Žalobce Roman Tibitanzl při čtení obžaloby uvedl, že další dosud neustanovení spolupachatelé potom karty padělali a použili je k neautorizovaným internetovým transakcím či opakovaným výběrům peněz z bankomatů v několika peruánských městech.

Získali přes 550 tisíc korun, výběr dalších zhruba 630 tisíc korun skončil ve stádiu pokusu. „Obžalovaní byli členy organizované skupiny působící ve více státech," poznamenal státní zástupce.

Krasimir Dimitrov Mitov ve včerejšího zahájení neúčastnil a předsedkyně senátu Olga Smrčková vyloučila jeho věc k samostatnému projednání a rozhodnutí. Obžalovaný má totiž od roku 2012 úřední zákaz vycestovat z Bulharska a proto požádal, aby soud předal věc do jeho domoviny.

Na lavici obžalovaných usedl pouze komplic Tsvetan Sashev Tsvetanov (45), jehož se týká jeden z 11 bodů obžaloby.

Podle státního zastupitelství to byl právě on, kdo kontroloval Dimitrovem nainstalované zařízení a manipuloval s ním tak, aby z toho pachatelé měli užitek. Tohoto muže viní obžaloba ze zločinu neoprávněného opatření a padělání platebního prostředku ve formě spolupachatelství, přečinu výroby a držení padělatelského náčiní a zločinu podvodu, dílem ve stádiu pokusu. Protože svým jednáním způsobil škodu značného rozsahu, hrozí mu při prokázání viny osm až dvanáct let vězení.

Obžalovaný využil svého práva a odmítl vypovídat. Stejně tak se nevyjadřoval k soudkyní čteným výpovědím desítek poškozených. Všechny měly něco společného. Nikdo z obětí neregistroval u bankomatu cokoliv podezřelého.

Přesto mnozí rychle přišli o tisíce korun, vybraných na druhém konci světa. Není bez zajímavosti, že poškození většinou přicházeli o částky kolem 15 tisíc korun. Česká spořitelna klientům peníze vrátila, do řízení o náhradě škody se sama připojila s nároky za víc než 565 tisíc korun.

Třeba svědek Václav V. řekl, že přišel k napadenému bankomatu zkontrolovat zůstatek a nevšiml si ničeho zvláštního. Když pak později kontroloval stav účtu, přišlo mu, že nějaké peníze chybějí. Konkrétně se jednalo o 15 327 korun. Zpočátku to přisuzoval běžným platbám.

„Pak mi pracovnice spořitelny sdělila, že jsem se stal obětí skimmingu. Podle výpisu z účtu se z něj v jediném dni uskutečnilo sedm dílčích výběrů na několika místech 
v Peru. O další týden později spořitelna uznala reklamaci
a peníze mi vrátila. Nic jsem nehlásil," popisoval svědek Václav V.

Hlavní líčení pokračuje

Jiný případ: Tresty 8 – 8,5 – 9,5 roku
Z útoku na nejméně 25 bankomatů ve Velké Bíteši, Brně, Českých Budějovicích, Strakonicích, Blatné, Písku, Plzni či Táboře se nedávno zpovídali u krajského soudu Bulhar Stefan Gerov (31) a Rumuni Gabriel Rafael Osolos (37) a Narcis Dumitru Deaconu (41).

Obžalovaní nainstalovali do hrdel bankomatů lišty s elektronickým záznamovým zařízením, které načítalo data z platebních karet klientů, 
a kamery mířící na klávesnice, které zaznamenávaly PIN kódy.

Získaná data posílali jiným členům skupiny do zahraničí. Ti na jejich základě vyráběli padělky platebních karet a další lidé z nich poté vybírali 
z bankomatů v Jakartě, v Sao Paulu, Mexiku, na Tchajwanu, Singapuru či v Macau.

Krajský soud všechny tři uznal vinnými jako členy organizované skupiny působící ve více státech. Usvědčovalo je částečné doznání Osolose, ale také vybavení zajištěné při domovních prohlídkách, záznamy bezpečnostních kamer bank, na nichž jsou obvinění dobře rozeznatelní, a další důkazy.

Senát uzavřel, že obžalovaní přijeli do ČR za jediným účelem – získávat data klientů peněžních ústavů. Vytipovali si vhodné bankomaty, k jejichž zneužití byli vybaveni sadami snímacích zařízení. Měli rozdělené úkoly, postupovali vždy stejně.

Rozsudek padl začátkem října loňského roku. Stefan Gerov (31) dostal devět a půl roku, Gabriel Rafael Osolos osm a půl roku, jeho krajan Narcis Dumitru Deaconu osm let. Všichni mají odpykávat trest věznici s ostrahou.