k Vánocům, jak je podle juliánského kalendáře slaví mnozí ortodoxní křesťané na závěr šestitýdenního přísného půstu. O svém prvním vánočním dnu pak rodiny opulentně slaví. Mezi běženci v Neunußbergu je také pět mladíků z Eritreje, kteří jako ortodoxní křesťané postní pravidlo striktně dodrželi. Na středu pak hobbykuchař Wittman připravil u Brandlů pro 20 lidí řecký jehněčí eintopf a jehněčí pečínku dochucenou arabským kořením, popisuje list. Uchazeči o azyl podle listu s velkým úsilím starostovi v kuchyni pomáhali, loupali brambory, krájeli cibuli a česnek a míchali, dodává.

3500 psů v Norimberku

Ilustrační foto.V norimberském veletržním centru bude o víkendu přehlídka psí krásy, soutěž o mezinárodního šampiona CACIB. Je k ní přihlášeno 3500 psů všech ras z celé Evropy. Doprovází ji odborné výstavy 80 dodavatelů nejrůznějších doplňků chovu a návštěvníky čeká bohatý rámcový program, v němž mj. psi předvedou své schopnosti. Hledán bude také nejkrásnější veterán a nejhezčí pes dne, soutěžit v ovládání psů budou děti do devíti let, atd. Loni přehlídku navštívilo 19 000 lidí.
V sobotu budou o tituly soutěžit v různých skupinách mj. teriéři, špicové, severské rasy, čau-čau, baseti, beaglové, zlatí retrívři, labradoři, kokři, pudli, mopsi, čivavy, afghánští chrti, v neděli kólie, ovčáci, bernardýni, boxeři, dobrmani, atd. Speciální titul získá také nejchytřejší voříšek. V doprovodném programu budou psi s páníčky společně tančit, závodit v agility, schopnosti předvedou záchranní psi.

Znásilnil českou řidičku kamionu

Dva a půl roku odnětí svobody dostal u Okresního soudu v Traunsteinu 35letý německý řidič nákladního auta z okresu Rottal-Inn za znásilnění české kolegyně (31) loni 22. srpna na parkovišti poblíž B15 u Haagu v okrese Mühldorf, napsal deník PNP. Odsouzen byl i za úmyslné ublížení na zdraví. Nejprve trval na tom, že šlo o oboustranně dobrovolný akt, ale po dokazování na závěr hlavního líčení se doznal s tím, že je mu líto, že zřejmě ženu špatně pochopil. Obhájce jeho přiznání vysoce cenil, pro ženatého otce dvou dětí prý jistě nebylo lehké, a je mu prý také jasné, že se bude muset podrobit sexuálnímu léčení, například jako doplněk podmíněného trestu.
Podle deníku musela česká řidička na parkovišti vystoupit. Když do svého tahače znovu nasedla a zahleděla se do mapy, obžalovaný ji přepadl. Chytil ji za vlasy, bil ji a hodil ji na lůžko za sedadly. Po jejím znásilnění odjel do zaměstnání ve spedici v okrese Altötting. Žena okamžitě vyrozuměla policii a ta muže zadržela ještě při mytí vozidla. Majitel firmy ho vyhodil, dodává PNP.
Soud s poukazem na zranění poškozené, psychické následky útoku a ponižující způsob provedení činu uzavřel, že šlo o těžké znásilnění. O věrohodnosti výpovědi ženy ani v nejmenším nezapochyboval. „Že obviněný nakonec vyšel s tak nízkým trestem, tomu vděčí narovnání s obětí, jehož součástí bylo 5000 eur bolestného," uvádí list. „3500 eur předala jeho obhájkyně v hotovosti zmocněnci poškozené, zbytek jí bude odsouzený poukazovat po 100 eurech měsíčně." Senát přihlédl k doznání, byť pozdnímu, protože tak nemusel být zadán další znalecký posudek, k němuž by poškozená opět musela přicestovat. Přihlédl také k okolnosti, že poškozená dál vykonává povolání řidičky kamionu, dodává PNP.