Deset projektů sítě protidrogových služeb získá peníze od kraje na svou činnost.

„Jihočeský kraj finančně podpoří deset projektů z grantového programu Podpora minimální sítě protidrogových služeb částkou 4,5 milionu korun,“ uvedla Veronika Królová z tiskového oddělení krajskéhopúřadu.

„Organizace získají pro deset projektů část prostředků k zajištění svých terénních programů, kontaktních a poradenských služeb nebo na substituční a ambulantní léčbu.“

Téměř polovinu projektů bude za pomoci krajských peněz realizovat sdružení Prevent.

Organizace si podle vedoucího oddělení prevence a humanitních činností odboru sociálních věcí a zdravotnictví Marka Neruda vybudovala funkční a velmi dobře odborně hodnocenou síť služeb.

„Je to organizace, která je schopna poskytovat potřebné služby v oblasti protidrogové politiky kraje. Máme v kraji více rozsahem srovnatelných organizací. V Českých Budějovicích zajišťuje řadu dalších sociálních služeb třeba Městská charita. Další služby kromě kontaktního centra a terénního programu obstarává na Písecku sociálně psychologické centrum Arkáda. Je nutné zvažovat úroveň jednotlivých poskytovaných služeb, jejich potřebnost i odbornost. Z důvodu zajištění lepší stability těchto služeb je leckdy výhodnější, když je jejich provozovatelem silnější organizace,“ uvedl Nerud.

Finance získal také projekt Drogová poradna, která je jediným specializovaným zařízením tohoto typu na území kraje.

Vznikla loni v Českých Budějovicích, v jejichž spádové oblasti žije asi 200 000 obyvatel. Další sem denně dojíždějí do škol nebo do zaměstnání. Už proto zde hrozí vyšší koncentrace rizikových jevů v oblasti.

„Přestože to byl pilotní projekt, zájem velmi brzy zcela zahltil kapacitu služby, která byla zajišťována jedním pracovníkem na půl úvazku,“ pokračuje Nerad.

„Proto bylo nutné personální obsazení poradny posílit, což znamená i vyšší částku na provoz služby. Další významné prostředky získal projekt i z centrální úrovně. Svědčí to o tom, že se realizátorům i kraji podařilo státní instituce přesvědčit o potřebnosti služby,“ vysvětluje Marek Nerud.

Auritus pomáhá

Organizace možnost krajských peněz na boj proti drogám samozřejmě vítají.

„Finanční pomoci od kraje si moc vážíme,“ říká Hana Vojtěchová, vedoucí zařízení Auritus při Farní charitě Tábor. Na činnost dostanou letos z kraje 600 tisíc korun.

„Jsme jediným takto specializovaným zařízením charity v kraji. Loni jsme měli 272 klientů a letos jich bude ještě víc,“ prozrazuje Hana Vojtěchová.

Zařízení Auritus funguje v Táboře již dvanáctým rokem. Za tu dobu jej využily tisíce klientů a také jejich rodinných příslušníků.

Podpořené protidrogové projekty

Českobudějovicko - Háječek o.s. - Kontaktní a doléčovací centrum pro drogovou závislost, Prevent

Prachaticko a Strakonicko - Kontaktní centrum Prachatice, Krizové a kontaktní centrum Strakonice, Jihočeské substituční centrum, Drogová poradna Prevent a Jihočeský streetwork

Českokrumlovsko - Centrum pro pomoc dětem a mládeži – Streetwork pro města Český Krumlov a Kaplice

Táborsko - Farní charita Tábor – Centrum pro lidi ohrožené drogou Auritus

Jindřichohradecko – o.s.Meta – P. Centrum Jindřichův Hradec

Písecko – Sociálně psychologické centrum Arkáda – K – centrum