V době bouřky téměř celou loď zalévaly vysoké vlny. V pátek ráno připlula do Marbelly z 200 námořních mil vzdáleného Cádizu loď firmy Mantop, která je uzpůsobená na bagrování písku. Záchranný tým získal poslední povolení a okamžitě se začalo s bagrováním.„Loď Elmar Dos bude teď 24 hodin denně bagrovat písek z okolí lodi,"řekl Dvorský, který na místě záchranné práce koordinuje.„Nejprve se vybagruje třímetrová jáma po pravoboku lodi. Poté se k La Grace přidělají na tento bok 4 vaky (každý o výtlaku 5 tun). Potápěči udělají díry pod kýlem, kterým protáhnou popruhy na druhou stranu. Pak se La Grace převrátí na druhý bok a stejné vaky se přidělají i sem. Následně se kolem lodi vykope obrovský „bazén". To bude rozhodující okamžik, tady se ukáže, zda loď plave, ale hlavně to umožní dostat se zespod k ulomenému kýlu," vysvětlil Dvorský, s tím, že pak se speciální hmotou utěsní díry mezi žebry. Po tomto zajištění lodi se začne před La Grace kopat kanál, který se bude za lodí svévolně zanášet, tímto kanálem vyvleče remorkér La Grace z mělčiny na volné moře a dál do loděnice, kde se začne s opravou lodi. Jen cena vyproštění a odvlečení lodi se přitom odhaduje na 2 – 10 mil. Kč.

Tým musí pracovat velmi opatrně.„Stále je nebezpečí, že se La Grace může rozlomit nebo potopit, pak by celá záchrana přišla vniveč,"má obavy Dvorský. Věří však, že se vše podaří. Ohromnou sílu a podporu mu dodávají fanouškové z celého světa.

Zatímco Dvorský s 11 dobrovolníky bojují o záchranu lodě fyzicky přímo na místě, na dálku je z Česka podporuje klub přátel lodi La Grace. Tomu se za týden od vyhlášení akce na podporu La Grace, podařilo na účtu shromáždit přes milion korun, určených k záchraně této unikátní české lodě.„Jsme velmi vděční za jakoukoliv pomoc a jsme velmi rádi, že osud lodi není zdejším lidem lhostejný. Všem moc děkujeme za podporu, velmi si ji vážíme,"uvedla mluvčí klubu La Grace Lucie Forštová.

Česká školní plachetnice La Grace ztroskotala v noci z 25. na 26. října ve španělském letovisku Marbella, při své cestě na Kanárské ostrovy, kde měla strávit zimní sezónu. V té době byla pod vedením smluvního kapitána Jiřího Pacáka.

La Grace je pojmenována podle lodi pobělohorského exulanta, rodáka ze středočeského Mšena Augustina Heřmana. La Grace dva roky stavěly stovky dobrovolníků v Egyptě. Její kýl se vody poprvé dotkl 5. prosince 2010. Slavnostní evropský křest proběhl 1. května 2011 v Řecku.

Hlavní konstruktér lodi Jihočech Dan Rosecký informoval Deník, že loď už se podařilo dostat na vodu a že pluje. „Už je v pohybu, loď vlečou, pluje sama," řekl v úterý Dan Rosecký.

Ohledně další budoucnosti lodi ale Rosecký upozorňuje, že opravy budou velmi nákladné. „Záleží na tom, jak bude poškozená. Vůbec netušíme, kolik to bude stát," dodal Rosecký s tím, že půjde o miliony korun a možná až o desítky milionů korun. „Odtáhnout jsme ji museli," zdůraznil Rosecký. Podle španělského práva totiž loď ztroskotanou na pobřeží po patnácti dnech mohou nechat úřady odstranit.