Předsedkyně poslaneckého klubu a bývalá ministryně zemědělství Renate Künastová takový den označila za báječnou příležitost vyzkoušet si, jak bychom se mohli živit bez masa a salámů, a dodala, že vegetariánsky vařit je totiž víc než vynechat maso.

Podporu návrhu Zelených vyjádřili sociální demokraté a svazy ochrany životního prostředí, odmítnutí a ostrá kritika přišla od Unie, Svobodných, německého svazu zemědělců a odborů v gastronomii. „Jakékoliv poručníkování svéprávným občanům odmítáme," vzkázala přes mluvčího ministryně výživy Ilse Aignerová (CSU).  Podle generálního sekretáře CDU Hermanna Gröheho je návrh dalším stavebním kámenem „k zelené spolkové republice zákazů".  Bavorský ministr zemědělství Helmut Brunner, šéf konference zemských ministrů, řekl, že jeho cílem je „svéprávný spotřebitel, který sám rozhodne, co je správné". Potřebujeme prý příklady a ne stále nové předpisy, dodal a poznamenal, že v kantýně jeho úřadu je denně nabízeno nejméně jedno vegetariánské jídlo. Mluvčí svazu zemědělců mínil, že Zelení svým návrhem  „vsugerovávají, že maso je nezdravé", a tak tomu prokazatelně není.

PNP poznamenávají, že takový „Veggie-Day", který mají už dlouho ve volebním programu, Zelení nechtějí rozhodně nařídit státní mocí ani jiným tlakem, jak řekla Göring-Eckhardtová. Podle pasovského listu jí zhruba polovina Němců denně kus masa nebo uzenin.

Na okraj: Mnozí starší Češi si v této souvislosti vzpomenou na bezmasé dny u nás za komunismu, které se ovšem týkaly i bufetů, jídelen a restaurací. Jestli se nemýlíme, šlo rovněž o čtvrtky…

Kapři obři na Dunaji

V Dunaji mezi Jochensteinem a Aschachem chytají nyní rakouští rybáři i více než desetikilové kapry. „Byli vyplaveni z velkých chovných rybníků v Bavorsku," říká zemský rybmistr  Siegfried Pilgerstorfer. Dalším pozitivem povodní podle něho je, že velká voda pročistila nádrže a toky a zmizely z nich ryby, které do Dunaje nepatří, napsal deník OÖN.

Na druhé straně je nejistá budoucnost například jediné samoreprodukující se populace jeseterů malých u Engelhartszellu. „I ti byli splaveni a můžeme jen doufat, že najdou cestu zpátky," říká Pilgerstorfer. Záplava ale mohla odnést ryby i sto kilometrů, a pak se kvůli přehradám vrátit nemohou. Vyplavovaný písek a další stržený materiál zranil sliznice a kůži četných ryb. Podle rybmistra je ztracen celý ročník. Mnoho ryb vynesených na břehy uhynulo po opadnutí vody. Profitovali ale sumci, kteří se dostali do pískoven třeba u Eferdingu. V Attersee se po povodních výrazně rozmnožili pstruzi, marény či jeseteři obecní, vyplavení z chovu v St. Gilgenu. Jeho majitel má škodu 125 000 eur.

Nebezpečné statky

Na hornorakouských statcích dochází denně průměrně o něco víc než ke třem pracovním úrazům. Obzvlášť „výživné" jsou letní měsíce, tedy fáze sklizňových prací, píše deník OÖN.

Podle Josefa Striegla, vedoucího regionální kanceláře pojištění zemědělců, zaznamenali loni sousedé historicky nejméně úrazů při práci a nemocí z povolání. Z uznaných 1272 úrazů skončilo dvanáct smrtí. V roce 1997 bylo případů 2180 a 17 mrtvých, před deseti lety 1532 a 14. Hlavními příčinami úrazů jsou podle Striegla stres, hektika a závislost na počasí. Zemědělské stroje jsou sice z velké části bezpečnější, ale určitý potenciál nebezpečí samozřejmě představují dál. Pojišťovna navštěvuje s celým balíčkem preventivních opatření včetně praktických porad s experty ročně přes 700 provozů.

Rozprášili drogový kruh

Protidrogovým kriminalistům okresu Freistadt se podařil velký zásah. „Už od začátku minulého roku byli na stopě dvěma mladíkům (17 a 25), kteří po léta obchodovali s nejrůznějšími drogami ve velkém stylu," napsaly OÖN. „V začátku tohoto roku se protidrogovému oddělení podařil velký úlovek – dopadli staršího z nich, který s autem jezdil nápadně často do Čech a do Vídně, při setkání se třemi Maďary v Badenu. Chtěl vyměnit LSD za 200 gramů pervitinu, který Maďaři schovávali za airbagem. Cizince policie zatkla, nezaměstnaného domácího prozatím nechala na svobodě. Když potom v březnu prohledala byty obou kumpánů, našla velké množství různých drog, mezi nimi konopí, LSD, pervitin, heroin a další. Mladíky zatkla a obvinila. Starší měl do Rakouska dovézt z Čech a Maďarska celkem 2500 dávek LSD, dále konopí a amfetamin. Jeho tehdy 16letý partner měl prodat kolem deseti kilogramů marihuany. Celková prodejní hodnota představuje podle policie zhruba 200 000 eur."

V průběhu vyšetřování bylo obviněno dalších 170 osob, sedm z nich bylo zatčeno. Mladší dealer už byl pravomocně odsouzen k 30 měsícům vězení, 10 z toho nepodmíněně, druhý se proti trestu tři a půl roku odvolal.

Mistr basy

Velký talent od sousedů.S maximálním počtem bodů vyhrál Julian Schlootz (14) z Pasova celospolkovou soutěž „Mládež muzicíruje". „Nejprve se zamiloval do sametově svůdného tónu nástroje po přejetí smyčcem a temného ,klong´ po brnknutí prstem do struny," popisuje jeho začátky deník PNP. „K tomu přistoupila barva jeho prvního nástroje, šestidesetinové basy pro děti s jedovatě zeleným ,travním´ povrchem."

Tehdy bylo Julianovi šest a už začínal vystupovat. Dnes je žákovi Auerspergova gymnázia ve Freudenhainu čtrnáct a vyhrál celoněmeckou soutěž talentů v kategorii kontrabas. „Právě absolvoval zkušební hru v Bavorském zemském mládežnickém orchestru a na podzim s ním bude moci vystoupit při Festivalu národů v Bad Wörishofenu v Allgäu společně s hvězdným houslistou Davidem Garrettem," uzavírá PNP.

Méně odsouzených

V Bavorsku bylo loni pravomocně odsouzeno 121 876 lidí, z toho 19 procent žen. Je to o tři procenta méně než v roce 2011. Jen 3994 osob bylo obžaloby zproštěno, 23 770 stíhání bylo zastaveno.

Počet odsouzených mladistvých ve věku od 14 do 18 let poklesl o 13,8 procenta na 7691, ve věku 18 – 21 let bylo potrestáno 12 111. Při téměř každém čtvrtém případu šlo o trestné činy v silniční dopravě.